bokrecensioner boktips

En ädel död

Författare: Donna Leon
Genre: Deckare
Ämnesord: mord
Utgivningsår: 1998
ISBN: 9137123777


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En ädel död har sin början på landsbygden utanför Venedig. En man på en traktor plöjer upp kvarlevorna efter en människa. På samma plats påträffas en ring med ett ingraverat släktvapen. Ringen leder snabbt polisen till slutsatsen att den döde är den ett par år tidigare kidnappade sonen till en venetiansk adelsfamilj. Rättsläkarens rapport visar att den unge mannen inte avled på naturlig väg utan att han mördades och eftersom han härstammade från Venedig får Brunetti mordfallet på sitt bord.
Brunetti börjar nysta och ställer en rad frågor. Varför mördades den unge mannen när hans förmögne far mycket väl hade kunnat betala den begärda lösensumman? Varför uppsökte den unge mannen läkare veckorna före kidnappningen och klagade över magsmärtor och onormal trötthet? Hur var egentligen förhållandet mellan honom och den ambitiöse styvbrodern? Svaren rullas efterhand upp och mordgåtan får en våldsam och sorglig upplösning.
Parallellt med mordfallet får Brunetti mer privata bekymmer när hans svärfar gör honom uppmärksam på att Brunettis fru, Paola, inte är lycklig. Men även detta lyckas Brunetti lösa med stor hjälp av Paola själv.
På polisstationen är det dock samma stämning som det brukar vara. Brunettis chef, Patta, är som vanligt odräglig och Brunetti och dennes kolleger gör sitt bästa för att arbeta utan inblandning av honom. Brunetti får mycket hjälp i undersökningarna av Pattas initiativrika sekreterare, signorina Elettra. Med datorns hjälp lyckas hon skaffa en hel del information åt Brunetti och han inser för första gången att det kanske vore värt att själv lära sig hur datorn fungerar. Signorina Elettra ställer glatt upp som lärare. På sitt eget lite saktmodiga sätt följer alltså även Brunetti med i det moderna samhällets utveckling.

Medelbetyg: 4 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En ädel död :
2007-04-15 13:19
En lite stillsam historia om ond bråd död. Det låter lite motsägelsefullt, men när kommissarie Brunnetti är inblandad är det alltid den känslan jag får. Det går sakta och sävligt framåt, men ändock obevekligt framåt mot lösningen.

Den här gången hittas liket på landsbygden utanför Venedig. En signetring leder utredningen in på ett spår efter en gammal kidnappningshistoria, och kommissarie Brunnetti får en hel del att fundera på. Det funderas en hel del, och våldsamheterna som trots allt dyker upp kommer nästan i skymundan när den gode kommissarien attackerar problemet tankevägen.

Det är en härligt stillsam och finurlig historia, våldsam i sin mordgåta och i den tragik som sakta rullas upp. En trivsam deckare, helt enkelt, inget man kommer att komma ihåg speciellt länge, men ändå en bok som är fängslande nog för att man läser den med iver.
Betyg 3
2008-07-15 17:06
Det är miljön och persongalleriet i Leons böcker som gör att jag älskar dom.
Betyg 5
2014-07-07 23:08
Min man läste en recension av Donna Leons senaste bok i vår lokaltidning, och trodde att den kanske kunde passa mig. Sen dök han in i den stora högen med olästa deckare och hittade den här! En riktig fullträff!

Det är trevligt med deckare där historien och omgivningen får lov att ta plats. Italien är fantastiskt, Venedig är ännu lite mer extra; bättre plats för en klassisk mordgåta kan jag faktiskt inte komma på. Det är välskrivet (eller kanske väl översatt?), lugnt och sansat - jag känner att jag hänger med, och den där äckelkänslan som många moderna deckare kan ge mig lyser helt med sin frånvaro.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till En ädel död
Liknande böcker:
Fasad
 J. Hurtig Wagrell
Järtecken
 C. Carlsson
På ett ögonblick
 J. Callaghan
Daisy Darker
 A. Feeney
Islossning
 A. Dahl
Mörk flod
 D. Meyer
Parasiten
 S. Sarenbrant