bokrecensioner boktips

Tystnadens historia

Författare: Peter Englund
Genre: Essäer
Ämnesord: filosofi, politik, hälsa, historia, vetenskap
ISBN: 9174867660


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Tystnadens historia är en essäsamling där den så kallade lilla historien står i centrum. Här kan man höra historien om gemet, skruvmejseln, glasögonen, tandborsten och hamburgaren. Författaren berättar om den moderna shoppingkulturen,och om den vackra kroppens historia. Man får också höra om världens första finansbubbla
Medelbetyg: 3,58 (12 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Tystnadens historia :
2004-06-17 09:00
Lättsmälta och en del intressanta essäer
Betyg 3
2004-07-05 09:13
Peter Englunds essäer har en helt härlig charm över sig, och några av berättelserna innehåller mycket härlig onödvändig men rolig information. Ta t.ex. i kapitlet om massagestavens historia, där man bl.a. får veta ursprunget till ordet Dildo... (som f.ø. går att härleda från det italienska diledda, som betyder glädje, nöje).

Historierna är av varierande intresse, vilket är ganska naturligt, eftersom de spänner över ett brett spektrum - allt från massagestavens historia till finnansbubblans historia. Bäst tyckte jag om historian om tjuren Ferdinand, som faktiskt har existerat.

Peter Englund är anti-kapitalist och vänstervriden, och det drar faktiskt ner betyget på boken - inte pga hans ideologi, men därför att det skiner så tydligt igenom. Jag tycker det är farligt när en så respekterad historiker slår fast en del påståenden som helt uppenbart inte är fakta, utan åsikter. För en mindre vaken blick så är det lätt att tolka hans argumentationer som fakta.
Betyg 3
2005-02-01 19:21
Hej Salevik!
Du får allt förklara vad det är som inte är fakta i Tystnadens historia!
Och vari det vänstervridna och antikapitalitiska består?
Antikapitalister finns numera nästan enbart i den Nordkoreanska och Kubanska nomenklaturan!
Att Englund för fram kritik mot kapitalismens avarter är ju något som alla anhängare av marknadsekonomi borde göra!
Själva vitsen med essä-formen, som i denna bok, är att man får vara lite mera subjektiv, gissande och resonerande än i en avhandling.
Montaignes Essäer har 400 år på nacken är fortfarande läsbara och har inspirerat alla senare försök i den genren: Det lärda lite lättsamma kåseriet.
Det här är en stillsamt resonerande bok som kräver eftertanke. Det är ju märkligt att vi ingenting lärt av 1600-talets tulpanlöksbubbla!
Min personliga favorit är dock hans föga politiska essä om tystnaden.
Betyg 4
2005-02-26 18:56
Kännbart kvalitativa essäer som behandlar så vitt skilda ämnen som dildons historia och den första finansbubblan. Författaren försöker följa den lilla historien paralellt med den stora och reflektera över hur den senare påverkar den förra.

Splittrad samling som tyvärr inte lyckas fånga mig. Författarens språk är vackert och högstämt men hans ämnesval lyckas inte greppa mig. Framför allt handlar detta om att den röda tråden saknas. Även om Englund söker visa att den lilla historien föregår den stora känns perspektivet för brett och osammanhängande. Jag ger denna samling en treaplus. Den är roande, men sällan något mer.
Betyg 3
2005-03-15 21:47
Perfekt format.

Englund skriver bra, som vanligt.
Tänk, att det var därför man kallar det för brillor!
Betyg 4
2007-06-20 12:28
En lärorik samling små texter som får en att inse att även små händelser kan påverka världen mycket....
Betyg 4
2007-11-02 20:33
De små sakerna i samhällets historia är verkligen revolutionerande för mitt sätt att se på historien. Det var jätteroligt att läsa den här boken. Peter Englund ställer saker och ting på sin spets och har ett jättebra språk.
Betyg 5
2008-11-13 18:51
I Tystnadens historia ger Peter Englund oss ett historiskt perspektiv på det moderna, kapitalistiska konsumtionssamhället. Det har inte alltid varit så att profit ska maximeras och produktion effektiviseras till varje pris. I olika essäer berättar han ur mer eller mindre relevanta perspektiv om hur olika fenomen och produkter uppstått och vilken betydelse de fått. Hur tyst var det förr, vilken var den första finansbubblan som sprack, hur skapades McDonalds och snabbmatens koncept, vem uppfann massagestaven - gemet - post-it-lappen - skruvmejseln - och hur påverkade allt detta vårt samhälle? Vilka saker uppfanns för att fylla ett uttalat behov och vilka behov skapade man för att sälja saker som råkat uppfinnas?

Peter Englunds essäsamling är fascinerande och ger mig åter känslan av att denne akademiledamot ger oss insikten om varför kunskap om historia är så viktig. Exempelvis sa att vi inte var 20e år lägger alla våra pengar i bostäder, tändsticker, tulpaner eller IT - vars like aldrig skådats förr och därför lyder helt nya ekonomiska regler. Det gör de inte.
Historien är dömd att upprepa sig.

Magnus Roosmann har både fungerat som Peter Englunds medarbetare i utformandet av denna bok och läst in den som ljudbok. Och detta gjorde han bra.
Betyg 4
2009-09-08 20:52
Essäerna är välskrivna och flera av dem är väldigt intressanta. Ibland tappar jag dock intresset lite och förlorar fokus.

En klar 3a blir det dock
Betyg 3
2013-05-13 11:32
Lättläst, intressant och välskrivet. Essäformatet passar mig utmärkt, och Peter Englund skriver om små detaljer i det historiska skeendet. Bokens främsta egenskap är dock att den väcker ens nyfikenhet och ens tankar. Som är precis vad författaren vill enligt förordet.

Lyssnat på denna som ljudbok nu 2020 och slås av hur mycket av språket som kryddas av vänsterfloskler. Det blir på gränsen till svårlyssnat när ord som kommersialism används om vanlig marknadsekonomi. Och den här gången märks hur lite författaren kan och förstår om ekonomi.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Tystnadens historia
Liknande böcker:
Bad feminist
 R. Gay
Arguably
 C. Hitchens
Herrarna i skogen
 K. Ekman
Jorden Rundt
 C. Jensen