bokrecensioner boktips

Den som vässar vargars tänder

Författare: Carina Rydberg
Genre: Roman
ISBN: 9100578231


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

"Obegripligt hur det började. Men när han tänkte efter var det som om det inte hade någon början, som om allt varit självklart och skoningslöst.
Som om de varit utvalda.
Det var så hon brukade säga: du och jag. Det är vi. Ingen annan kan förstå oss."

Någonstans började det ju ändå, för tvillingsyskonen Jannis och Sonya, så oupplösligt sammansvetsade genom de kränkningar de utsatts för under uppväxten. Var det med deras föräldrar det startade, Torsten och Malena, vars kärlek blev farlig och fel redan innan barnen föddes?
Nu är Jannis och Sonya vuxna, och efter att Jannis misslyckats med att skapa sig en tillvaro på egen hand lever han åter tillsammans med sin syster. Är hon en ond människa, eller bara besynnerlig? Allt han vet är att han inte klarar sig utan henne. De driver ett café i en by vid havet, och bland gästerna finns en ensamstående kvinna med en dotter i elvaårsåldern. Mellan Jannis och Sonya sätts ett kusligt spel igång, med kvinnan och flickan som ovetande deltagare, och det drama som någonstans börjat börjar om och går mot sin isande fullbordan.
Medelbetyg: 2,86 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den som vässar vargars tänder :
2006-09-26 08:11
Boken handlar om tvillingparet Sonya och Jannis, dels i nutid, dels i dåtid. De har en grym barndom som kommer att forma deras liv.

I vuxen ålder bosätter de sig på en liten ort och öppnar ett café. Här lär de känna Lena och hennes dotter Mariana. De blir brickor i ett spel mellan de två tvillingarna.

Boken var mörk, fängslande och snudd på för mycket. Definitivt var den sista delen lite väl magstark.

Jag läste i en intervju att Carina Rydberg hade gått på antidepressiva tabletter om det var under tiden hon skrev boken eller om det var när hon lanserade den. Detta påverkade mig lite negativt när jag läste boken. Jag undrade hur hon egentligen hade mått när hon skrev den.

Hursomhelst är boken läsvärd men får "bara" en svag fyra.
Betyg 4
2008-05-12 14:01
Nej, jag kan inte säga att jag tyckte om den här boken. Kanske hade jag lite för höga förväntningar. Jag brukar gilla den här typen av böcker av duktiga svenska författare - något jag (utan att tidigare ha läst henne) uppfattat Rydberg som. Och visst är språket bra och karaktärerna gripande, men det blir för svart och djupt. Jag vill bli berörd när jag läser sådana här romaner - inte må dåligt. Ibland känns det som om författare tänker ju hemskare = desto högre kvalitet och där håller jag inte med...
Betyg 2
2008-09-22 10:14
Denna roman har fått ganska mycket uppmärksamhet. Jag kan inte riktigt säga vad det beror på. Kanske är det, trots allt, pga det kontroversiella innehållet. Eller möjligen att det är en "erkänd" författare, som tillhör kulturetablissemanget, som skrivit den. Och att hon är kvinna? För ärligt talat: Nog har man stött på liknande historier förr. Och inte var språket särskilt intressant heller, även om det inte var dåligt.
Jag tycker det var en ganska ordinär historia som inte lyckades bli riktigt så "intelligent" som författaren hade hoppats.
Betyg 3
2009-06-06 23:35
betraktar den här boken som helt menlös. otäck historia och handling, det blir bara värre och värre och den slutar i samma mörker som hela boken befunnit sig i. mådde illa efter att jag läst den. hade nog inte läst färdigt den om det inte berodde på mitt hopp om en ljusning i historien (som tyvärr dock uteblev).
Betyg 1
2010-06-29 22:51
Jag sitter ofta med böcker, gissar slutet blir besviken på språket och stilen. Jag har plöjt allt från Platons Pythagoras, Augustinus bekännelser till twilight, Paulo Chelo. Jag har långt ifrån gillar allt sällan får en bok mig att fundera och tappa greppet om verkligheten.

Jag ville hata boken när jag läste den. Den fick mig att fastna och fundera kring saker man inte vill tala om. Attraktionens egna vilja och människa som offer under den. Vissa saker är inte rätt det vet dom flesta. Men det man inte väljer, det man bara känner, vad kan man göra åt det. Boken fick mig att må illa men det är en av de bästa böcker jag läst.

När man vet att man inte vill veta mer, vet man för mycket. Bli inte rädd för att må dåligt en stund boken ger utbyte i tankar som i rysningar längs ryggen. Låna den eller köp den,
men läs den.
Betyg 5
Liknande böcker:
Sherlock Holmér i Skrä..
 A. Conan Doyle
John Carter, krighsher..
 E. Burroughs
John Carter och gudarn..
 E. Burroughs
Slutet på historien
 J. Guillou
Sista dansen
 G. Söderlund
Där kärleken bor
 A. Ledig
Knutby
 J. Bonnier