bokrecensioner boktips

Ofredsår

Författare: Peter Englund
Genre: Fakta
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 1993
ISBN: 9174863495


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Ofredsår skildrar det kaotiska 1600-talet när Sverige steg upp från att vara en obetydlig stat i Europas utkant till att bli en av de stormakter som styrde kontinentens öden.
Här skildras de kända fälttågen och bataljerna som Breitenfeld och Lützen men också mängder av mindre bekanta händelser.
Ofredsår berättar om de mäktiga krafter och stora tilldragelser som formade epoken och tecknar samtidigt en bild av hur det var att leva på 1600-talet: här diskuteras så vitt skilda ämnen som förlossningskonst, matvanor, kvinnornas villkor, kärlek nöjen och städernas nattliga ljud.
Medelbetyg: 4,12 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ofredsår :
2004-01-13 21:20
En faktaspäckad bok om Sveriges roll i trettioåriga kriget. Även om det är en faktabok och ingen roman så är den ändå både väldigt spännande och lättläst. Språket är mycket bra och medryckande, inte alls som i gamla historieböcker. Samtidigt är det skönt att Peter Englund är en riktig historiker, och att man kan vara säker på att det han skriver verkligen är sant. Det är verkligen populärvetenskap i dess allra bästa mening.
För den som gillar historia är det verkligen ett "måste" att läsa denna bok.
Innehåller främst beskrivningar av kriget, kungarna och olika slag. Men beskriver även hur de vanliga människorna hade det under 1600-talet. Detta gör att det aldrig känns långtråkigt eller segt att läsa.
Betyg 5
2004-06-30 11:37
Ofredsår är Peter Englunds historia om 30-åriga kriget och sveriges roll i detta krig. Peter Englund har en helt fantastisk förmåga att alternera mellan de stora och de små historierna. Här får man med sig allt från de taktiska placeringarna under slaget vid Lützen till ursprunget till högklackade skor...allt från de högtravande ritualerna vid krigsförhandlingar till hur folk på landet skötte handlandet vid marknadsplatserna.

Författaren är enligt min mening otroligt duktig på att skriva faktahistoria på ett inlevande och spännande sätt, och språket är behagligt att följa.

Totalt sett så är detta en av de bästa historieböckerna jag har läst, så betyget blir 4++
Betyg 4
2004-09-29 22:10
Nu har jag inte käst hela, så kanske är jag inte berättigad till att recensera, men kan inte låta bli.. Vilken författare! Vilka sköna formuleringar och vilken stil!
Betyg 4
2004-12-29 18:28
Ofredsår som är första delen av en trilogi (vars andra del är Den oövervinnlige) är en underbar bok. Bara en sån sak som att han mitt i sina krigsskildringar plötsligt ägnar flera sidor åt hur kvinnor på den tiden födde barn!
Ibland kan hans språk bli lite för blommigt, det ger ett valpigt intryck. Men oftast passar hans blommiga språk.
Jag tycker dock att han är ännu bättre i det lilla formatet, i essäsamlingarna.
Men han får en stark 4.
Betyg 4
2007-11-24 03:46
Det finns mer att hämta här än bara krig, även om t.o.m. Englund själv verkar snava över sina staplade manövrar då och då.
Betyg 4
2009-01-06 00:18
30-åriga kriget började som lokala konflikter mellan olika furstar i det Tyska riket. Snart växte det och fick karaktären av ett religionskrig mellan katolicismen och protestantismen. Då fanns det ursäkt för utomstående intressenter att blanda sig i - av ideella skäl. En av dessa var Sverige och Lejonet från Norden: Gustav II Adolf. GIIA var visserligen bara inblandad i krigets inledningsskeden innan han stupade. Dock följdes han av en rad Svenska krigsherrar som tog order från rådet - förmyndarregimen - i Stockholm, lett av Axel Oxenstierna. Det var först många år senare som Karl X besteg tronen - och då när 30-åriga kriget var i stort sett över. Under tiden hade kriget pågått av sig själv och skapat stor förödelse, men gjort en del snuskigt rika.

Peter Englund - numer Svenska akademins ständige sekreterare - har i Ofredsår gjort en i det närmsta täckande bild av detta enorma krig. Parallellt med kriget får vi även dels följa en ung karriärists väg från enkla förhållanden till närapå toppen och dels Englunds karaktäristiska avstickande anekdoter som skapar en kontext till hela scenariot.

Peter Englund kan mycket om det här och det är med stort nöje jag läser. Dock blir de eviga krigsskildringarna ganska långtråkiga - framförallt när större delen av kriget bara var meningslösa upprepningar. Det var i stort sätt krigets signum. Då känns det ganska outhärdligt att läsa om varenda vändning. Hellre hade jag haft mer av kontexten. Fler små utstickande anekdoter om livet i tiden och övergripande reflektioner av olika händelsers betydelse och effekt.

Peter Englund är en sådan historiker som inte bara berättar vad som hänt utan också varför det hände, vad det som hände ledde till och sätter det sedan i relation till olika sammanhang som ger oss en helhetsbild av historien.

Gösta Grevillius läser in denna bok med historisk torftighet. Vill man skapa sig en bild av historia som något som bara läses av äldre herrar i fluga, mörkbeige kostym med en klocka på väggen i bakgrunden som slår varje timme – då är det exakt vad som levereras här. Hade önskat mig en mer levande inläsare till en sådan levande historia.
Betyg 4
2009-07-03 18:23
Peter Englunds Ofredsår är väldigt bra och var faktiskt en av de första historiska faktaböcker som jag köpte. Boken äger jag fortfarande och har läst den med stort nöje. Mycket bra och lärorik bok.
Betyg 5
2010-10-09 14:05
Peter Englund har skrivit en bok på över 600 sidor som är späckad med information om det kaotiska 1600-talet. Och då i synnerhet om dess 30 åriga krigande med Gustav Adolf i spetsen, men också om hur livet levdes på den tiden.

1600-talet var en orolig tid med ekonomisk kris, växande inlandsis, man trodde fortfarande att jorden var platt. Men framför allt var det härjat av krig, i Europa hade man bara upplevt fullständig fred under 3 år av 100, allt enligt Peter Englund.

Då som nu handlade det mycket om religion. Lejonet från Norden som Gustav Adolf kallades välkomnades av protestanterna i Tyskland. Den svenska hären såg inte mycket ut för världen men de var uthålliga och lojala och det var egenskaper som lett till segrar. Det kunde ha stannat där vid om inte Gustav Adolf bestämt sig för att utvidga ännu mer. 1632 red Kungen rakt in i dimman till fienden och blev skjuten med flera skott, stucken och plundrad, han dog tillsammans med 7000 soldater.

Kriget var som ett självspelande piano, skriver Englund.”Svenska härar som marscherade runt och slogs för att få ersättning för att de marscherade runt och slogs”. Det skulle bli en allt för dyr nota om man slutade kriget, då måste alla utlovade belöningar och löner utbetalas och det hade inte Sverige råd med.

Krig är alltid grymt, och här får man då säga att soldaterna var utsatta. Att stå eller sitta på hästryggen oskyddade emedan projektilerna for runt dem. Civilbefolkningen blev också hårt drabbade av plundring och sjukdomar, det blev stora flyktingströmmar som gjorde att landsbygden utarmades. Kriget tog ca 60-70 % av befolkningen och det skulle ta lång tid att återställa ordningen efter krigets skövlingar.

Samtidigt som Englund beskriver kriget och dess strategier så får vi följa den fattige och tidigt föräldralöse Erik Jönsson Dahlbergs liv genom hans dagböcker. Han gjorde sig en karriär genom kriget och en rejäl klassresa. Även livet i allmänhet bland befolkningen får man inblickar i, eftersom många av männen i Sverige ständigt var ute i krig så blev kvinnorna framsläppta på ett annat vis och de fick stärkt självmedvetande.

Som sagt det här är en fullspäckad bok om 30-åriga kriget och då innehåller den många beskrivningar av krigsstrategier, som det i min smak blev lite för mycket av. Men samtidigt förstår jag att det är en nödvändighet om helheten ska skildras, och många av beskrivningarna var intressanta. Jag fastnade extra för när Peter beskriver hur de grävde långa tunnlar under marken för att placera ut landminor. Vilket arbete!

Peter Englund är en skicklig historieberättare för han lyckas få med helheten och jag förstår att det måste vara mycket arbete och tid nedlagt för att få ihop denna bok. Han beskriver inte bara krigets utveckling utan också dess konsekvenser för alla inblandade. För jämsides med kriget levde människor sina vardagsliv och det får man som läsare också en inblick i. Även om jag ibland tyckte att det var en tungläst bok så lättades det upp av dessa samhällsbeskrivningar. Jag är glad att ha läst denna krigshistoria.

Betyg 3
2014-08-07 19:48
Var inte pga att Gustav Adolf dog som det hela urartade?Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Ofredsår
Liknande böcker:
Korstågen
 D. Harrison
Säpo inifrån
 B. Nylander
Den siste gudfadern
 J. Follain
Ungernrevolten
 A. Szulc
Kalmarunionen
 D. Harrison
Tjernobylkatastrofen
 S. Olsson
Finden
 D. Harrison
Juvelarian
 C. Mattsson
Dreyfusaffären
 A. Marklund
Kampen om Afrika
 A. Karlsson