bokrecensioner boktips

De vänsterhäntas förening

Författare: Håkan Nesser
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, humor, spänning, barndom
Utgivningsår: 2018
ISBN: 9789100174729


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Medan Marten Winckelstroop och Rejmus Fiste ännu går i Oosterby småskola bildar de De vänsterhäntas förening. Flera årtionden senare brinner ett gammalt pensionat ner till grunden och ett antal människor omkommer. Det ena hänger ihop med det andra, men det finns ingen kvar i livet som kan förklara hur. Nästan ingen.Det har gått femton år sedan den sista boken om kommissarie Van Veeteren kom ut. Det har gått sex år sedan man senast kunde läsa om inspektör Gunnar Barbarotti. I De vänsterhäntas förening möts de för första (och enda?) gången.
Medelbetyg: 3,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av De vänsterhäntas förening :
2018-12-30 18:25
En ganska typisk Nessersk deckare eller mordgåta som påminner till upplägget om hans tidigare böcker. Det är igen speciella och komiska persongestaltningar och handlingen utspelas på olika tidsplan. Språket är vackert och flytande. Tyvärr är berättelsen alldeles för lång (544 sidor) så jag började tappa fokus efter halva boken. Den kunde ha komprimerats till hälften.
Betyg 3
2021-03-05 15:47
Jag har en bekännelse att göra. Jag har aldrig tidigare läst något av Håkan Nesser. Men De vänsterhäntas förening kunde jag inte motstå. Både titeln och omslaget var så lockande.

För dem som är vana Nesserläsare är tydligen den holländske kommissarien Van Veeteren känd. Likaså den svenske kriminalinspektören Gunnar Barbarotti. I den här boken möts de tydligen för första (och enda?) gången.

Handlingen utspelar sig i flera tidsepoker. De vänsterhänta barnen bildar sin förening, de blir tonåringar och fortsätter att träffas, "händelsen" äger rum, ett par decennier senare brinner ett gammalt pensionat och flera personer omkommer och ytterligare ett par decennier senare upptäcker man att utredningen av den branden hade pekat ut fel man som gärningsman. Det är då den 75-årige Van Veeteren får försöka rätta till de misstag han själv hade varit med att göra.

Detta är en riktigt bra bok. När jag väl lärt mig att hänga med i tidshoppen är det spännande att följa händelserna. Steg för steg får man veta mer. Det är inte förrän i slutet av boken som jag inser vem gärningsmannen är. Jag förstod det faktiskt ett antal sidor innan Van Veeteren och de andra har förstått det :)

Det jag tycker är lite lustigt är likheterna mellan Van Veeteren och Gunnar Barbarotti. Flera gånger får jag en känsla av att de tänker och agerar på samma sätt. Har Håkan Nesser hittat en polistyp han gillar och håller sig till den?

Det må vara hur det vill med den saken. Jag skulle gärna läsa fler av Nessers böcker.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till De vänsterhäntas förening
Liknande böcker:
En bondes död
 N. Naseh
Islossning
 A. Dahl
Mörk flod
 D. Meyer
Parasiten
 S. Sarenbrant
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai