bokrecensioner boktips

Den oövervinnerlige

Författare: Peter Englund
Genre: Fakta
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 2000
ISBN: 9789174869996


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Peter Englund påbörjade sin stora exposé över svensk stormaktstid med "Ofredsår" 1993. Fortsättningen, "Den oövervinnerlige", tar vid 1648 då trettioåriga kriget nått sitt slut och sträcker sig över 1650-talet, en tämligen okänd period i svensk historia.
Sedan drottning Kristina abdikerat besteg Karl X Gustav Sveriges tron. Hans korta regeringstid kom att präglas av ständiga krig, vissa med ett barbari och en förvirring som överträffade det trettioåriga. Kungen, som ges ett inträngande biografiskt porträtt i boken, var den mest anonyme av stormaktstidens alla regenter men samtidigt den farligaste och kanske mest komplicerade, ett destruktivt geni.
Här skildras initierat och uttömmande de avgörande historiska händelserna, men sin vana trogen bereder Englund också plats för den lilla historien, för möten med vanliga människor och skildringar av vardagsliv, kultur och föreställningsvärld i 1600-talets Europa. Naturligtvis får vi också följa Erik Dahlberghs fortsatta öden.
Medelbetyg: 4,57 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den oövervinnerlige :
2004-06-29 23:20
Fantastiskt bra uppföljare till "Ofredsår".
Oerhört faktaspäckad men samtidigt med en klar struktur som gör att det ändå blir lättläst.
Det som framförallt gör "Den oövervinnerlige" (och även "Ofredsår") till en så bra bok är att den blandar beskrivningar av kungar och stora fältslag med beskrivningar av mer vardagsnära händelser och företeelser.
Boken har både ett stort djup samt är väldigt bred, dessutom är den mycket bra skriven. Betyget blir utan tvekan en 5:a!
Betyg 5
2004-07-17 10:15
Historia var aldrig mitt favoritämne i skolan. Men mycket av det jag inte lärde mig då har jag lärt mig av den här boken!
Tänk om skolböcker kunde vara hälften så bra som denna, vad ungarna skulle lära sig mycket då.
Men det är en tjock bok, och inte alltid lättläst. Så toppbetyg blir det inte.
Betyg 4
2004-12-29 18:33
Personligen tycker jag att han är snäppet sämre i denna bok än i Ofredsår.
Här blir det allt för mycket irrande i löpgravar och redutter (en brist som oxå hans debutbok, Poltava, led av). Dessutom är det tristare bildmaterial. Den här boken var nog lite segare att skriva! En svag 4.
http://www.peterenglund.com/
Betyg 4
2008-12-12 00:38
Det var först när jag läst klart denna ljudbok som det gick upp för mig att det handlade om en "uppläsning ur" "i urval av författaren". Det är därför endast denna nedredigerade version av boken som recenseras här.

Karl den X Gustav gick till historien som hjältekonungen som gick över isarna och slog dansken. Men hur kunde han få en hel här med på ett så riskfyllt uppdrag? Med vilken makt lyckades han förmå tusentals män att gå över isar som kunde brista när som helst?
Med denna man - och denna händelse - som utgångspunkt broderar Peter Englund mycket tätt ihop en essäsamling. För i första hand skulle jag vilja kalla boken – i den form jag läste den - för det. Den röda tråden är Karl X Gustav, men med jämna mellanrum på färden stiger vi av och fördjupar oss i ämnen som hur den suveräne härskaren – som fenomen - uppstod i Europa, hur spritkonsumtionen stegrats, stridsmaskinernas utveckling och försvarsverkets naturliga efterföljd. Vidare olika små ämnen - hårdare eller lösare knutet till Karl x Gustavs liv.

Den oövervinnerlige är i första hand ett försök att ge en helhetsbild av tiden. Inte bara berätta vad som skedde utan också i vilken kontext det skedde. Vad hände innan, efter, varför mm. Detta gör ”Den oövervinnerlige” till en oövervinnerligt historisk skildring. Den nätta och lustfyllda trippande tur som jag tidigare följt Herman Lindqvist längs samma väg känns nu ganska fattig. Och då har jag ändå bara läst det avkortade versionen av Peter Englunds bok.

Helge Skog var utmärkt som inläsare till boken.
Betyg 4
2009-07-03 18:22
Mycket bra och faktaspäckad bok.
Betyg 5
2010-02-04 13:30
Man blir full av beundran för Peter Englunds tillsynes fullständiga kunskap om sitt ämne. Språket och berättandet är i klass med den bästa skönlitteratur. Visst är det faktaspäckat och ibland lite segt men det känns orättvist att anklaga Englund för det. Det är nog min egen hjärna som har för litet arbetsminne. Hatten av för akademins ständige sekreterare.
Betyg 5
2010-05-12 12:20
Peter Englund fortsätter att skildra både smått och stort på ett suveränt sätt. Det som gör denna boken så fängslande är de små avbrotten från de detaljerade slagen, dessa i form av exempelvis redogörelsen för krutets historia med små intressanta anekdoter. Englund är noggrann med att ge en de förkunskaper som behövs för att förstå helheten.

Språket behärskar Englund i synnerhet. I viss mån förekommer dock begrepp som kan vara främmande och svårhanterliga. Dessa förekommer dock i förklarad form i en ordlista i slutet av boken.

Summan av kardemumman är att det är den i särklass bästa skildringen av denna tidpunkten av historian. Det är förvisso en bristvara men det gör inte Englunds verk sämre.

En solklar femma blir det.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den oövervinnerlige
Liknande böcker:
Påskharen
 B. af Klintberg
Korstågen
 D. Harrison
Säpo inifrån
 B. Nylander
Den siste gudfadern
 J. Follain
Ungernrevolten
 A. Szulc
Kalmarunionen
 D. Harrison
Tjernobylkatastrofen
 S. Olsson
Finden
 D. Harrison
Juvelarian
 C. Mattsson
Dreyfusaffären
 A. Marklund