bokrecensioner boktips

Brev från nollpunkten

Författare: Peter Englund
Genre: Fakta
Ämnesord: filosofi, krig, politik, mord, historia, kultur, stalin, hitler
ISBN: 9174865463


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Brev från nollpunkten är en samling essäer som på olika sätt belyser och berör det mörka 1900-talet - det mest våldsamma och tragiska sekel som historien skådat. Essäerna avhandlar tiden från första världskriget fram till atombomberna över Japan 1945.
Medelbetyg: 4,83 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Brev från nollpunkten :
2008-01-11 21:40
Något av det hemskaste man kan läsa om 1900-talet och bäst skrivna!
Tips: http://www.peterenglund.com/
Betyg 5
2008-10-04 01:46
Peter Englund är historisk författare av dignitet som för ett par år sedan intog stol nr 10 i Svenska akademin. I "Brev från Nollpunkten" tar Englund med läsaren genom 1900-talets mörkaste episoder; förintelsen, bombningen av Nagasaki och den totalitära stalinregimens urskiljningslösa utrensningar.

Sverige har ett effektivt sätt att se till att inte få nobels litteraturpris, då alla tänkbara kandidater röstas in i akademin och därmed gör sig onominerbara. Peter Englund är en lysande historiker och driven berättare. Det är med insiktsfull överblick han reflekterar över historiens ondska och med kioskvältarintensitet han berättar det för oss. "Brev från nollpunkten" är en historisk essäsamlingen som jag slukade som vorde den en Stieg Larssondeckare. Och detaljer har satt sig i mitt sinne - starka bilder som lever kvar. Som anekdoten om skylten som Stalin satte ovanför sin yngsta sons säng: "Om du växer upp och visar dig vara en ynkrygg så dödar jag dig.", eller formuleringen som angav stämningen när den var som värst under de kommunistiska utrensningarna. "Angivarna angavs, torterarna torterades, avrättarna avrättades".

Detta är min första bok av Peter Englund och det gör mig så glad att jag har flera framför mig.

Torsten Walund är en av de flitigaste och mest kompetenta inläsare jag stött på. Och även här gör han ett utmärkt jobb.

Betyg 5
2009-09-22 09:52
En stark historiebok. Peter Englund kan skriva så att det känns som man att man förflyttas till de olika platserna.
Betyg 5
2010-01-16 19:42
Brev från nollpunkten är en samling essäer som behandlar 1900-talets destruktiva sekel. Samlingen spänner över tiden från första världskriget till atombomberna över de två japanska städerna.

Brev från Nollpunkten är en samling pusselbitar som försöker skissa upp en bild av 1900-talets mörkaste historia. Peter Englund har med varje essä infogat ett pusselbit i historien. Genom berättelserna som hakas fast i varandra på en medveten nivå når Englund ett fullständigt pussel som visar en historia de flesta är bekanta med men ändå inte riktigt synat i sömmarna. Englund är vägledaren som sakta men med nogrannhet låter oss ta del av den verklighet som andra historieböcker ofta bara låter ana. Människorna målas fram och en bild av det förflutna bränner sig fast på näthinnan också efter att bokens pärmar slagits igen. Denna bok är en viktig och lättillgänglig bok om vår historia. Det är en bok man önskar alla krigsherrar borde läsa
Betyg 5
2012-07-05 21:12
Vi människor ser oss ofta som väldigt sociala och humana och överlägsna andra jordliga livsformer.
När man läser dessa berättelser undrar man hur det är fatt med oss, men samtidigt finns det hopp. Det var ett tag jag kämpade igenom den men jag vill absolut inte ha det ogjort. För det är självklart samtidigt en bok som verkligen berör och en bok som varje människa borde läsa för att kanske vara bättre förberedd ifall man ställs inför egna ytterligheter.
Och då menar jag lite större händelser än att mjölken oväntat tagit slut!

Den borde kanske fått en femma, men som jag kommer ihåg det så låg inte alla de berättelserna på en jämn femma-nivå. Så det blir en stark fyra.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Brev från nollpunkten
Liknande böcker:
Påskharen
 B. af Klintberg
Korstågen
 D. Harrison
Hasse & Tage - Från äp..
 U. Mårtensson
Säpo inifrån
 B. Nylander
Klimatboken
 G. Thunberg
Den siste gudfadern
 J. Follain