bokrecensioner boktips

Stridens skönhet och sorg : första världskriget i 212 korta kapitel

Författare: Peter Englund
Genre: Fakta
Ämnesord: krig, politik, historia, spänning
ISBN: 9186067753


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Första världskriget anses av många experter vara den mest omgripande historiska händelse som drabbat vår kontinent sedan romarrikets fall. Trots det är det en händelse som hamnat i minnesskugga. Stridens skönhet och sorg är en bok om hur kriget upplevdes av alla dessa människor som drabbades och som på ett eller annat sätt var medverkande i kriget. Läsaren får följa ett tjugotal verkliga men nu okända människor, bland annat en australiensisk kvinna som körde lastbil åt serbiska armén, en italiensk soldat som hamnade på mentalsjukhus, en fransk ämbetsman som aldrig såg fronten, en tysk skolflicka som växte upp med kriget vid gränsen mot öster, en sydamerikansk äventyrare som slogs som frivillig i turkiska armén, en belgisk stridspilot, en tysk infanterist, en rysk sjuksköterska, en amerikansk fältkirurg och en ungersk kavallerist.
Dessa människor upplevde kriget på olika platser och på olika vis, men de förenas av att de alla befann sig långt ned i hierarkierna och att de alla fick sina liv ändrade. Boken bygger på material som de har lämnat efter sig: brev, dagböcker, memoarer. Vart och att av de korta kapitlen utgår ifrån vad en av dessa enskilda människor såg, tänkte eller gjorde en enskild dag, med början i augusti 1914 och slut i november 1918.

Peter Englund har inte skrivit en vanlig historiebok, där skeendet skildras uppifrån och där allt samlas i en övergripande berättelse. I denna bok återförs historien istället till sin minsta, beståndsdel: den enskilda människan och hennes erfarenheter. Det är historia, men historia på ett nytt sätt, historia av ett slag du aldrig läst förut.

"Peter Englund har skapat ett mästerverk."
Svenska Dagbladet

"En storslagen bok"
Aftonbladet

"Mästerlig tidsskildring som är omöjlig att lägga ifrån sig."
Dagens Nyheter

"Stridens Skönhet och sorg har givit mig den intensivaste läsupplevelsen på mycket länge."
Upsala Nya Tidning

"Det är helt enkelt storslagen och intensivt berörande läsning."
Borås Tidning

"Englund rules!"
Gästriklands Tidning
Medelbetyg: 3,71 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Stridens skönhet och sorg : första världskriget i 212 korta kapitel :
2009-10-16 23:20
Jag har läst mängder av böcker om första världskriget och Peter Englund är dessutom en av mina favoriter. Men den här boken har jag bara använt vid tre olika sorters tillfällen: Att läsa innan jag somnar, att läsa när jag sitter på dass, att läsa på tåget. De korta kapitlen gör boken perfekt för ovanstående tillfällen. En svag trea.
Fasornas krig : helvetet i skyttegravarna under första världskriget
av John Ellis, tycker jag är en bättre bok.
Betyg 3
2009-10-18 13:46
I krigets inledning levde en romantisk föreställning om hur detta krig skulle förändra allt - göra allt bättre. Folk jublade på gatorna när utbrottet kom. Vissa fortsatte hylla kriget genom alla dess fyra år, andra började snart förbanna det och en och annan blev nedbruten och vansinnig.

Genom 19 olika personers ögon hjälper Engqvist oss att betrakta första världskriget. Det är 19 helt olika människor från olika samhällsgrupper, olika länder och olika krigsplaceringar: skyttegravarna, stilla havet, Baltikum, fältsjukhuset. Vissa kommer in sent i kriget, andra försvinner snabbt ut - stupade. Men hela tiden fortsätter kriget.

Engqvist har varit oerhört ambitiös med sin bok. Att försöka skapa en 3-dimensionell bild av ett helt världskrig kräver en mastodontisk litterär insats. Men är det någon som borde klara det så är det Engqvist. Jag är dock kluven till om han verkligen har lyckats med det. Visserligen fasar han elegant in och ut huvudpersonerna så vi aldrig följer fler åt gången än man kan hålla reda på - men fortfarande är det fler än man riktigt orkar engagera sig i. Vissa personer lär man känna lite grann - men ingen känns riktigt angelägen. Och då blir allt bara en personbaserad fond att hänga upp ett historiskt skeende på. Vilket på slutänden gör Engqvists små fotnoter till det mest intressanta i boken. Och ärligt talat blev jag mer engagerad av att läsa om taggtrådens livsöde än om personerna. Boken var lite för splittrad, lite för torftig, lite för ointressant och relativt informativ. Lagom givande läsning, men en blek bok i jämförelse med Engqvists tidigare verk.

Harald Leander läser in boken och gör detta på ett utmärkt sätt.

Betyg 3
2010-10-09 21:14
Man kommer väldigt nära 1:a världskriget i den här boken. En samling dagböcker från folk som var med i striderna eller var berörda av allt bekymmer från kriget. Boken är skriven i 212 korta kapitel, där man hoppar från dagbok till dagbok. Boken är skriven i tidsordning. Fascinerande läsning.
Betyg 4
2010-10-09 21:22
En riktigt bra bok. Nyskapande på sitt sätt. Helt klart läsvärd och gripande.
Betyg 4
2013-09-03 12:56
En berättelse där man får följa olika personer under 1:a världskriget. Denna är intressant då den sker genom 19 personers betraktelser. Många deltog i kriget som man egentligen inte visste varför det höll på. Massor av olika nationaliteter figurerar. En del åkte till Europa bara för att de ville vara i händelsens centrum. Om man inte fick delta på ena sidan så var man kanske välkommen i motståndarnas armé. Fältsjukhusen tog emot många frivilliga och det är intressant att det skildras så levande.
Taggtråd kom till användning för att avskärma sig mot fienden men det hjälpte inte mot granater. Även kemiska medel användes. Många dödades för det var lättare än att ta hand om fångar.

Tyskland hade sina zeppelinare för att släppa ner granater. Kirurger kom från USA för att lära sig mer om olika krigsskador.
Olika typer av kommunikation förekom på stridsfältet. Ett av de säkra sättet var kommunikation med brevduvor. Dessa var flitigt använda av tyskarna.

Jag tycker att boken gör en otroligt bra skildring av 1:a världskriget. Kriget som bara växte och växte och där många länder blev inblandade.
Betyg 4
2016-06-29 15:46
Intressant bok där man kommer de vanliga soldaterna och andra människor nära. Bra att båda sidorna tydliggörs i boken. Krigets meningslöshet beskrivs på ett utmärkt sätt. Bra som alltid av Peter Englund.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Stridens skönhet och sorg : första världskriget i 212 korta kapitel
Liknande böcker:
Påskharen
 B. af Klintberg
Korstågen
 D. Harrison
Säpo inifrån
 B. Nylander
Klimatboken
 G. Thunberg
Den siste gudfadern
 J. Follain
Demokrati : en liten b..
 S. Näsström
Ungernrevolten
 A. Szulc