bokrecensioner boktips

Sekonden

Författare: Per Olov Enquist
Genre: Roman
Utgivningsår: 1971
ISBN: 9113015583


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Sekonden väckte sensation när den publicerades första gången 1971. Det var en av de första betydande svenska romanerna om idrott som skrivits. När den nu ges ut på nytt bidrar den till att göra vår bild av
1968, Sverige och världen tydligare. Ämnet för Sekonden gör romanen helt säregen i svensk litteratur, men stilen är definitivt Enquists vanliga: skarpa barndomsminnen varvas med politiska reflexioner,
dokumentärt material klipps in och romanen far iväg åt många håll samtidigt. Trots att såväl idrotten som politiken idag ser mycket annorlunda ut har Sekonden behållit sin aktualitet. Folk fuskar fortfarande.

I en utförlig efterskrift tecknar Per Olov Enquist själv bakgrunden till romanen och reflekterar över den tid, slutet av 1960-talet, och den plats, Västberlin, där romanen kom till.
Medelbetyg: 4 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Sekonden :
2007-04-17 22:35
Intressant! Enquist ger verkligen djuplodande beskrivningar av idrott, såväl utförande av som betraktande, som publik. Jag har aldrig - tror jag - upplevt något liknande. Detta är verkligen roligt att läsa.
Även kärnhistorien om den fuskande släggkastaren (ingen spoiler, detta avslöjas mycket tidigt i romanen) är mycket intressant, nästan finurlig.
Och visst känns Enquists språk igen, lätt, ledigt, skarpt och kryddat med de "enquistska" brillianta upprepningarna och återreferenser. Mästerligt.

Men... de långa partierna om hur idrotten kan gå politikens ärenden - och enligt författaren gör det, vare sig man vill eller ej - känns daterade och tråkiga. Åtminstone mycket av det.

Summan blir ändå en fyra: en mycket läsvärd roman med utgångspunkt (?) i sport!
Betyg 4
2012-10-28 17:07
Den gode E. sitter bekvämt tillbakalutad i sin läsfåtölj. Han läser, tänker, filosoferar, grunnar, ser sammanhang och mönster ingen annan ser, drömmer om kvinnor, minns hur det var runt 1968 och hur det kändes att leva i en tid då solidaritet och engagemang inte bara var tomma ord. Och skuld känner han nog lite. Och lider gör han nog lite. Men så sätter han sig vid sin gamla Halda och skriver "Sekonden" och den är bra, mycket bra. Om en lite pretentiös ibland.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Sekonden
Liknande böcker:
Atens portar
 C. Iggulden
Montezumas dotter
 R. Haggard
Schack under vulkanen
 H. Nesser
Jakaranda
 T. McKinley
Snälla pappa sluta
 C. Walker
Vargens krig
 B. Cornwell
Korsettsyndromet
 D. Örnstedt
Det nya riket
 A. Strindberg
Mormor i karantän
 K. Branzell