bokrecensioner boktips

Poltava

Författare: Peter Englund
Genre: Fakta
Ämnesord: krig, historia, äventyr
Utgivningsår: 1988
ISBN: 9789127152564


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Kriget hade pågått i nio långa år då Karl XII i juni 1709 befann sig vid den belägrade lilla staden Poltava i Ukraina på sin marsch mot Moskva. Den ryska armén under Peter den store hade närmat sig steg för steg och stod nu endast en halvmil bort. Svenskarna hade förberett sig för drabbningen och dragit ihop sina trupper. Kungen utsåg fältmarskalken Rehnsköld till överbefälhavare och gav order om anfall, vilket skulle ske i gryningen måndagen den 28 juni. Man hade planerat att göra uppmarschen i skydd av mörkret och ta ryssarna med överraskning, men förflyttningen gick trögare än väntat och när solen gick upp var uppställningen inte klar. Det första anfallet misslyckades.

Peter Englund skildrar det ödesdigra slaget timme för timme, katastrofen som ledde till det svenska stormaktsväldets fall. Skeendet fylls av mänskliga röster från dem som var med: generalen och hans tjänare, soldaten och trosspojken, fältprästen och knektänkan.
Medelbetyg: 3 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Poltava :
2006-08-12 02:24
Det var med denna bok om Karl XII stora nederlag som (den då unge)Peter Englund blev en känd författare och skapade ett stort intresse för historia. Boken blev en storsäljare, så den måste ha haft någon kvalitet utöver det vanliga. Frågan är bara, vilken kvalitet?
Det finns knappt en sekund och knappt en blodsdroppe eller avfyrad kula som han missar. ALLT är med. Just därför blir det fullkomligt omöjligt att se vad som egentligen händer på slagfältet - man skulle lixom behöva en sammanfattning var tionde sida. Dessutom är kartorna usla. För att få något begrepp om slaget var jag tvungen till att slå upp Poltava i uppslagsböcker. Tyvärr upprepar reservofficeren Englund samma misstag i senare böckers slag-skildringar.
Fast å andra sidan: En bok som skildrar "Kung Karl den dumme hjälte som slogs i rök och damm" och slaget som på sikt skulle ge Sverige en paus efter 170 år (eller så) av evigt krigande är alltid värd några poäng. Att Carolinska Förbundet refuserade boken ger oxå pluspoäng.
Betyg 3
2006-10-02 21:44
Ja, allt finns verkligen med i boken och det gör den så vansinnigt tråkig.
Betyg 2
2018-02-24 13:46
En bok om vår största militära katastrof någonsin. Tyvärr är boken för detaljerad för att bli riktigt intressant.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Poltava
Liknande böcker:
Nazismen
 D. Harrison
Eric Hegg guldgrävarfo..
 P. Nordquist
Tutankhamon
 D. Harrison
Putins Ryssland: På ja..
 M. Georgieva
Spioner emellan
 B. Grigorjev