bokrecensioner boktips

Silvermasken

Författare: Peter Englund
Genre: Biografi
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9100103195


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I denna koncentrerade biografi över drottning Kristina (1626-1689) för historikern och akademiledamoten Peter Englund oss rätt in i 1600-talets värld av maktkamp och fromhet, blomstrande vetenskap och naket våld; trettioåriga krigets brutala värld, men också Descartes, Molières och Stiernhielms. En värld där det var en allmänt erkänd olycka att födas till kvinna. En värld som Kristina utmanade genom sin blotta existens.
Fram ur tidens larm träder den knivskarpa konturen av historiens kanske mest omstridda kvinnogestalt: drottningen som lämnade både sin tron och sin tro.
Med dramatisk åskådlighet och psykologisk finess frilägger Peter Englund en förbluffande modern gestalt: en sällsynt nyfiken och orädd kvinna, som trotsade samtiden och levde helt efter egna lagar. "Silvermasken skildrar en Kristina vars teatrala, hänsynslösa och makthungriga drag samexisterar med hennes sanningslidelse, bildning och frihetstörst.
Medelbetyg: 3,17 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Silvermasken :
2006-11-27 09:00
Englunds korta biografi över drottning Kristina har som (åtminstone) delsyfte att röja de dimridåer historien lagt omkring hennes gestalt. Författaren vill extrahera den verkliga Kristina (i den mån det överhuvudtaget går), se bortom de skandalskriverier om henne som startade redan under hennes levnad.
Men för mig går det inte riktigt fram. Kanske jag visste alltför lite om henne innan, kanske hade jag inte hört så mycket av den ryktesspridningen.

Men visst verkar hon ha varit en fascinerande figur, frimodig, egensinnig, modern. Och visst lär man sig mycket av Peter Englund, utan att för den skull få en känsla av att man sitter i skolbänken, det är roligt att läsa Englunds historia (-er).
Fast Kristina blir aldrig levnde för mig, aldrig en riktig person. Hon går genom "Silvermasken" som i en teaterroll, overklig. Annars är ju det ett av Englunds signum, att göra historien levande.
Jag vet inte vad det beror på. Kanske är det så att dessa högt uppsatta människor under 1600-talet inte levde "riktiga" liv, utan alltid spelade en roll där under peruken och följaktligen blir det 350 år senare mycket svårt att finna den verkliga personen?
Betyg 3
2007-11-02 20:37
härligt att få läsa om denna mystiska kvinna som det finns så många myter kring. han reder ut några av dessa myter. intressant bok som verkligen stannar kvar. vill man få lite försprång i historian i skolan ska man defenitivt läsa peter englund. hans böcker sitter kvar.
Betyg 4
2007-11-15 23:25
Jag har inte läst så mycket böcker om våra regenter innan, men denna gav mig mersmak, denna var välskriven och den väcker ens intresse att läsa mer om våra regenter genom åren. Den var detaljrik och man levde sig in i den.
Betyg 4
2008-01-11 21:32
Jag som gillar Peter Englund och ännu mer historia, tröttnade på nolltid efter några sidor. Kanske beror det på ämnet: en hyperintelligent och begåvad tjej som slösar bort all sin begåvning, som en Carolina Gynning - fast med hjärna. Måttligt kul ämne!
Då finns det ju roligare drottningar med skarpa hjärnor: Elizabeth I, Margrethe I och II för att nämna några.
Betyg 2
2012-05-08 15:12
Bra att biografin är kort, för Englund och numera även jag tycker att Kristina är osympatisk.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Silvermasken
Liknande böcker:
Sigrid och Isaac
 A. Wahlgren
Katarina den stora
 T. Blom
Mitt liv på travbanan
 H. Ingvarsson
Min historia
 M. Obama
Friday Night Lights
 H. Bissinger
Sabotören i Auschwitz
 C. Rushton
Äventyr i etikbranschen
 O. Sigvardsson