bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Adam och Eva
De hängda rävarnas skog
Den ylande mjölnaren
Dom hängda rävarnas skog
Domedagen gryr
En lycklig man
Harens år
Hoppsan, jag är död!
Kollektivt självmord
Livet är kort Rytkönen..
Livet är kort, Rytköne..
Nio drömmar
Paradisets fångar
Prosten Huuskonens bes..
På spaning efter farfar
Skojarna i örtagården
Snablar!
Tio rivjärn
Uppdrag: skyddsängel
Världens bästa by
Åskgudens Son
Liknande böcker:
Regnmannen
 J. Karlsson
Den fantastiska berätt..
 R. Puértolas
Sommaren utan män
 S. Hustvedt
Boken om Eva
 C. Beresford-Howe
Rucklet
 M. Sällström
Booze
 B. Danielsson
Miraklernas tid
 E. Seeberg
Kvinnornas stad
 E. Gilbert
Serotonin
 M. Houllebecq
Cirkus i Valdemarsvik
 M. Malmström

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMilda makter

 
Författare: Arto Paasilinna
Genre: Roman
Ämnesord: humor
ISBN: 9185251755
 
Humor:  6

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Gud är trött på människorna och hur världen utvecklat sig. Det var inte så här han tänkt sig att det skulle bli. Ett sabbatsår, en välbehövlig semester, skulle vara på sin plats. Men vem ska träda in i hans ställe? Sankte Per och ängeln Gabriel vill inte axla ansvaret. Det bästa vore om en helt vanlig människa, en from sådan, kunde bli Guds vikarie.

Tornkransförare Birger Ryynänen trivs rätt bra med livet. Han gillar sitt självständiga arbete högt uppe i luften och fördriver tiden med att läsa böcker. På senare år har han även försökt samtala med Gud. Så en dag blir hans böner hörda. Någon knackar på hans kranhytt och det visar sig vara ingen mindre än ärkeängeln Gabriel. Han kommer med budskapet att Ryynänen utsetts till att bli nästa Gud. Birger Ryynänens himlavandring tar sin början.

Medelbetyg: 2,2 (5 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Milda makter :


henkes 2007-12-15 22:30
Läsvärd men inte mer
Betyg 2

marza55 2008-03-18 22:58
Efter hundratals miljoner år av slit börjar Gud känna sig trött på allt arbete och de otacksamma människorna. Han övertalas av de himmelska kanslicheferna Sankte Per och Ärkeängeln Gabriel att ta semester. Men då behöver han en vikarie och varken Sankte Per eller Gabriel är villiga att axla Guds mantel om än så bara för ett år. Efter idogt letande faller valet på den finska tornkransföraren Birger Ryynänen. Han för i sin ensamhet längts upp i kranen långa intensiva samtal med Gud och han var i ”någon utsträckning en troende man på det lite misstroget finska viset” fastän han var ”inte något psalmsjungande mähä”. Han får en dag besök av Sankte Per och Gabriel och erbjudandet att bli tf Gud för ett år. Birger bestämmer sig
Gud härbärgerar i ett övergivet nunnekloster beläget i en borg på ett berg i Bulgarien. Birger tycker att det vore bättre att ha Guds boning Finland.
En parallellberättelse är Birgers vän, den misslyckade affärsmannen Torsti Rahikainen, förehavanden. Som bevis på att Sankte Per och Gabriel är guds sändebud utför de ett mirakel på Birgers begäran och ger Torsti 100 000 finska mark, som han som vanligt lyckas göra dåliga affärer av.
Förutom den kristna guden finns det en rad andra gudar, både hinduiska gudar och Allah finns med och såklart de finska gudarna. Alla som läst Åskgudens son känner igen dem: Ukko, Rutja, Ahti m fl
Milda makter är en ganska typisk Paasilinna-bok. Finland är ett kallt och ogästvänligt ställe och finnarna likaså och dessutom glada i sprit. Som i alla Paasilinnas böcker är det män som är i huvudrollen. Kvinnorna deltar som fruar och flickvänner i marginalen.
Guds, eller Birgers, resor i världen till platser där djävulen härjar ger författaren möjlighet att tycka till om världshändelser. Gud, eller Birger, besöker ett av Sovjet ockuperat Afghanistan, Pinochets Chile, kubanska soldater i Angola. Den politiska analysen år ganska andefattig och han slår åt både höger och vänster med en slagsida åt det förra. En ganska typisk skandinavisk kulturelitanalys men utan teoretiserande. Boken vinner inget på dessa kommentarer och de är dessutom så politiskt korrekta att ingen höjer på ögonbrynen. Dessutom borde en författare använda mer subtila litterära uttryckssätt. Nåväl, ingen läser Paasilinna för politikens skull, utan det är förströelsen man vill åt.
Betyg 3

tetris 2009-01-25 20:33
Vi hade den här boken som högläsningsbok och det kanske inte är helt rättvist att betygssätta den då. Vi läste aldrig färdigt den för det blev bara segt och konstigt att läsa den högt. Som så ofta förr med Passilinnas böcker började den helt ok för att bli sämre och sämre ju längre vi kom.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Milda makter


  Köp boken som film på cdon: