bokrecensioner boktips

Världens bästa by

Författare: Arto Paasilinna
Genre: Roman
Ämnesord: Humor
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9789176089392


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Kyrkobrännaren Asser Toropainen ger på dödsbädden sin sonson Eemeli ett uppdrag: han ska grunda en Dödskyrkostiftelse och bygga en ny kyrka som kompensation för de kyrkor Asser har bränt ner i sina dar.
Eemeli fullföljer sitt uppdrag. Den magnifika stockkyrkan i Sotkamos utmarker lockar snart till sig alla möjliga slags människor och efter hand växer ett särpräglat litet samhälle upp omkring kyrkan.
Finland för en tynande tillvaro. Runtom i världen smälter småkrigen samman till ett världskrig. Även om livet i den lilla kyrkosocknen vid sjön Ukonjärvi präglas av betydligt mer rim och reson än krigsfronterna, får Eemeli gott om svårlösta problem på halsen.

Med sin flödande fantasi och medryckande berättarkonst träffar Arto Paasilinna rätt också när han tar sig an de mer dystra framtidsperspektiven.Utdrag ur boken:
Eemeli Toropainen kontrollerade med ägokartorna att också det här området ingick i Assers kvarlåtenskap. Han tände en cigarr och utbrast högtidligt:
- Herre jävlar. Här smäller jag upp körkhelvetet.

Medelbetyg: 3,92 (13 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Världens bästa by :
2003-12-01 20:11
En av de bästa böcker som Paasilinna har skrivit. Trots att det är lite dystrare tema på boken, världskrig utbryter m.m. Men den är hejdlöst rolig och man läser den med ett brett leende på läpparna.
Betyg 5
2003-12-09 09:57
En sanslöst rolig bok i bästa Paasilinna stil!
I allt det dystra har han en förmåga att finna små ljuspunkter i livet.
Berättarglädje utan dess like!
Betyg 5
2004-08-04 12:04
Paasilinna har skrivit en humoristisk filosofisk roman om hur det lilla nattväktarsamhället klarar sig då andra system faller.
Stereotypistk - javisst men det är väl inte annat att vänta. Boken är ju inte avsedd för filosofiska klubbar utan för alla med humor.

Dödskyrkostiftelsen (nattväktarstaten) ger alla negativ rätt till liv, frihet och egendom. Medan alla andra system kollapsar genom överkonsumtion och aggression (krig) överlever denna. Inte ens jordens undergång biter på de finska libertarianerna.
Betyg 5
2004-08-16 15:42
Boken har fått mycket beröm men själv uppfattade jag den som långrandig med alla sina detaljerade beskrivningar och obehaglig på ett diffust sätt. Vad är egentligen budskapet om det nu finns något sådant? För mig verkade budskapet vara att övertyga läsaren om den nyliberala ideologins förträfflighet; själv är bäste dräng, bra karl reder sig själv osv.
Betyg 2
2005-12-11 14:31
tycker den vara ganska seg att läsa. ibland glimmrar den till och var riktigt roligt. ganska komplicerat skrivet enligt min mening. svag 3:a
Betyg 3
2006-03-04 13:23
Första bok av Paasilinna som jag läst eller rättare sagt hört för jag hörde den som CD-bok.
Den läses av en finlandssvensk så på det sättet blir stämningen den rätta, namnen får rätt uttal och orden den rätta klangen.
Humor på hög nivå. Rumsren lite torr underfundig humor. Och en framtidsvision som inte är alltför fantsifull. När jag läst färdigt boken tänkte jag att "Ja, det är kanske så vår framtid ser ut".
Paasilinna skriver med en underton av humor och med en vidsynt människosyn och ett sunt bondförnuft.
Väl värd att läsa och ett skönt avbrott i vår stressiga vardag.
Betyg 4
2007-03-17 13:18
Som alltid skriver Paasilinna med värme, humor och en mörk underton! Ibland vet jag inte om hans mening är att bara roa eller att få oss att börja tänka. Världens bästa by fick mig verkligen att börja ifrågasätta hur vi lever och interagerar med varandra, men kanske övertolkar jag bokens budskap? Bra är den hur som helst!
Betyg 4
2007-11-10 00:42
En otroligt underhållande bok av paasilinna, som innehåller bra med humor och oväntade vändningar.
Betyg 5
2008-03-18 23:00
Boken är en närmast utopisk/dystopisk framtidsskildring. Kyrkobrännaren, kommunisten och den numera ganska förmögne Asser Toropainen visar på sin dödsbädd sonen Eemeli att han har testamenterat sina tillgångar till en nyinrättad stiftelse. Stiftelsen förfogar över mark och därpå ska det byggas en kyrka. Den arbetslöse förre detta VD:n Eemeli sätter genast igång och bygger dödskyrkostiftelsens kyrka vid sjön Ukenjärvi i ödemarken nära den ryska gränsen. På allehanda sätt drar kyrkan till sig en massa udda individer och ett samhälle uppstår snart runt kyrkan. Det lever utan moderniteter och är närmast självförsörjande. Medan fattigdomen i Finland breder ut sig och världskrigen rasar expanderar det lilla samhället runt Ukenjärvi. Alltifrån arabiska stridsflygare till ryska desertörer ansluter till det lilla samhället, alltmedan jordens domedag närmar sig.
Boken är en av de svagare av Paasilinnas böcker. Den finska misären är alltför stor och avståndet till dagens Nokiafinland synes vara oändligt. Livet i Ukenjärvi ter sig alltför idylliskt och misären runt om i världen alltför stor. Paasilinnas individer brukar ju inte vara realistiska, men miljön de vistas i brukar med viss överdrift stämmas in på vår bild av Finland, så inte i den här boken. Det blir alltför orealistiskt till och med för Paasilinnas berättelse. Boken inbjuder som vanligt till skratt och de råbarkade finska personligheterna finns ju där.
Betyg 2
2008-08-12 01:38
Jag gillar den mycket. Även denna är en av hans bästa.
Betyg 4
2013-09-24 13:05
Paasilinnas bøker er en fryd å lese, og den mest frydefulle av dem alle er Världens besta by. Forfatterens skråblikk på forbrukersamfunnet kommer med en slik saktmodig humor at det er til å få gåsehus av.
Betyg 5
2019-01-16 16:05
En helt otrolig historia växer fram i anknytning till en kyrka som anses vara ett svartbygge. Runt kyrkan blir det snart ännu fler byggnader. Arto Passilinna har på ett roande sätt knutit an byråkrati och fantasi med en del verklighet. Jag gillar författaren och hans fantastiska berättarkonst. Här ryms kyrkans folk, kommunala ämbetsmän, spritbrännare. krig, bypas-operationer, m.m i en och samma bok.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Världens bästa by
Liknande böcker:
Eldsjäl
 A. Åhman
En omoralisk historia
 P. Sörman
Profeten och idioten
 J. Jonasson
Från och med nu
 M. Haag
Skördeoffer
 L. Torstenson
Benny älskar baklava
 M. Jisander
Psmith ordnar saken
 P. Wodehouse
Frankissstein
 J. Winterson
Prick till prick
 C. Ahern