bokrecensioner boktips

Skojarna i örtagården

Författare: Arto Paasilinna
Genre: Roman
Ämnesord: humor
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9173373931


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Varför omges kravodlingen Peuranvuoma av höga stängsel som ett koncentrationsläger? Mystiska rykten cirkulerar om stället: Folk lär ha försvunnit där. Förklädd till kravodlingsinspektör beger sig den orädde säkerhetspolisen Jalmari Jyllänketo upp till Lappland för att ta reda på sanningen. Den envetne detektiven upptäcker snart att saker och ting inte sker enligt lagens bokstav på kryddörtsodlingen.

Vad döljer sig egentligen i den gamla järnmalmsgruvan? Odlar man svamp där? Och arbetar folk där verkligen frivilligt? Jyllänketo blir hårdför rekryterare av folk till den underbemannade anläggningen. Allsköns ohängda skojare och odågor i vår Herres hage finner ett nytt liv nere på järngruvans botten. En råbarkad skinnskalle ser ett nytt ljus, klottraren upptäcker mer hållbara värden, ja, till och med för näringslivets höjdare öppnar sig plötsligt överraskande optionsperspektiv.
Medelbetyg: 3,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Skojarna i örtagården :
2013-12-28 11:47
Undertiteln "En rövarhistoria" är oerhört passande! Som vanligt har Paasilinna författat en riktigt dråplig historia, på gränsen till det befängda. Men det är roligt och precis på rätt sida om gränsen hela tiden. Detta är en mycket lättläst bok, som fungerar perfekt när man bara har en kort stund i taget att läsa på. Njut den på stadsbussen, fikarasten eller kanske på hemlighuset.
Betyg 3
2017-01-25 19:03
Säkerhetspolisen Jalmari kommer till kravodlingen som en expert på kravodling som ska inspektera odlingarna. Han blir väl mottagen och vill tillbringa sin semester där också. Snart blir han involverad i det som pågår och kommer till och med att hjälpa till med kidnappningar. Men han har andra idéer också och snart växer verksamheten. Hela tiden är han anställd av säkerhetspolisen och skickar rapporter.
Romanen börjar först i långsamt tempo för att efterhand accelerera vilket är ganska typiskt för Arto Paasilinna. Jag älskar hans sätt att skriva och alla de underfundiga äventyr och roller som karaktärerna spelar upp.
Betyg 4
Liknande böcker:
Misstagens bok
 S. Bjerg
Fiskande kattens gata
 J. Földes
Ensam tant i Ryssland
 L. Linderborg
Lättklätt i Tryckkammaren
 K. Brunk Holmqvist
A. Lena Persons hjärte..
 S. Nordenswan
Halvmördaren
 H. Nesser
Adamsons
 G. Antti
Allt jag önskade
 L. Dillon