bokrecensioner boktips

Död i främmande land

Författare: Donna Leon
Genre: Deckare
Ämnesord: Mord, Venedig, kultur, korruption, miljöförstöring
Utgivningsår: 2000
ISBN: 9137133691


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Tidigt en morgon hittas en kropp flytande i en av Venedigs kanaler. Uppståndelsen blir stor när det visar sig att den döde är en amerikansk soldat som blivit knivmördad. Kriminalkommissarie Brunetti får i uppdrag att lösa fallet. Han inser snart att det inte rör sig om något vanligt rånmord, men vilka är egentligen inblandade?
Den amerikanska militären, maffian, poliser eller kanske till och med Brunettis egen familj.


Utdrag ur boken:
”Vi kan inte tillåta några mord på amerikaner här i staden, inte efter den här sommarens turistsiffror. Han ni förstått det?”

”Under livligt prat om mord och misshandel åt de sig således igenom risotto, olika sorters halstrad fisk, fyra grönsaksrätter, sallad, tiramusu och kaffe.”

Medelbetyg: 4 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Död i främmande land :
2006-12-22 15:26
"Död i ett främmande land" började med ett uppfiskat lik av en amerikansk ung man. Senare följdes hans död med en amerikansk kvinnas (som visade sig vara den unge mannens älskarinna). Komplotten kom att innefatta amerikas regering, Italiens korrupta och maffian.

Rent allmänt kan man säga att Donna Leons böcker går hem på grund av sin inneboende trivsamhet. Kommisarie Brunetti är till skillnad mot svenska motsvarigheter en godmodig familjefar som inte bekymrar sig om sitt midjemått eller sina drinkvanor. Leons huvudrollsinnehavare är dock inte så trivsam att han blir enerverande (som den afrikanska detektiven i McCall Smith har en förmåga att bli). Han är trovärdig, men författaren går inte till överdrift när hon målar ut hans personlighet. Vidare är miljön som hittad för en avkopplande deckarroman. Venedig är städernas stad och Leon, har utan att bli tjatig, lyckats fånga känslan av Venedig. Detta snarare än utgjort någon slags Eniro uppslagsverk över stadens gator och språng (jämfört med tex Karin Wahlbecks irriterande orienteringskartor över Lund).

Intrigen är inte viktig för historien. Jag skulle gärna bara följa med Kommisarie Brunetti från krog till hemmiljö där det diskukteras böcker och mat. Att intrigen är relativt svag kan därför lätt ursäktas. Men i mitt fortsatta läsande hoppas jag upptäcka att intrigen bara var svag i denna roman och inte i Leons andra nio utgivna deckare. Läsandet kommer intenfieras den närmaste tiden och "Död i främmande land" får en trea i betyg. I trivselbetyg tar den dock hem storkåvan.
Betyg 3
2008-07-15 17:00
Kan inte sluta läsa om denna karismatiske kommissarie och hans familj.
Betyg 5
2009-07-12 14:54
Läste boken på plats i Venedig med omnejd vilket gjorde den särskilt bra. Gillar boken väldigt mycket. Personerna, miljön, storyn och beskrivningen av det italienska samhället är intressanta. Vill läsa alla Leons böcker. Rekommenderas varmt vid resa till Venedig !
Betyg 5
2016-06-28 12:19
I den andra boken om kommissarie Brunetti pratas det som vanligt om mat och litteratur, och under tiden hinner inte mindre än fyra sammankopplade mord begås. Den här gången tar vi oss utanför Venedig och beger oss till staden Vicenza och dess inte allt för vackra omgivningar... Donna Leon lyckas alltid med sin samhällskritik, och fortfarande mer än 20 år senare känns boken aktuell.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Död i främmande land
Liknande böcker:
Islossning
 A. Dahl
Mörk flod
 D. Meyer
Parasiten
 S. Sarenbrant
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai
Det trettonde fallet
 Å. Edwardson
Ökenstjärna
 M. Connelly
Hellre vara djävulen
 I. Rankin