bokrecensioner boktips

Farlig midsommar

Författare: Tove Jansson
Genre: Barnbok
Ämnesord: mumin
Utgivningsår: 1954
ISBN: 9789129687378


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I juni samma år som det eldsprutande berget rör på sig kommer en teater på drift och med den driver muminfamiljen in i en midsommarnatt full av trolldom och överraskning.

Utdrag ur boken:
Naturlig! pep en liten tjock misa. Homsan förstår inte alls! Allt har gått på tok för mig, allt! I förrgår hade nån lagt en kotte i min känga för att pika mig för mina stora fötter, och igår var det en hemul som gick förbi mitt fönster och skrattade på ett mycket menande sätt. Och nu idag det här!
Är hela den stora vågen bara för att reta Misan? frågade ett knytt imponerat.
Det har jag aldrig sagt, sa Misan med gråten i halsen. Vem skulle tänka på mig och göra nånting för min skull? Allraminst en stor våg!Nedskrivet av Salamis

Medelbetyg: 4,5 (10 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Farlig midsommar :
2006-10-09 09:51
bra bok, med härliga teckningar.
Betyg 5
2007-01-27 23:24
Jag minns bäst stämningen.
Betyg 4
2007-03-12 19:38
Farlig midsommar är den femte, men precis som alla andra ganska fristådende, delen om mumintrollen.
Det blir översvämning i mumindalen och trollen flyttar in i en flytande teater. Tillsammans har de även med sig homsan och den dystra misan.
Min favoritdel är när Snusmumriken ofrivilligt måste ta hand om 24 barn och får uppfostringsråd av My baserade på hennes egna erfarenheter...
Betyg 5
2007-07-06 17:05
Vilket spännande äventyr!
Betyg 5
2009-07-06 19:31
En underbar bok om mumindalens invånare! Liksom "sommar-trolsk" och stämningen som infinner sig under läsningen stannar kvar länge efteråt. :)
Betyg 4
2010-05-05 14:38
Till skillnad från den lätt sorgsna Pappan och havet(och den smygande till en början odefinierbara faran i Kometen kommer) är Farlig midsommar mer än något annat humoristisk.Den är full av komiska karaktärer som ofta är rigida och löjliga,prilliga filifjonkor och konstaplar som tycker om förbudsskyltar tillexempel.
Snusmumriken blir också ofrivilligt tillfällig pappa till en hel flock barn och får panik inför det plötsliga ansvar han står inför.

Det finns egentligen ingen riktig fara som lurar i bakgrunden den här gången,utan snarare är allt det mystiska som händer under midsommar väldigt spännande.En teaterscen kommer drivande i översvämningen som drabbat mumindalen och muminfamiljen förstår inte vad det är.
Är det kanske ett konstigt hus man kan bo i tills vattnet sjunkit undan från deras eget?
Inte är det ett hus,ska det visa sig.Och inte är det tomt heller,här finns en gammal teaterräv gömd i kulisserna(och hon är förtjust i sylt) som gärna vill lära muminfamiljen ett och annat om vad teater är såväl som en sorgsen misa.
Betyg 5
2012-01-19 19:37
Min favorit av Muminserien. Jag tycker det är märkligt att boken både passar unga och vuxna.
Betyg 5
2017-06-25 22:35
En komedi i första hand, även om Mumin-världen ju alltid bär å en viss melankoli och katastrofkänsla. Just en katastrof inleder, men familjen tar det hela med ro. Väldigt roligt med alla härliga rollfigurer.
Betyg 4
2023-05-07 08:04
En av de bättre böckerna om Mumintrollet och hans vänner. Den här gången har Mumindalen drabbats av en stor översvämning. Halva Muminhuset är under vattnet. Alla klättrar upp på sina tak för att inte drunkna. En teater flyter omkring. Den blir den stora räddningen för Mumintrollets familj. Där blir deras nya hem. Misan och Homsan flyttar också in dit. Snusmumriken planterar frön ur vilka det kommer Hattifnattar. Det är som hämnd mot parkvakten och hans skyltar om förbud. Parkvakten blir självlysande. Mumintrollet och Snorkfröken kommer plötsligt bort från teatern. De har sovit i ett träd. Men nu har de kommit till samma plats som Snusmumriken sått Hattifnattar och träffat på Filifjonkan. Tillsammans gör de en brasa av all plakat som Snusmumriken ryckt upp. En hemul ser detta och sätter dem i fängelse. Under tiden skriver Muminpappan ett skådespel.
Betyg 4
2023-05-07 10:23
Boken har en lugn inledning. Mumintrollets mamma täljer en barkbåt åt sin son, som genast ska prova den i den pott med vatten som finns i närheten av huset. Helt plötsligt avbryts detta lugn av att sot dimper ner från himlen. Det är det eldsprutande berget som åter fått ett utbrott. Men det är bara början. Katastrofen ökas genast av att Mumindalen plötsligt svämmar över. Alla måste omedelbart klättra upp på sina tak för att inte drunkna. En teater glider plötsligt iväg och närmar sig Muminhuset. Det blir familjens stora räddning. Men också räddningen för Lilla My och hennes syster, en homsa och en misa. Och här kommer det genast in två nya karaktärer, var och en med sina egenskaper och där jag personligen tycker att homsans är de mest intressanta. Han kan visa känslor, vilket han gör när han med ett svärd skär hål i en teaterkuliss, men är desto mer likgiltig mot hur andra känner det.

Mumintrollets familj tror först att teatern är en del av ett hem som flutit bort och börjar genast undersöka om det är någon som bor där. Men de finner ingen. Däremot så hörs underliga ljud, vilka snart visar sig komma från en teaterråtta vid namn Emma. Hon försöker förklara för sällskapet vad det är för en plats de tagit som sin så kallade bostad.

En kväll får Mumintrollet och Snorkfröken för sig att de ska sova i ett träd. Mumintrollets pappa har på något vis ankrat fast teatern så att barnen kan komma tillbaka dit när helst de vill och känner för. Men teaterråttan Emma lossar förtöjningen och snart börjar teatern glida ut på vattnet igen. Mumintrollet och Snorkfröken försöker ta sig vidare genom att klättra i träd och kommer så småningom till en torr plätt. Alldeles i närheten finns Snusmumriken som väntar på att hämnas. Och här får vi genast veta att hattifnattar är varelser som kommer upp ur frön och att dessa måste sås natten mot midsommar för att ge full effekt. Snusmumriken sår hela parken full av dessa elektriska varelser, vilka genast börjar få en parkvakt att lysa som om den vore elektrisk. Under tiden plockar Snusmumriken bort alla förbudsskyltar.

Mumintrollet och Snorkfröken träffar en filifjonka som åter igen måste vara ensam på midsommarafton, eftersom de släktingar hon har bjudit inte vill komma. Men en midsommarbrasa bör vara på sin plats och man hittar virke i form av de anslag som Snusmumriken rivit ner. En hemul ser detta och sätter de tre i arrest.

Här ser vi att Tove Jansson ändrat lite på hemulers sätt att vara. Från att ha varit samlare som inte kan släppa blicken från sitt intresse har de nu blivit älskare av lag, ordning och förbud. Under tiden som detta sker börjar Mumintrollets pappa skriva ett skådespel. Man trycker upp affischer som sprids över hela området. Och en av dessa når den hemul som vaktar sina nya fångar. Men Mumintrollet och de andra fångarna är listiga. De lyckas få den stränge hemulen att besöka skådespelet och sätta dess överdrivet snälla kusin att vaka över dem. Men ganska snart är de alla tre på fri fot och kan även de titta på skådespelet.

En annan affisch hamnar på taket till Filifjonkans hus, där nu Snusmumriken måste mot sin vilja ta hand om 24 barn. Ganska snart är även de vid platsen för skådespelet och historien kan snart nå sitt slut.

I tidigare böcker har vi mött både Snorken och Sniff. Dessa är inte med här. Istället är det Lilla My och hennes syster som fått detta utrymme. Det är en omväxlande berättelse, som egentligen bara har ett tråkigt inslag och det är när Mumintrollets pappa ska förklara vad hans skådespel går ut på. Det är omöjligt att hålla reda på vem som är släkt med vem i detta.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Farlig midsommar
Liknande böcker:
Spökhuset
 N. Hebert
Den farliga resan
 T. Jansson
Hur gick det sen?
 T. Jansson
Pappan och havet
 T. Jansson
Trollkarlens hatt
 T. Jansson
Kometen kommer
 T. Jansson
Det osynliga barnet
 T. Jansson