bokrecensioner boktips

Pappan och havet

Författare: Tove Jansson
Genre: Barnbok
Ämnesord: mumin
Utgivningsår: 1965
ISBN: 9789129687361


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Långt ute i havet ligger ön dit Muminpappan för sin familj. Ön är något helt annat än Mumindalen. Alla utom Lilla My blir förändrade. Orsaken är havet som ingen förstår sig på.

Utdrag ur boken:
Just nu var det riktiga att de började alldeles från början och att pappan skaffade allt som de behövde och tog hand om dem och beskyddade dem. De hade antagligen haft den för bra. Så underligt, tänkte mamman bekymrat. Så underligt att folk kan bli melankoliska och arga av att ha det bra. Men är det så, så är det så. Och då är det väl bäst att börja om från början.Nedskrivet av Salamis

Medelbetyg: 3,67 (9 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Pappan och havet :
2006-02-05 21:19
För ett barn i rätt ålder(dvs lite äldre)är den här boken suverän.Den har inte mycket gemensamt med de gulliga tecknade muminserierna på Bolibompa,men är minst lika givande att läsa för en vuxen som för barnet,och det är för mig ett tecken på att det är en bra barnbok man har att göra med.
Jag minns själv hur kittlande isoleringen och ödsligheten på ön i havet kändes när man läste den som barn.Den har många plan på vilka man kan tolka den.Man kan förlora sig i detaljer som när Muminmamma försöker anlägga ett trädgårdsland för att kompensera för det fastland hon saknar,eller man kan fascineras av Janssons öga för de ibland knappt märkbara,men ändå ofta existerande skillnaderna i mäns och kvinnors tänkande.
Betyg 5
2006-05-20 00:13
Jo, alla hennes böcker om Muminfamiljen är goa och Pappan och havet handlar egentligen om en familj i kris (skickligt, med tanke på att författarinnan levde hela sitt liv med en annan kvinna, förebild till Tooticki). Broderns Lasse Janssons serieböcker var oxå bra.
Men alla dessa nya Muminserier och filmer skapade av helt andra är en våldtäkt av samma kaliber som Disneys skändning av Nalle Puh!
Betyg 4
2007-03-07 23:04
En av de sista böckerna i serien som man bör minst vara i övre tonåren för att förstå fullt ut. Djupa känslor och mycket under ytan.
Betyg 4
2007-03-17 15:10

Pappan och havet är den åttonde boken om mumintrollen och i en annan riktning än de tidigare. Här ligger fokusen på karaktärernas tankar och psykologiska problem snarare än spännande händelser som i Kometen kommer eller Farlig midsommar.
Känns inte riktigt som en barnbok, men är inte sämre för det.
Betyg 3
2007-07-06 17:06
Bästa Muminboken tillsammans med Sent i November.
Betyg 5
2011-01-28 14:59
Med Tove Janssons sparsamma språk där det mesta utspelar sig mellan raderna är detta en bok som passar främst för äldre barn och vuxna. Att läsa Tove Jansson är att göra en resa till fantasin och samtidigt alltid lära sig något om människor och om vem man är.

Betyg 4
2012-01-19 18:38
Boken är mycket svår att förstå. Den har sina sårliga stunder medan jag tycker att den speglar sig mycket i Toves liv. Boken är mycket dramatisk men den är full av fantasi! Fantastisk bok!!
Betyg 3
2017-11-24 01:13
En väldigt speciell bok - väldigt vuxen (sista kapitlet, det där Fyrvaktaren ska komma tillbaka - lösningen på det skulle jag inte gilla som liten). Väldigt bra miljö, och Tove Jansson lyckas få ut mycket av det trots att ön är relativt öde. Och förstås är det mycket humor.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Pappan och havet
Liknande böcker:
Spökhuset
 N. Hebert
Den farliga resan
 T. Jansson
Hur gick det sen?
 T. Jansson
Farlig midsommar
 T. Jansson
Trollkarlens hatt
 T. Jansson
Kometen kommer
 T. Jansson
Det osynliga barnet
 T. Jansson