bokrecensioner boktips

Kära Agnes!

Författare: Håkan Nesser
Genre: Deckare
Ämnesord: spänning
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9100580040


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Håkan Nesser om sin bok: "Detta är en brevroman. Det är också en kriminalhistoria. Kanske också något tredje. I varje fall är det en bok om två kvinnor som ser varandra på en begravning efter nästan tjugo år av tystnad. Och om ett planerat mord. Berättelsen kom till mig i Kaval i Grekland under några heta sommarveckor."
Medelbetyg: 3,45 (20 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Kära Agnes! :
2004-03-11 16:15
Två barndomsvänner ses igen efter många år av tystnad. Trevande återupptar de kontakten. Snart inser de att de båda behöver hjälp och att de skulle kunna utbyta tjänster: en mördad make mot 100 000 euro. Sakta börjar planerna ta form...

En kort, lättläst, snabb bok. Egentligen kanske mer en novell än en roman. Men den är rätt fängslande även om man som läsare tidigt anar att det inte kommer att bli som det verkar. Lite för lättgenomskådad alltså men ändå klart läsvärd.
Betyg 4
2004-04-12 17:14
En underfundig bok! Två gamla bekanta damer planerar ett mord via brev. I breven är de helt överens om hur o vem som ska mördas, men det blir inte alls som de hade tänkt, inte alls!!!!!
Betyg 4
2004-06-23 14:23
Som en brevroman. En riktigt trevlig lättläst bok.
Betyg 3
2004-07-12 00:30
En härlig bok, fängslande så man bara måste fortsätta läsa tills sista sidan. Den är lättläst, jag läste ut den på en kväll. Jag gillar verkligen slutet :-)
Betyg 3
2004-07-27 08:31
väldigt bra bok, mycket bättre än vad jag hade förväntat mej. mycket bra språk och väldigt fängslande.
Betyg 5
2004-09-28 16:57
En fängslande och spännande bok som utspelar sig via en brevväxling mellan två gamla barndomskamrater. Det är två kvinnor i 40-årsåldern som återupptar kontakten de tappade för 20 år sedan. De planerar tillsammans att genomföra ett mord men situationen visar sig vara mer komlicerad än vad man till en början tror. Detta är en roman om vänskap, ondska, svartsjuka, otrohet och hämd... Det är en vacker brevväxling och Håkan Nesser förmedlar en sinnesstämning som gjorde att jag njöt av boken till 100 %, inte en svacka fanns. Det är för övrigt en mycket kort roman, tre cd-skivor.

Jag lyssnade på boken som tal-cd och med Kim Adersson och Kristina Adolfsson som uppläsare. De två levandegjorde på ett fenomenalt sätt de båda kvinnorna. En miss med dessa två uppläserskor är dock att de låter (och troligtvis också är) bra mycket äldre än 40 år, vilket faktiskt är de två huvudpersonernas ålder. Jag läste i en tidigare recension här på Boksidan att boken handlar om två gamla damer, vilket naturligtsvis är en smakfråga. Men jag förstår känslan av att det är två mycket gamla damer det handlar om. Detta kanske man också upplever om man läser boken och inte lyssnar på den som talbok.

Något annat som jag funderade över var att det inte kändes riktigt trovärdigt att i denna högteknologiska värld planera ett mord genom brevväxling. Okej, författaren behandlar dessa frågor genom att kvinnorna vid nåt tillfälle faktiskt planerar att använda mobiltelefonen, samt benämner att det känns osäkert att maila. Men ändå, om man planerar ett mord tillsammans med någon via brev finns det väl en uppenbar risk att saken avslöjas om brevet skulle hamna i fel händer etc.

Det här är inte likt något av Håkan Nessers tidigare böcker, och jag tycker att det är det bästa han skrivit. Betyget dras ner från en femma till en fyra just utifrån att jag hade svårt att finna det trovärdiga i situationen.
Betyg 4
2005-05-09 22:07
Det var egentligen min sambo Kurt som fick den här boken, men jag lade vantarna på den en natt när jag inte kunde sova. Den har ett vackert omslag och är tunn, men räcker till för att slå ihjäl ett par sömnlösa timmar.

Den beskrivs som en brev- och kriminalroman i ett, vilket jag tycker stämmer väl in med min egen uppfattning. Brevväxlingen sker mellan två medelålders tyska kvinnor; Agnes och Henny som vuxit upp, varit bästa vänner och sedan kommit ifrån varandra under 20 års tid. I samband med att Agnes make dör kommer Henny på begravningen och därefter hör hon av sig brevledes med ett mycket märkligt förslag...

Boken är inte någon nervkittlare av stora mått, men tillräckligt intrikat för att hålla intresset vid liv. Breven kvinnorna emellan varvas med Agnes tillbakablickar på vänskapen som inte varit utan slitningar trots allt. Utan att avslöja allt för mycket börjar man mot slutet ana varthän historien egentligen är på väg. Men att upplösningen inte är så oväntad stör mig inte lika mycket som dialogen mellan Agnes och Henny som i stycken är styltig och onaturlig. Måhända att det är det "tyska" lite mer formella sättet att konversera som Nesser tagit fasta på, men jag tycker att han gott kunde gjort språket lite friare.

"Kära Agnes" är min första Nesser-upplevelse och den avskräckte mig åtminstone inte från att vilja ta mig an Van Weeteren-böckerna i framtiden.
Betyg 3
2005-05-09 23:09
Jag upplevde denna som talbok. Den är helt fantastisk! Rösterna passar så perfekt in! Den är olidligt spännande!
Betyg 5
2005-11-12 13:54
Finns inte mycket att säga – ett tidsfördriv. Vare sig mer eller mindre.
Denna tunna, platta bok lämnar mig helt oberörd. Inte särskilt gripande, inte särskilt intressant. Ingen större läsupplevelse.
Betyg 2
2005-12-11 13:59
nej det här passar inte mig tantbok?
Betyg 2
2007-05-03 23:38
En kortkortbkok.. läsvärd!

Nesser är min första kärlek!
2010-08-14 15:36
Härligt med Håkan Nesser att han har en del udda idéer till sina romaner... boken är inte direkt skriven på traditionellt sätt. Bra knorr på slutet också. Bra bok helt enkelt, även om det inte är någon av Nessers vassaste.
Betyg 4
2011-04-18 17:15
Läste den här i repris efter ca 7 år.En briljant liten roman.Jag hade vagt i minnet ungefär hur den skulle sluta,men det oaktat var det en njutbar upplevelse.Nessers språk är så vackert.
Betyg 4
2014-09-27 12:26
Avundsjuka, mord och hämnd så skulle jag vilja beskriva den här romanen. Den är annorlunda upplagd i och med att det brevväxlas om ett kommande mord. Hämnd är en mycket stark drivkraft och Håkan Nesser har lyckats få fram detta väl.

En snabbläst bok vilket ibland blir ett extra plus.
Betyg 3
2016-12-17 14:02
Välskriven och engagerande kortroman med en oväntad och spännande vändning på slutet. Dessutom väldigt väl uppläst av Kristina Adolphson & Kim Anderzon! Stark 4:a i betyg från mig!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Kära Agnes!
Liknande böcker:
En bondes död
 N. Naseh
Islossning
 A. Dahl
Mörk flod
 D. Meyer
Parasiten
 S. Sarenbrant
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai
Det trettonde fallet
 Å. Edwardson
Ökenstjärna
 M. Connelly