bokrecensioner boktips

Karl Knutsson

Författare: Dick Harrison
Genre: Fakta
Ämnesord: krig, politik, mord, historia
Utgivningsår: 2002
ISBN: 9789185057542

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Karl Knutsson :
2006-07-13 10:49
Jag kan inte smälta att Dick Harrison kan få så förbannat mycket ur sin penna. Karln är inte mycket äldre än jag och har skrivit en drös tegelstenar och ett antal normaltjocka böcker utan att det blir upprepning eller slentrian. Och han får en verkligen att känna hur litet man har åstadkommit.

Hur som helst; Karl Knutsson är till skillnad från de övriga böckerna som jag läst av Harrison en renodlad historisk biografi över den ende man som varit svensk kung tre (!) gånger. Karl Knutssons tid var mitten av 1400-talet som kännetecknades av stor politisk oro och en sönderfallande Kalmarunion. I detta kaos är Karl Knutsson den främste (men långt ifrån ende) aktören, och den ende svensk som kunde kalla sig kung.

Harrison skildrar Karl Knutssons väg till makten, hans fall och återkomst. Det är en genuint spännande historia om ränksmideri och politiska intriger och det är svårt att inte fascineras av de inblandade och deras mål och medel. Som vanligt skriver Harrison flyhänt och utvikningarna är små och relevanta.

Bokens enda minus är att den rimligen inte är lättsmält för en nybörjare. Har man inte hyfsad koll på svensk medeltidshistoria lär det vara svårt att inte gå vilse bland alla Erikar, Karlar, Tordar m fl. Men utöver det finns det inte mycket att invända mot boken. Helt enkelt en mycket bra polulärhistorisk biografi.
Betyg 4
2006-07-14 09:01
Felet med Dick Harrison är att han skriver så otroligt segt! Men samtidigt så får man vara glad för att han skrivit om denna viktiga del av vår historia.
Han har skrivit en bok om kakor och deras historia, den boken lär vara betydligt mer lättläst!
Betyg 3
2007-04-30 19:58
Ytterligare en bok av Harrison om medeltiden, den här gången om den enda man som varit kung tre gånger! Vilka intriger, ränker och rävspel man ägnade sig åt för att ta och behålla makten i det unga Sverige!
Betyg 3
2009-07-02 11:23
Mycket bra bok som jag tycker att alla historieintresserade borde läsa. Karl Knutsson behandlar en turbulent epok i svensk historia och är mycket välskriven.
Betyg 5
2011-10-23 12:21
nja-det är ju så har att karl knutsson "fiskarkungen" kallad han höll i det svenska laxfisket och rökt och gravat lax exporterades till danzig där han var fiskmästare och residerade i fiskmästarborgen i putzow utanför danzig, dessutom var det ett stor invandring av tyskar, hussiter från böhmen "die bunde" som karl höll i därav hans släktnamn bonde?
dessa hussiter som ofta var bergmänner, gruvfolk ville inte låta danmark få når ainkomster av alla inkomster från tex stora kopparberget och under engelbrekt gjorde dom uppror-inget av dettas vet harrison nåt om tycks det?
2012-07-07 19:14
Karl Knutsson var en maktlysten renässansfurste, som förde en ständig kamp om att hålla sig kvar på Sveriges tron. Boken behandlar en period som kännetecknas av stor politisk oro i landet. En mycket bra och välskriven bok.
Betyg 5
Liknande böcker:
Historien om Europa
 K. Alnæs
Bortrivna sidor ur his..
 C. Bergström
Undan stormen: Sverige..
 N. Franzén
Finska fjärrpatruller
 L. Saressalo
Vägen till träldom
 F. von Hayek
Hundraårskriget
 D. Harrison
Nordiska sjuårskriget..
 K. Harrison Lindbergh