bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Jag är inte rädd
Långt långt härifrån
Liknande böcker:
Kvinnorna på Flanagans
 Å. Hellberg
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Dolda talanger
 M. Carnehult
Mormors val
 K. Branzell
De kommer att drunkna..
 J. Anyuru
1794
 N. Natt och Dag
Äventyr på kryssningsb..
 A. Örtengren
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Hundraettåringen som t..
 J. Jonasson
Tokyo blues
 P. Hintze

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMellan himmel och jord

 
Originaltitel: Come Dio comanda
Författare: Niccolò Ammaniti
Genre: Roman
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9170016585
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Rino och Cristiano Zena är far och son. De lever på en slätt där det alltid regnar, i en liten stad som kunde ligga var som helst och ingenstans. Rinos hustru, dvs. Cristianos mor, har lämnat familjen för länge sedan, och Rino och Cristiano är hänvisade till varandra.


Cristiano är som trettonåringar är mest. Han står med ena foten i barnets värld och den andra i en grym vuxenvärld. Fadern, Rino, är arbetslös, alkoholiserad och slår sin son. Ändå är Rino rädd för att de sociala myndigheterna ska ta sonen ifrån honom, för trots sitt svåra liv är han djupt fäst vid Cristiano.


Far och son kämpar för att överleva och håller ihop mot omvärlden med en sorts förvriden värdighet och stolthet. Faderns vänner hör också till den lilla familjen. Det är några vänner av det mer bisarra slaget: Corrado alias ''Quattro Formaggi'' , som förlorat förståndet efter att ha fått ström genom kroppen från en kraftledning och Danilo Aprea, vars hustru också lämnat honom och som förlorat sin dotter i tragiska omständigheter. Rino, Danilo och Quattro Formaggi utgör en småkriminell trio, som är lojala mot varandra och som drömmer om Den Stora Kuppen.


En dag tycker de att det får vara slut på fattigdomen och beslutar sig för att spränga en bankomat. Så en ödesdiger natt när ett åskväder härjar som värst över slätten bestämmer sig de tre kumpanerna och Cristiano för att skrida till verket. Men inget går som de tänkt sig.


Från ingenstans dyker den unga Fabiana, som Cristiano är hemligt förälskad i, upp. Hon stör brottslingarnas plan och förändrar alla de inblandades levnadsöden för evigt.


Moralitet blandas med groteskerier, svart humor och svidande kritik i denna fartfyllda rundmålning av dagens italienska samhälle.

Utdrag ur boken:
Rino knäppte jackan." Snacka inte om frihet . Alla är så jäkla bra på att babbla om frihet. Frihet hit och frihet dit. Det står mig upp i halsen. Vad i helvetet ska du göra med all den friheten? Om du inte har en spänn, inget arbete . Då kan du ha all frihet i världen, men du vet inte vad du ska göra med den. Sticka någon annanstans. Vart? Och hur? Uteliggarna är de friaste människorna i världen och de fryser ihjäl på parkbänkarna. Frihet är ett ord som de har hittat på för att lura folk. Vet du hur många idioter som har dött för frihetens skull, utan att ens veta vad det var? Vet du vilka som är de enda som är fria? Folk med pengar. De kan snacka om frihet....." Han grubblade vidare under tystnad , sedan lade han handen på sonens arm. " ska jag visa dig vad som är frihet för mig?"
Christiano nickade.
Rino drog fram en revolver som han hållit bakom ryggen. " Den här lilla killen heter frihet i förnamn och Magnum 44 i efternamn"


Medelbetyg: 4,33 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Mellan himmel och jord :


Isidora 2009-03-15 21:24
Cristiano är tretton år gammal och bor med sin far Rino i en italiensk håla. Rino är en arbetslös skinheads som älskar sin son över allt annat. I hans krets finns två udda figurer: den deprimerade Danilo med en tragisk historia bakom sig och den förståndshandikappade Corrado. I en regnig natt då de försöker råna en bank, ställer deras liv på spets, allting går fel och en tragedi börjar. Det är även flera andra karaktärer som duker upp i den natten, en mer tragisk än annan.
Romanen är spännande som en film. Kanske som en gammal, svart-vit fransk film? Svart humor, komedi och tragedi blandas. Stämningen är ganska mörk, men inte dyster. Karaktärerna är beskrivna så malande att man ser dem framför sig, vilsna och letande i livet och i den hemska natten. Ammaniti skriver med ett drivande och färgstarkt språk. Året är 2006 och han beskriver det italienska samhället utan några kosmetiska interventioner. Jag tycker om Ammanitis sätt, tycker om boken men blev lite besviken med slutet. Vad hände sedan? Jag vill veta mer.
Betyg 4

bonadea 2012-08-04 06:12
Mella himmel och jord beskriver livet för några av fattiga människor som bor i utkanten av det Italienska samhället, huvudpersonerno är Rino Zena - en arbetslös skinnskalle som super och slåss och hans trettonårige son Christiano. Niccolo Ammaniti har lyckats med lysande personbeskrivningar, Rino och hans tre kumpaner -Danilo Aprean och Corrado Rumitz är så levande att man kan se och höra de , och även andra personligheter som figurerar i boken. Det är en förstklassig roman med mycket energi och berättarglädje.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Mellan himmel och jord


  Köp boken som film på cdon: