bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Allt för min syster
Den tionde kretsen
Försvinnanden
Jacobs värld
Plain Truth
Skulden
Små stora saker
Liknande böcker:
Vi mot er
 F. Backman
Lyktsken
 M. Ondaatje
Under Slussen
 J. Werner
Det finns inga lyckopi..
 B. Malmsten
Flickan som sa nej
 E. Seeberg
Hallonfallet
 G. Tunström
Ensamheten
 I. Andersson
Den andra munnen
 C. von Zweigbergk
En mors bekännelse
 K. Rimmer
Julys folk
 N. Gordimer

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
Klassiker19 minuter

 
Originaltitel: Nineteen minutes
Författare: Jodi Picoult
Genre: Roman
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9789170016806
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Sterling, New Hampshire, är en sömnig småstad där ingenting händer - tills ett blodigt våldsdåd tvingar dess invånare att vakna upp till en ny verklighet. Den sjuttonårige high school-eleven Peter Houghton skjuter ihjäl en lärare och nio av sina skolkamrater. I tragedins efterdyningar måste inte bara rättvisa skipas, många tvingas också skärskåda sin egen roll i det som hänt.

Utdrag ur boken:
PÅ NITTON MINUTER hinner man att klippa gräsmattan, färga håret, se en period i en hockey match. På nitton minuter kan man baka scones eller få en tand lagad hos tandläkaren, man kan vika tvätten för en familj på fem personer.
Nitton minuter tog det för Tennessee Titans att få utsålt till slutspelen. Det är programtiden för en pratshow minus reklaminslagen. Det är så lång tid det tar att köra mellan Vermonts delstatsgräns och staden Sterling i New Hampshire.
På nitton minuter kan man beställa en pizza och få den hemkörd. Man kan läsa en saga för ett barn eller få oljan bytt i bilen. Man kan promenera en och en halv kilometer. Man kan lägga upp en kjol.
På nitton minuter kan man stoppa världen eller bara hoppa av den.
På nitton minuter kan man hämnas.


Medelbetyg: 4,83 (6 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av 19 minuter :


koala_75 2009-09-04 16:17
Precis som Författarens andra bok" Allt för min syster" stannar berättelsen kvar länge i mitt minne. Den berör och väcker tankar. Den är spännande och gripande.

Romanen är mycket välskrivet och är delvis inspirerad av skolmassakern i Colombine.

Det är lätt att få sympatisörer för offren, men vem är offer egentligen.
I denna roman får man följa Peter som blir mobbad varje dag i skolan och som tillslut en dag kommer till skolan med en ryggsäck full med vapen. Vem har rätt att döma och har vi alla ett ansvar när en sådan tragedi händer?

Läs!
Betyg 5

bonadea 2010-11-17 13:12
Jodi Picoult är en mästare på att att vända ut och in på verkligheten, som i romanen Allt för min syster vet man inte vem man känner för, då livet är mycket sällan svart eller vit och rätt och fel inte alltid solkklart.
Det är mycket lätt att tycka synd om en klen, känslig kille med glasögon som blir mobbad från dag 1 flera år framåt, lika lätt är det att tycka illa om de populära idrotskillarna och snygga tjejerna som gör varje dag till ett helvete för Peter.
Men vad händer den dagen när något brister och mobboffret bestämmer sig för att slå tillbaka?
Den dag då en 17 årig kille går till skolan och skjuter ihjäl en lärare och nio av sina skolkamrater, skadar och sårar många fler, slutar man att tycka synd om honom då? Hamnar våra sympatier hos de döda eller för livet ärrade tonåringar ?
På 19 minuter kan en värld vi väl känner till stanna upp och sedan aldrig bli mer lik.

Denna bok har allt man kan önska sig, och den lämnar ingen oberörd.
Betyg 5

Rosa 2010-12-31 14:48
En stark fyra i betyg!! Det är alltid hemskt med mobbing och det skar i hjärtat på en när man läste om Peters öde. Man kan ju aldrig säga att det är berättigat att ta livet av någon annan men man hade full förståelse för Peters gärningar.

Jag undrar hur det gick för honom senare i livet. Hade gärna läst en uppföljare!

Boken var aningen för lång. Trodde att det skulle komma en lite större knorr än vad det gjorde.
Betyg 4

aLva 2011-12-06 16:44

Den sjätte mars 2007 vaknar en 17-årig high school-elev, packar sin ryggsäck, åker till sin skola i New Hampshire, Sterling, går in, och skjuter ihjäl en lärare och nio elever. Det är Peter Houghton som har fått nog, han har trakasserats i skolan enda sedan han satte sig på skolbussen då han var sex år. Han har fått sin matlåda utslängd ifrån bussfönstret ner på motorvägen, han har blivit inslängd i elskåp, folk har lagt krokben på honom, slagit honom, knuffat omkull honom och dragit ner hans byxor och kalsonger i skolans kafeteria. Den sjätte mars 2007 fick han nog, han kom till skolan med fyra vapen, var av två som han använde och så sköt han, egentligen så siktade han inte på någon speciell, utan de flesta var bara personer som var på fel plats under fel tillfälle. De flesta var helt oskyldiga ungdomar som aldrig ens hade pratar med Peter, men eftersom att skolan var så liten så kände alla varandra, alla visste vem han var och efter den sjätte mars 2007 så skulle alla fortsätta veta vem Peter Houghton var...

Det här är en bok som ifrågasätter vem man är, hur man är och varför, framför allt varför, man är som man är. Om en skolelev var ute i öknen och höll på att dö och någon kom fram till henom och frågade henom vad hen skulle välja - en glas vatten eller omedelbar populäritet så skulle det troligen bli det sista alternativet. Vilket låter helst sjukt, men faktiskt är sanning bland de flesta som har blivit/är ursatta för mobbning. Den här boken är fantastisk på många sätt, men även hemsk, omtumlande, olidligt jobbig och stark. Det är en stark bok som lämnar djupa spår och jag rekommenderar den till alla som känner att de klarar av att läsa den efter att ha läst den här resencionen.

// aLva
Betyg 5

Älvan 2015-08-10 19:04
Vi får inte bara följa Peter Houghtons väg mot våldsdådet utan också hans familjs och hans första väns och hennes familj på vägen. Intressant med olika infallsvinklar och perspektiv på varför ett dåd blir till och vem eller vilka som kan skuldläggas för detta. Jag kan sätta mig in i samtliga huvudpersoners karaktärer och det gör historien än mer komplex. Jag älskade den här boken och kan rekommendera den till alla.
Betyg 5

Phenomena 2016-08-11 23:27
Från dag ett i skolan utsätts Peter för grav mobbing. En dag packar han sin ryggsäck full av vapen och ger sig av till skolan där han möter sina plågoandar.

Detta är en stark bok som lämnar många funderingar och djupa spår. Vem är Peter? En mördare? Eller kanske ett offer?
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till 19 minuter


  Köp boken som film på cdon: