bokrecensioner boktips

Livläkarens besök

Författare: Per Olov Enquist
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 1999
ISBN: 9789172635401


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

"Den 5 april 1768 anställdes Johann Friedrich Struensee som den danske konungen Christian den sjundes livläkare, och avrättades fyra år senare."

Så inleds Livläkarens besök, en roman som skildrar en av de märkligaste och mest dramatiska episoderna i den nordiska historien. Det är den häpnadsväckande berättelsen om en ung tysk läkare, upplysningsman och idealist, som av den sinnessjuke konung Christian ges all makt, genomför en revolution, och krossas av den. Per Olov Enquists roman - hans första efter Kapten Nemos bibliotek - är också en stor och gripande kärleksroman, ett triangeldrama där aktörerna är den tyske livläkaren, den maktlöse envåldshärskaren och prinsessan som växer till kvinna.

Livläkarens besök rönte stora framgångar och belönades med Augustpriset för 1999 års svenska skönlitterära bok.

Medelbetyg: 3,4 (10 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Livläkarens besök :
2005-03-07 11:12
Mycket levande historia.
Betyg 4
2005-10-22 13:22
Av ett av de mest spännande avsnitten i Danmarks tokiga historia lyckas göra P O göra en av de tråkigaste böcker som skrivits!
Ps. Det var här som verklighetens Struense-drama utsplade sig:
http://www.axelnelson.com/blixen/horsholm.htm
Betyg 1
2005-10-22 14:43
Historia när det är som bäst.
Aldrig torrt, aldrig tråkigt.
Men med massor av inevelse och aldesles levande karaktärer.
Jag är imponerad och överväldigad!
Betyg 4
2005-11-06 22:40
”Livläkarens besök” är en bra historia med alla förutsättningar att vara både gripande och fängslande. Som en Shakespeareiansk tragedi berättas historien om den sinnessvage Christian den VII och det intrigerande hovet, som använder honom som en marionettdocka för att styra landet. Från ingenstans dyker så den helt okände tyske läkaren Johann Friedrich Struensee upp och blir kungens närmaste man, och plötsligt är det denne nytänkare och humanist som sitter med den totala makten i riket. Som omutlig idealist påbörjar han den danska revolutionen och genomför flera hundra lagändringar i upplysningens humana anda. Den unga drottningen Caroline Mathilde fattar tycke för den målinriktade och osjälviske läkaren och de inleder det förhållande som till slut blir Struensees fall.

Det är med motvilja jag berättar att allt går åt skogen för historiens hjälte. Sådant vill man inte avslöja i en recension. Man vill hålla den potentiella läsaren nyfiken och spänd. Men eftersom Enquist själv spolierar hela spänningen genom att inleda boken med att berätta att allt gick åt skogen, finns det ingen poäng med att jag hemlighåller detta.

Överlag har Enquist begått, i min mening, en lång rad dramaturgiska fel som alla gjort att en riktigt bra historia blev en medioker och bitvis långtråkig läsupplevelse. Vi vet att boken är baserad på historiska händelser. Men detta faktum piskar författaren in i vårt medvetande genom att dels ständigt referera till gamla dokument och dagböcker, och dels genom att använda en mycket märklig böjningsform i berättandet;

”Christian hade blivit förnedrad. Situationen hade verkat barnslig och komisk, föga passande en monark. Han hade blivit tillrättavisad som barnslig.”

Jag skulle tro att tanken är att vi som läsare ska få en känsla av autenticitet och trovärdighet när han skriver på detta sätt. Men effekten blir den motsatta. Hade det varit en historisk faktabok, hade det varit rätt sätt att berätta. Men detta är, trots den historiska grunden, en fabulerande historia – där författaren försökt jobba sig in i karaktärerna genom långa, inre monologer. Men vi får aldrig chansen att tro på det fabulerande, då vi hela tiden får veta att mycket av detta har hänt. Och då tänker man om fabulerandet: ”Hur kan du veta det?” Något vi i vanliga fall luras till att glömma bort. Men vi får i ”Livläkarens besök” inte chansen att bli lurade – något som jag gärna velat bli.

Ljudboken
Torsten Wahlund har en behaglig och levande röst som fungerar ypperligt till denna bok. Men inte ens denne skicklige uppläsare lyckas få liv i bokens sista avsnitt av långa, livlösa inre monologer.

I övrigt en välproducerad bok med bra ljudkvalité, lagom långa ljudspår och ett utmärkt tempo.

Betyg 2
2007-02-10 18:35
Jag skulle uppkalla P O som den svenske Dostoevskij för den här romanen! Jag är verkligen imponerad, hade alltid tyckt att svenska författare var ytliga och tjatiga...med inte så längre... Tack vare P O!
+++++++++++++++++++++++
Betyg 5
2007-08-12 11:24
En av de vackraste böcker jag läst. Den har underbara levande personporträtt och Enquists språk (som äger en poetisk skönhet emellanåt) ger hela boken en alldeles speciell atmosfär, fängslande och hänförande. Dessutom presenterar den utförligt en mycket intressant epok i den danska historien som skulle kunna behandlas mer på andra håll också.
Betyg 5
2008-10-23 22:21
Med ett vackert språk beskriver Per Olof Enquist det danska hovet på 1700-talet. Författaren börjar med att avslöja slutet, men det förstör inte berättelsen, tvärtom så gör det den suggestiv.

Den unge Christian VII var svag och ville egentligen inte regera, han trodde att han var bortbytt och skulle på det viset slippa regera. Han var mer intresserad av teaterns värld. Hans uppfostran var hård och meningen var att han skulle brytas ned, så hovmännen kunde ta över makten. Regenten blev melankolisk med ett stort mörker i bröstet, därför anställde Struensee som livläkare. Han vann snart den unge kungens förtroende och fick ta över mer och mer av Christians uppgifter, så det var i princip livläkaren som styrde landet. Det var väl inte det hovmännen med Guldberg i spetsen hade tänkt sig.

Struensee var en fritänkare, påverkad av upplysningens idéer och han avskaffade många reformer t.ex. censuren, han hade som mål att avskaffa träldomen men det hann han inte med. Livläkarens stora misstag var att han även tog över drottningen, det hade inte kungen något emot, men det fanns andra som inte såg på det med blida ögon. Förhållandet med drottningen och frukten av det blev till slut hans fall. Han fick många fiender och hans största fiende var en liten man som hette Guldberg.

När Struensee satt fängslad hade han mycket tid att tänka. Han fann att bestraffningen i ett liv efter detta var orimlig, människan straffades tillräckligt i detta livet

Livläkarens besök är en historisk roman, att den bygger på verkligheten gör det hela mer intressant. Enquist skriver på ett osentimentalt sätt och man får följa de inblandades tankar, på så vis kan man förstå deras handlande bättre. Det är skickligt gjort av författaren att beskriva människor och handlingar så att jag som läsare känner förståelse för nästan alla inblandade.

Jag gillar verkligen Enquists sätt att skriva, han använder inte onödiga ord. Det är vackert och koncist, och jag kommer definitivt att läsa mer av honom.
Betyg 4
2009-01-05 19:12
Den stora behållningen för mig av den här boken var att jag fick lära mig något om Danmarks historia som jag tidigare inte visste något om. I övrigt kändes det här som en bok precis vilken som helst, varken bra eller dålig. Det bestående intrycket är absolut ingenting alls, det här är en bok som jag om en vecka kommer att ha glömt av.
Betyg 3
2015-08-02 23:19
En egen bok, vacker på sitt eget vis. Men historiska romaner med sådan verklighetsförankring som i detta fall har ju som inbyggt gissel att den på förhand kända utgången förtar berättelsens spänning.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Livläkarens besök
Liknande böcker:
Atens beskyddare
 C. Iggulden
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Rödaste smultron
 L. Widding
Flykten
 S. Scarrow
Månskärans stad
 B. Plain
Barnen i Auschwitz
 O. Kraus
Barnen i Auschwitz
 O. Kraus
Vattendansaren
 T. Coates
Där vassen viker
 L. Edgarsson