bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Brev från nollpunkten
Den oövervinnerlige
Förflutenhetens landskap
http://www.peterenglun..
Jag ska dundra
Ofredsår
Poltava
Stridens skönhet och s..
Stridens skönhet och s..
Stridens skönhet och s..
Tystnadens historia
Liknande böcker:
Gustav Vasa En furste..
 O. Larsson
Mannen från de tysta v..
 L. Andersson
Mannen från de tysta v..
 L. Andersson
Soldaten
 I. Lo-Johansson
Stockholms blodbad
 D. Harrison
Nödrop: När krisen kommer
 L. Knutson
Irenas barn
 T. Mazzeo
Huset med de två tornen
 M. Zaremba
Med egna ord: Sex av d..
 M. Obama
Kapten James Cooks resor
 C. Lloyd

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSilvermasken

 
Författare: Peter Englund
Genre: Biografi
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9100103195
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


I denna koncentrerade biografi över drottning Kristina (1626-1689) för historikern och akademiledamoten Peter Englund oss rätt in i 1600-talets värld av maktkamp och fromhet, blomstrande vetenskap och naket våld; trettioåriga krigets brutala värld, men också Descartes, Molières och Stiernhielms. En värld där det var en allmänt erkänd olycka att födas till kvinna. En värld som Kristina utmanade genom sin blotta existens.
Fram ur tidens larm träder den knivskarpa konturen av historiens kanske mest omstridda kvinnogestalt: drottningen som lämnade både sin tron och sin tro.
Med dramatisk åskådlighet och psykologisk finess frilägger Peter Englund en förbluffande modern gestalt: en sällsynt nyfiken och orädd kvinna, som trotsade samtiden och levde helt efter egna lagar. "Silvermasken skildrar en Kristina vars teatrala, hänsynslösa och makthungriga drag samexisterar med hennes sanningslidelse, bildning och frihetstörst.

Medelbetyg: 3,17 (6 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Silvermasken :


helix 2006-11-27 09:00
Englunds korta biografi över drottning Kristina har som (åtminstone) delsyfte att röja de dimridåer historien lagt omkring hennes gestalt. Författaren vill extrahera den verkliga Kristina (i den mån det överhuvudtaget går), se bortom de skandalskriverier om henne som startade redan under hennes levnad.
Men för mig går det inte riktigt fram. Kanske jag visste alltför lite om henne innan, kanske hade jag inte hört så mycket av den ryktesspridningen.

Men visst verkar hon ha varit en fascinerande figur, frimodig, egensinnig, modern. Och visst lär man sig mycket av Peter Englund, utan att för den skull få en känsla av att man sitter i skolbänken, det är roligt att läsa Englunds historia (-er).
Fast Kristina blir aldrig levnde för mig, aldrig en riktig person. Hon går genom "Silvermasken" som i en teaterroll, overklig. Annars är ju det ett av Englunds signum, att göra historien levande.
Jag vet inte vad det beror på. Kanske är det så att dessa högt uppsatta människor under 1600-talet inte levde "riktiga" liv, utan alltid spelade en roll där under peruken och följaktligen blir det 350 år senare mycket svårt att finna den verkliga personen?
Betyg 3

minigrisen 2007-11-02 20:37
härligt att få läsa om denna mystiska kvinna som det finns så många myter kring. han reder ut några av dessa myter. intressant bok som verkligen stannar kvar. vill man få lite försprång i historian i skolan ska man defenitivt läsa peter englund. hans böcker sitter kvar.
Betyg 4

Nanne 2007-11-15 23:25
Jag har inte läst så mycket böcker om våra regenter innan, men denna gav mig mersmak, denna var välskriven och den väcker ens intresse att läsa mer om våra regenter genom åren. Den var detaljrik och man levde sig in i den.
Betyg 4

axel-nelson 2008-01-11 21:32
Jag som gillar Peter Englund och ännu mer historia, tröttnade på nolltid efter några sidor. Kanske beror det på ämnet: en hyperintelligent och begåvad tjej som slösar bort all sin begåvning, som en Carolina Gynning - fast med hjärna. Måttligt kul ämne!
Då finns det ju roligare drottningar med skarpa hjärnor: Elizabeth I, Margrethe I och II för att nämna några.
Betyg 2

okidoki 2012-05-08 15:12
Bra att biografin är kort, för Englund och numera även jag tycker att Kristina är osympatisk.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Silvermasken


  Köp boken som film på cdon: