bokrecensioner boktips

Hoppsan, jag är död!

Författare: Arto Paasilinna
Genre: Roman
Ämnesord: Humor
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9176088677


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

''Min död kom som en fullständig överaskning för mig. '' Så säger vår hjälte redan i allra första början av denna halsbrytande historia. Han möter döden på det mest snöpliga vis. Fullt upptagen av att spana in ett par kvinnoben, går han rakt ut i gatan och blir påkörd av en bil. Han dör på fläcken. Och allt dett på grund av en främmande kvinna som inte ens visar sig så vacker som hennes ben antydde.
När han ligger där på trottoaren inser han att han faktiskt är död. Hans kropp är helt orörlig men andligen befinner han sig på denna sida och kan följa allt som händer ! Han tar tillfället i akt och svischar hem till hustrun för att invänta telefonsamtalet om sin bortgång. Som han befarat blir hon inte särskilt ledsen när dödsbudet kommer....

Utdrag ur boken:
Kanske betraktade jag gatulivet lite väl intensivt. Jag gick ett stycke ute i körbanan för att komma runt trängseln och kunna titta närmare på ett par kvinnoben som jag spanat in. De välformade vaderna pendlade läckert. Jag skyndade på stegen för att få en skymt av kvinnans ansikte. Jag är lagd åt det grundliga hållet, en man som inte nöjer sig med att beskåda endast benen på en kvinna utan också uppsyn. Det är helheten som avgör.
Jag hann aldrig se den här kvinnans ansikte medan jag var kvar i livet, för plötsligt blev jag påkörd så att det small om det.

Medelbetyg: 2,55 (22 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Hoppsan, jag är död! :
2003-11-13 21:58
Som vanligt så skriver Arto Paasilinna humoristiska och underhållande böcker, det är inte den bästa han har skrivet men helt klart läsvärd. Man sitter med ett leende på läpparna hela tiden.
Betyg 4
2004-01-08 14:58
Bra bok av Paasilinna, men han har skrivit många bättre. Lite kort också, men visst är den rolig.
Betyg 3
2004-02-23 20:43
Boken börjar på ett fantastiskt sätt, den hela idén är jättekul, men sen blir den lite tråkig.... ändå är boken inte dålig, den är värd att läsa och skratta lite.... "hoppsan, jag är död" är den enda Arto Paasilinna-bok jag läst, men den gjorde mig ganska nyfiken på hans böcker och nu vill jag läsa mer.
Betyg 3
2004-04-29 20:20
Rätt bra i början men sen blir den riktigt dålig och flåshurtig.
Betyg 2
2004-10-15 10:10
""
Tycker Halsbrytande historia om en 30-årig helsingforsare som dör i en bilolycka. Kroppen är helt död, men andligen kan han följa med i vad som händer. Snabbt svischar han hem till hustrun för att invänta samtalet om sin bortgång. Som han befarar blir hon inte särskilt ledsen. Han är dock rätt nöjd med begravningen. Helt oanade möjligheter öppnar sig nu. Säregen roman med drastisk humor och stor medkänsla." Tycker nog denna bok en av Paasilinnas roligare.
Betyg 4
2006-01-15 21:36
Läste första meningen på baksidan "Min död kom som en fullständig överraskning för mig." och var fast! Tyckte den verkade kul och ovanlig.

När jag sen började läsa boken satt jag över halva tiden och undrade när han skulle komma fram till någon handling, men den kommer aldrig! Boken har ingen mening och handlar egentligen bara om att han är just död. Oerhört tråkigt efter ett tag och jag la ifrån mig den när jag bara hade ett eller två kapitel kvar.
Betyg 1
2006-03-16 10:51
Boken börjar mycket bra. Sedan händer det inte något mer. Kändes som om Paasilinna inte visste vad fortsättningen skulle handla om. Jag blev mycket besviken. Lågt betyg.
Betyg 2
2006-04-12 20:46
Trist och tråkig - jag tyckte inte den var det minsta rolig. Däremot tycker jag att hans teori om vad som händer efter döden är fascinerande och lite hisnande. Men tyvärr uppväger det inte att boken är så otroligt långtråkig.
Betyg 2
2006-05-18 00:06
Härlig humor har han, Arto Paasilinna, det märks även i denna bok. Kul början och en intressant tanke blir att "det kanske är så här det är efter döden". Bitvis blir det lite tråkigt då det inte händer så mycket men i det stora hela en trevlig bok som jag la ifrån mej med ett leende och lite funderingar omkring "vad händer efter döden, egentligen".
Betyg 3
2006-09-13 22:39
Varför finns denna bok? Tyckte den var ytterst tråkig och intet sägande... Nä inget för mig
Betyg 1
2007-11-11 00:20
påhittigt och läsvärt om livet efter
Betyg 3
2007-12-27 15:01
Nä, den här boken var ingenting för mig. Jag fick tvinga i mig orden och meningarna. Storyn var rätt tunn och bjöd inte till särskilt många skratt.
Betyg 2
2008-03-18 23:03
Journalisten NN blir ihjälkörd på en gata i Helsingfors på väg hem till frun. Till sin stora förvåning lever han vidare som andeväsen. Det visar sig att alla som dör lever vidare som andeväsen, hur länge beror på deras andiga mognad. Vissa tomma själar t ex nyfödda upphör nästan med detsamma att vara andeväsen medan andra kan ”leva” i tusentals år, som t ex stenåldersmannen Hureta. Dessa andeväsen är osynliga för levande människor och består inte av materia och kan följaktligen inte fysiskt beröra något.
Liksom andra Paasilinna-böcker från den här perioden är det gott om politiska iakttagelser. Eftersom andeväsen kan förflytta sig med tanken besöker romanens hjälte olika platser på jorden t ex Bolivia och faller omdömen om politiskt förtryck. Detta känns lite påhängt i berättelsen. Författaren ger också kängor till kristendomen med en icke troende påve. Som vanligt i Paasilinnas böcker är persongalleriet stort och han lyckas träffa ett stort antal människor, de flesta finnar. Boken avslutas med att Jesus (som bor nära Jupiter!) håller ett jultal på Senatstorget i Helsingfors
Kanske för att jag läst många Paasilinna-böcker, känns denna som en bok som går på tomgång. Det politiska resonerandet är liksom i ”Milda makter” ganska banalt och malplacerat. Emellertid, tanken med andeväsen efter döden känns faktiskt som en fräsch och möjlig ide.
Betyg 2
2009-01-25 20:31
Boken börjar mycket bra, men störtdyker någonstans i mitten när historien urartar. Jag upplever att den ofta är så med Passilinnas böcker och det tycker jag är synd för de har potential.
Betyg 3
2009-11-16 19:03
En av de få böcker som jag någonsin har slutat läsa. Jag tyckte absolut inte om den! Kände att berättelsen inte kom någonvart och att det inte fanns någon mening alls med boken...
Betyg 1
2010-02-09 11:59
Tyvärr blev detta en besvikelse från Paasilinnas annars så lysande produktion. Men den väcker i alla fall lite funderingar kring döden, ett ämne många ryggar undan för.
Betyg 3
2013-08-11 07:22
Så lovande början och sen bara "floppar" den helt. Precis på gränsen att jag valde att läsa färdigt den....
Betyg 2
2015-05-23 08:25
Hoppsan, jag är död! Är en rolig bok, Arno Paasilinna skriver på ett lättsamt och roande sätt att man kan inget annat än bli glad av att läsa hans böcker, och Hoppsan, jag är död ! är inget undantag. Vill man ha en lättläst bok som inte kräver någon tankeverksamhet så är denna bok att rekommendera.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Hoppsan, jag är död!
Liknande böcker:
En omoralisk historia
 P. Sörman
Profeten och idioten
 J. Jonasson
Från och med nu
 M. Haag
Skördeoffer
 L. Torstenson
Benny älskar baklava
 M. Jisander
Psmith ordnar saken
 P. Wodehouse
Frankissstein
 J. Winterson
Prick till prick
 C. Ahern
Koryféerna
 L. Andersson