bokrecensioner boktips

Ofärd

Författare: Dick Harrison
Genre: Historisk roman
ISBN: 9789170373596


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Ulvbjörn Vamodsson växer upp på gården Borg i Östra Götaland. Tiden är 600-talet e.Kr. Vikingatiden har ännu inte börjat, men det berättas redan historier om nordbor som farit söderut över haven för att vinna guld och ära.

Ulvbjörn är en avig pojke. Han har svårt för att tala och tar till knytnävarna när han blir retad. Hans far ser ner på honom.

Men en dag kommer ett följe av stormän från Uppland. De tänker locka bönderna i Götaland till ett krigståg mot den brutale Ivar Digre. Ledaren Olof Ingjaldsson vill oväntat ha med pojken i sitt följe och Ulvbjörn får för första gången uppleva stridens rus av lust och fasa.

Olof ger honom nya uppdrag. Nu ska han resa över haven till staden Frisaborg för att byta slavar mot silver. Men Ulvbjörn och hans grupp blir tillfångatagna och själva sålda som slavar.

Efter några hårda år av slavliv lyckas han rymma tillsammans med sin ägares hustru och hamnar i tjänst hos det dåtida Europas mäktigaste person, Frankerrikets drottning Balthild. Ulvbjörn blir en bricka i hennes maktspel. Snart blir han omväxlande krigare, lönnmördare och diplomat.

Medelbetyg: 3,1 (10 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ofärd :
2008-07-14 19:10
Berättelsen innehåller alltför många träiga beskrivningar av krig och släktfeder. Gillar man sånt sa man läsa denna bok. Själv tyckte jag det blev tråkigt att läsa.

En historia som annars hade potential till att bli bra blev trist.

Betyg 2
2009-01-08 20:22
Jag tyckte att boken lät intressant på baksidan. Det kändes lite som Röde orm, men det visade sig att det inte alls blev så. Beskrivningarna gick ut i det oändliga och 500 sidor skulle lätt kunna ha varit 250 eller 300. Rekommenderas inte!
Betyg 1
2009-12-23 19:07
Trevlig och spännande historisk roman som utspelar sig í det tidig medeltida Frankerriket. Intressant persongalleri och en hel del oväntade vändningar i boken. En bra romandebut av Dick Harrisson. Läsvärd!
Betyg 4
2011-05-12 11:50
Någonstans märks det att Dick Harrison mest är van att skriva facklitteratur, för så värst bra berättad är inte den här boken. Personbeskrivningarna är inte så ingående, miljöerna får man inte veta så mycket om och ibland är det långt mellan talstrecken - det mesta av vad som sägs beskrivs alltså bara. Dessutom har Harrison en tendens att bygga upp en händelse i boken som skall komma att ske för att direkt i nästa kapitel ha låtet det skett utan att man som läsare fick vara med om det, vilket kan upplevas som ett antiklimax.

Med det sagt finner jag ändå Ofärd vara relativt läsvärd. Den handlar mycket om släktfejder och våld mellan människor och folkslag, men då den är baserad på historiska fakta så blir boken ändå intressant för den historiskt intresserade även om våldet inte tilltalar en. Handlingen utspelar sig ju på 600-talet i Europa och det är en tid som man inte läser så mycket om i skolan, varvid den här boken ändå fyller en viss funktion. Jag gillar den även om den har sina fläckar och på intet sätt är någon skönlitterär guldklimp, åtminstone inte i mina ögon.
Betyg 3
2011-09-25 15:03
Jag håller med om mycket i de föregående recensenternas rader. Men, jag tycker mig förstå att Harrison egentligen vill skriva väldiga fantasyepos men hindras av att vara professor i historia. Han kanske känner krav på att skildringarna skall vara historiskt tänkbara. Det är verkligen synd, vilken underbar berättare han skulle vara om han skriver fantasy! Med all sin kunskap och detaljkännedom skulle skulle han kunna få oss fantasyälskare att vända blad efter blad. men som sagt, han bör inte belasta berättelserna med alltför många namn och släkter!
Betyg 4
2013-03-31 19:26
Handlingen utspelar sig på 600-talet i Sverige och Europa. Hövdingasonen Ulvbjörn Vamodsson är en stammande och vek pojke. På ett plundringståg blir han såld som slav i Holland. När slavägaren blir mördad och hans plantage nedbränd flyr Ulvbjörn tillsammans med sin ägares hustru. Han kommer i tjänst hos en ond drottning vid namn Balthild. Snart förvandlas han till en krigare. En mycket bra roman, som jag varmt rekommenderar.
Betyg 4
2013-05-07 22:32
Efter att ha läst tidigare recensioner av Ofärd så var jag bered på att det inte skulle vara någon bra bok men blev positivt överraskad. Jag kom in nästan direkt i historien, fick vänja mig lite vid språket som var lite gammal modig men utan att vara svår. En spännande historia och Ulvbjörn är en sympatisk karaktär lite som 600 talets Forest Gump. Dick Harrison har skrivit en lyckad romandebut, och jag håller inte alls med att hans yrke som professor i historia har varit något hinder utan tvärt om. Bra historisk roman !
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Ofärd
Liknande böcker:
Beskyddaren
 S. Scarrow
Atens beskyddare
 C. Iggulden
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Rödaste smultron
 L. Widding
Flykten
 S. Scarrow
Månskärans stad
 B. Plain
Barnen i Auschwitz
 O. Kraus
Barnen i Auschwitz
 O. Kraus
Vattendansaren
 T. Coates