bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Adam och Eva
De hängda rävarnas skog
Den ylande mjölnaren
Dom hängda rävarnas skog
Domedagen gryr
En lycklig man
Harens år
Hoppsan, jag är död!
Kollektivt självmord
Livet är kort Rytkönen..
Livet är kort, Rytköne..
Milda makter
Nio drömmar
Paradisets fångar
Prosten Huuskonens bes..
På spaning efter farfar
Skojarna i örtagården
Snablar!
Tio rivjärn
Uppdrag: skyddsängel
Åskgudens Son
Liknande böcker:
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Mormors val
 K. Branzell
Hundraettåringen som t..
 J. Jonasson
En klimakteriekärrings..
 E. Wigenheim-Westman
Sanning och skvaller
 C. Sittenfeld
Vi mot er
 F. Backman
Nora O'Donoghues dröm
 M. Binchy
Fullmåne
 P. Wodehouse
Frank
 U. Persson-Nyberg
Regnmannen
 J. Karlsson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerVärldens bästa by

 
Författare: Arto Paasilinna
Genre: Roman
Ämnesord: Humor
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9789176089392
 
Spänning:  1
Humor:  9
Sorglig:  1

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Kyrkobrännaren Asser Toropainen ger på dödsbädden sin sonson Eemeli ett uppdrag: han ska grunda en Dödskyrkostiftelse och bygga en ny kyrka som kompensation för de kyrkor Asser har bränt ner i sina dar.
Eemeli fullföljer sitt uppdrag. Den magnifika stockkyrkan i Sotkamos utmarker lockar snart till sig alla möjliga slags människor och efter hand växer ett särpräglat litet samhälle upp omkring kyrkan.
Finland för en tynande tillvaro. Runtom i världen smälter småkrigen samman till ett världskrig. Även om livet i den lilla kyrkosocknen vid sjön Ukonjärvi präglas av betydligt mer rim och reson än krigsfronterna, får Eemeli gott om svårlösta problem på halsen.

Med sin flödande fantasi och medryckande berättarkonst träffar Arto Paasilinna rätt också när han tar sig an de mer dystra framtidsperspektiven.Utdrag ur boken:
Eemeli Toropainen kontrollerade med ägokartorna att också det här området ingick i Assers kvarlåtenskap. Han tände en cigarr och utbrast högtidligt:
- Herre jävlar. Här smäller jag upp körkhelvetet.


Medelbetyg: 3,92 (13 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Världens bästa by :


lillamy 2003-12-01 20:11
En av de bästa böcker som Paasilinna har skrivit. Trots att det är lite dystrare tema på boken, världskrig utbryter m.m. Men den är hejdlöst rolig och man läser den med ett brett leende på läpparna.
Betyg 5

Hille 2003-12-09 09:57
En sanslöst rolig bok i bästa Paasilinna stil!
I allt det dystra har han en förmåga att finna små ljuspunkter i livet.
Berättarglädje utan dess like!
Betyg 5

Fangorn 2004-08-04 12:04
Paasilinna har skrivit en humoristisk filosofisk roman om hur det lilla nattväktarsamhället klarar sig då andra system faller.
Stereotypistk - javisst men det är väl inte annat att vänta. Boken är ju inte avsedd för filosofiska klubbar utan för alla med humor.

Dödskyrkostiftelsen (nattväktarstaten) ger alla negativ rätt till liv, frihet och egendom. Medan alla andra system kollapsar genom överkonsumtion och aggression (krig) överlever denna. Inte ens jordens undergång biter på de finska libertarianerna.
Betyg 5

Kenneth 2004-08-16 15:42
Boken har fått mycket beröm men själv uppfattade jag den som långrandig med alla sina detaljerade beskrivningar och obehaglig på ett diffust sätt. Vad är egentligen budskapet om det nu finns något sådant? För mig verkade budskapet vara att övertyga läsaren om den nyliberala ideologins förträfflighet; själv är bäste dräng, bra karl reder sig själv osv.
Betyg 2

njosnavelin 2005-12-11 14:31
tycker den vara ganska seg att läsa. ibland glimmrar den till och var riktigt roligt. ganska komplicerat skrivet enligt min mening. svag 3:a
Betyg 3

Ninni_1960 2006-03-04 13:23
Första bok av Paasilinna som jag läst eller rättare sagt hört för jag hörde den som CD-bok.
Den läses av en finlandssvensk så på det sättet blir stämningen den rätta, namnen får rätt uttal och orden den rätta klangen.
Humor på hög nivå. Rumsren lite torr underfundig humor. Och en framtidsvision som inte är alltför fantsifull. När jag läst färdigt boken tänkte jag att "Ja, det är kanske så vår framtid ser ut".
Paasilinna skriver med en underton av humor och med en vidsynt människosyn och ett sunt bondförnuft.
Väl värd att läsa och ett skönt avbrott i vår stressiga vardag.
Betyg 4

marta153 2007-03-17 13:18
Som alltid skriver Paasilinna med värme, humor och en mörk underton! Ibland vet jag inte om hans mening är att bara roa eller att få oss att börja tänka. Världens bästa by fick mig verkligen att börja ifrågasätta hur vi lever och interagerar med varandra, men kanske övertolkar jag bokens budskap? Bra är den hur som helst!
Betyg 4

henkes 2007-11-10 00:42
En otroligt underhållande bok av paasilinna, som innehåller bra med humor och oväntade vändningar.
Betyg 5

marza55 2008-03-18 23:00
Boken är en närmast utopisk/dystopisk framtidsskildring. Kyrkobrännaren, kommunisten och den numera ganska förmögne Asser Toropainen visar på sin dödsbädd sonen Eemeli att han har testamenterat sina tillgångar till en nyinrättad stiftelse. Stiftelsen förfogar över mark och därpå ska det byggas en kyrka. Den arbetslöse förre detta VD:n Eemeli sätter genast igång och bygger dödskyrkostiftelsens kyrka vid sjön Ukenjärvi i ödemarken nära den ryska gränsen. På allehanda sätt drar kyrkan till sig en massa udda individer och ett samhälle uppstår snart runt kyrkan. Det lever utan moderniteter och är närmast självförsörjande. Medan fattigdomen i Finland breder ut sig och världskrigen rasar expanderar det lilla samhället runt Ukenjärvi. Alltifrån arabiska stridsflygare till ryska desertörer ansluter till det lilla samhället, alltmedan jordens domedag närmar sig.
Boken är en av de svagare av Paasilinnas böcker. Den finska misären är alltför stor och avståndet till dagens Nokiafinland synes vara oändligt. Livet i Ukenjärvi ter sig alltför idylliskt och misären runt om i världen alltför stor. Paasilinnas individer brukar ju inte vara realistiska, men miljön de vistas i brukar med viss överdrift stämmas in på vår bild av Finland, så inte i den här boken. Det blir alltför orealistiskt till och med för Paasilinnas berättelse. Boken inbjuder som vanligt till skratt och de råbarkade finska personligheterna finns ju där.
Betyg 2

vikingo 2008-08-12 01:38
Jag gillar den mycket. Även denna är en av hans bästa.
Betyg 4

bemma 2013-09-24 13:05
Paasilinnas bøker er en fryd å lese, og den mest frydefulle av dem alle er Världens besta by. Forfatterens skråblikk på forbrukersamfunnet kommer med en slik saktmodig humor at det er til å få gåsehus av.
Betyg 5

gun 2019-01-16 16:05
En helt otrolig historia växer fram i anknytning till en kyrka som anses vara ett svartbygge. Runt kyrkan blir det snart ännu fler byggnader. Arto Passilinna har på ett roande sätt knutit an byråkrati och fantasi med en del verklighet. Jag gillar författaren och hans fantastiska berättarkonst. Här ryms kyrkans folk, kommunala ämbetsmän, spritbrännare. krig, bypas-operationer, m.m i en och samma bok.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Världens bästa by


  Köp boken som film på cdon: