bokrecensioner boktips

Adam och Eva

Författare: Arto Paasilinna
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, humor, framtid, vetenskap, äventyr
Utgivningsår: 2000
ISBN: 9176439690


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Småföretagaren Adam Rytmättylä har lösningen på hela världens energikris: en idealisk ackumulator i miniformat. Men för att kunna förverkliga idén behöver han pengar och det har han inga.

Hjälpen kommer i form av vice häradshövding Eva Kontupohja som utöver finansiering även bistår med juridiska råd och vissa andra tjänster ...

Adams miljövänliga uppfinning väcker delade känslor. De rika oljeländerna önskar livet ur honom men för miljökämparna är han en hjälte.
Miljön och kärleken står i centrum i ännu en skröna av den rolige Arto Paasilinna.
Medelbetyg: 3,33 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Adam och Eva :
2006-07-13 01:11
Jag har aldrig tidigare haft behovet att fråga mig vad Arto Pasilinna vill berätta med sina böcker. Han berättar en historia, en skröna - och han berättar den väl, till min stora tillfredställelse. Därmed jämt.
Men i Adam & Eva berör han två stora allmänviktiga frågor: världsmiljön och världsekonomin. Han tar upp båda frågorna till diskussion, men låtsas sedan som om han inte gjort det, utan återgår till att bara berätta en skröna. Detta lämnar mig frågande om vad han egentligen ville berätta.

Uppfinnaren och akumulatorkonstruktören Aatami (Adam) Rymättylä befinner sig vid ruinens brant när han äntligen lyckas tillverka den ultimata akumulatorn. Han uppfinning gör det möjligt att driva en cementblandare i tre dygn med hjälp av ett batteri i ett cigarettpakets strolek.
Efter att uppfinning är fullbordad tar Adam hjälp av advokat och vice häradshövdning Eva Kontupohja att söka världspatent och bygga upp ett energiimperium.
Resten av boken är en lång rad av "vad skulle du göra om du hade femhundra miljarder att sätta sprätt på" och "hur många sätt kan en yrkesmördare, utsänd av OPEC-länderna misslyckas att mörda akumulatorinovatören på".

Arto är som vanligt fantasirik och sprudlande i sitt berättande. Och som alltid har han med små anekdotiska stickspår som aldrig irriterar utan får en att le genom hela boken.
Men igen. Boken har en annan ingång än hans andra böcker, vilket ger en tomhetskänsla i slutet. Arto lyckas inte knyta ihop boken på annat sätt än själva historieberättandet - vilket han som vanligt gör lysande. Men vad ville han säga om miljön och energipolitiken...

Tomas Laustiola är som skapt att läsa in ljudböcker. Det är inte bara det att hans finlandssvenska passar ypperligt till Arto Pasilinnas böcker, han är också duktig på att på ett måttfullt sätt lyfta fram humor och känsla. Karaktärerna blir levande och äkta, utan att behöva "gestaltas" som många inläsare lockas till att göra.
Heja Tomas.

Betyg 3
2007-03-17 13:26
Den här boken gav mig några timmars asgarvande! Vilken skröna! Ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta. En av Paasilinnas klart roligaste böcker, den är bara helt galen rakt igenom.
Betyg 4
2007-07-06 16:21
Fantasi och detaljrik. Fyller mig med förundran och tron på att allt är möjligt.
Betyg 4
2007-11-10 00:52
Halvt långtråkig, halvt underhållande. Han har enligt mig skrivit betydligt bättre böcker.
Betyg 2
2012-09-09 11:27
Lite seg men helt okej om en man som kommer på en uppfinning och blir ofantligt rik.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Adam och Eva
Liknande böcker:
Psmith ordnar saken
 P. Wodehouse
Bortom horisonten
 J. Hilton
Båten
 L. Lundberg
Andromeda
 T. Bohman
Frankissstein
 J. Winterson
Prick till prick
 C. Ahern