bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Bildmakarna
Boken om Blanche och M..
Ett annat liv
Kapten Nemos bibliotek
Liknelseboken
Livläkarens besök
Musikanternas uttåg
Nedstörtad ängel
Liknande böcker:
Sent på dagen
 T. Hadley
Snusk: Två osedliga be..
 A. Bennett
Din styvmor Rebecka
 M. Jeffmar
Folkets skönhet
 M. Pryds Helle
Skuggan från fronten
 H. Kirst
I det sista regnet
 J. Vaidya
Den vita staden
 K. Ramqvist
Rucklet
 M. Sällström
Haggan
 A. Berg
Tage Danielssons Mytol..
 T. Danielsson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSekonden

 
Författare: Per Olov Enquist
Genre: Roman
Utgivningsår: 1971
ISBN: 9113015583
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Sekonden väckte sensation när den publicerades första gången 1971. Det var en av de första betydande svenska romanerna om idrott som skrivits. När den nu ges ut på nytt bidrar den till att göra vår bild av
1968, Sverige och världen tydligare. Ämnet för Sekonden gör romanen helt säregen i svensk litteratur, men stilen är definitivt Enquists vanliga: skarpa barndomsminnen varvas med politiska reflexioner,
dokumentärt material klipps in och romanen far iväg åt många håll samtidigt. Trots att såväl idrotten som politiken idag ser mycket annorlunda ut har Sekonden behållit sin aktualitet. Folk fuskar fortfarande.

I en utförlig efterskrift tecknar Per Olov Enquist själv bakgrunden till romanen och reflekterar över den tid, slutet av 1960-talet, och den plats, Västberlin, där romanen kom till.

Medelbetyg: 4 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Sekonden :


helix 2007-04-17 22:35
Intressant! Enquist ger verkligen djuplodande beskrivningar av idrott, såväl utförande av som betraktande, som publik. Jag har aldrig - tror jag - upplevt något liknande. Detta är verkligen roligt att läsa.
Även kärnhistorien om den fuskande släggkastaren (ingen spoiler, detta avslöjas mycket tidigt i romanen) är mycket intressant, nästan finurlig.
Och visst känns Enquists språk igen, lätt, ledigt, skarpt och kryddat med de "enquistska" brillianta upprepningarna och återreferenser. Mästerligt.

Men... de långa partierna om hur idrotten kan gå politikens ärenden - och enligt författaren gör det, vare sig man vill eller ej - känns daterade och tråkiga. Åtminstone mycket av det.

Summan blir ändå en fyra: en mycket läsvärd roman med utgångspunkt (?) i sport!
Betyg 4

Bokhållaren 2012-10-28 17:07
Den gode E. sitter bekvämt tillbakalutad i sin läsfåtölj. Han läser, tänker, filosoferar, grunnar, ser sammanhang och mönster ingen annan ser, drömmer om kvinnor, minns hur det var runt 1968 och hur det kändes att leva i en tid då solidaritet och engagemang inte bara var tomma ord. Och skuld känner han nog lite. Och lider gör han nog lite. Men så sätter han sig vid sin gamla Halda och skriver "Sekonden" och den är bra, mycket bra. Om en lite pretentiös ibland.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Sekonden


  Köp boken som film på cdon: