bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Atlantis och andra myter
Brittiska imperiet upp..
Den stora döden
Englands Historia, del I
Ett stort lidande har..
Folkvandringstid
Gud vill det! : Nordis..
Harrisons krigshistori..
Historiebok för kakäls..
Hur är det med MacBeth..
I skuggan av Cathay
Illdåd
Jag har ingen vilja ti..
Jarlens sekel
Jourhavande historiker
Karl Knutsson
Krigarnas och helgonen..
Mannen från Barnsdale
Niding
Nordiska korståg
Slaveri
Slaveri 1800 till nutid
Slaveri. 1500 till 1800
Stockholms blodbad
Stora döden
Liknande böcker:
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Lammet och stormbocken
 H. Linderholm
Den röda bokstaven
 N. Hawthorne
Leo
 U. Lundberg
Silvretsrike
 C. Iggulden

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerOfärd

 
Författare: Dick Harrison
Genre: Historisk roman
ISBN: 9170373590
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Ulvbjörn Vamodsson växer upp på gården Borg i Östra Götaland. Tiden är 600-talet e.Kr. Vikingatiden har ännu inte börjat, men det berättas redan historier om nordbor som farit söderut över haven för att vinna guld och ära.

Ulvbjörn är en avig pojke. Han har svårt för att tala och tar till knytnävarna när han blir retad. Hans far ser ner på honom.

Men en dag kommer ett följe av stormän från Uppland. De tänker locka bönderna i Götaland till ett krigståg mot den brutale Ivar Digre. Ledaren Olof Ingjaldsson vill oväntat ha med pojken i sitt följe och Ulvbjörn får för första gången uppleva stridens rus av lust och fasa.

Olof ger honom nya uppdrag. Nu ska han resa över haven till staden Frisaborg för att byta slavar mot silver. Men Ulvbjörn och hans grupp blir tillfångatagna och själva sålda som slavar.

Efter några hårda år av slavliv lyckas han rymma tillsammans med sin ägares hustru och hamnar i tjänst hos det dåtida Europas mäktigaste person, Frankerrikets drottning Balthild. Ulvbjörn blir en bricka i hennes maktspel. Snart blir han omväxlande krigare, lönnmördare och diplomat.


Medelbetyg: 3,1 (10 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Ofärd :


koala_75 2008-07-14 19:10
Berättelsen innehåller alltför många träiga beskrivningar av krig och släktfeder. Gillar man sånt sa man läsa denna bok. Själv tyckte jag det blev tråkigt att läsa.

En historia som annars hade potential till att bli bra blev trist.

Betyg 2

tetris 2009-01-08 20:22
Jag tyckte att boken lät intressant på baksidan. Det kändes lite som Röde orm, men det visade sig att det inte alls blev så. Beskrivningarna gick ut i det oändliga och 500 sidor skulle lätt kunna ha varit 250 eller 300. Rekommenderas inte!
Betyg 1

Irenaeus 2009-12-23 19:07
Trevlig och spännande historisk roman som utspelar sig í det tidig medeltida Frankerriket. Intressant persongalleri och en hel del oväntade vändningar i boken. En bra romandebut av Dick Harrisson. Läsvärd!
Betyg 4

Dansun 2011-05-12 11:50
Någonstans märks det att Dick Harrison mest är van att skriva facklitteratur, för så värst bra berättad är inte den här boken. Personbeskrivningarna är inte så ingående, miljöerna får man inte veta så mycket om och ibland är det långt mellan talstrecken - det mesta av vad som sägs beskrivs alltså bara. Dessutom har Harrison en tendens att bygga upp en händelse i boken som skall komma att ske för att direkt i nästa kapitel ha låtet det skett utan att man som läsare fick vara med om det, vilket kan upplevas som ett antiklimax.

Med det sagt finner jag ändå Ofärd vara relativt läsvärd. Den handlar mycket om släktfejder och våld mellan människor och folkslag, men då den är baserad på historiska fakta så blir boken ändå intressant för den historiskt intresserade även om våldet inte tilltalar en. Handlingen utspelar sig ju på 600-talet i Europa och det är en tid som man inte läser så mycket om i skolan, varvid den här boken ändå fyller en viss funktion. Jag gillar den även om den har sina fläckar och på intet sätt är någon skönlitterär guldklimp, åtminstone inte i mina ögon.
Betyg 3

snusmaja 2011-09-25 15:03
Jag håller med om mycket i de föregående recensenternas rader. Men, jag tycker mig förstå att Harrison egentligen vill skriva väldiga fantasyepos men hindras av att vara professor i historia. Han kanske känner krav på att skildringarna skall vara historiskt tänkbara. Det är verkligen synd, vilken underbar berättare han skulle vara om han skriver fantasy! Med all sin kunskap och detaljkännedom skulle skulle han kunna få oss fantasyälskare att vända blad efter blad. men som sagt, han bör inte belasta berättelserna med alltför många namn och släkter!
Betyg 4

Tintin 2013-03-31 19:26
Handlingen utspelar sig på 600-talet i Sverige och Europa. Hövdingasonen Ulvbjörn Vamodsson är en stammande och vek pojke. På ett plundringståg blir han såld som slav i Holland. När slavägaren blir mördad och hans plantage nedbränd flyr Ulvbjörn tillsammans med sin ägares hustru. Han kommer i tjänst hos en ond drottning vid namn Balthild. Snart förvandlas han till en krigare. En mycket bra roman, som jag varmt rekommenderar.
Betyg 4

bonadea 2013-05-07 22:32
Efter att ha läst tidigare recensioner av Ofärd så var jag bered på att det inte skulle vara någon bra bok men blev positivt överraskad. Jag kom in nästan direkt i historien, fick vänja mig lite vid språket som var lite gammal modig men utan att vara svår. En spännande historia och Ulvbjörn är en sympatisk karaktär lite som 600 talets Forest Gump. Dick Harrison har skrivit en lyckad romandebut, och jag håller inte alls med att hans yrke som professor i historia har varit något hinder utan tvärt om. Bra historisk roman !
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Ofärd


  Köp boken som film på cdon: