bokrecensioner boktips

Det osynliga barnet

Författare: Tove Jansson
Genre: Barnbok
Ämnesord: mumin
Utgivningsår: 1962
ISBN: 9789129687392


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En samling korta berättelser om det osynliga barnet som b¿lev synligt igen, om Filifjonkan som trodde på katastrofer och om miminfamiljens första jul under granen i snön - och mycket mer.


Utdrag ur boken:
Hon gick ner till sig och letade fram mormors gamla anteckningar för Ofelbara Huskurer. Onda ögat. Medel mot melankoli. Förkylning. Nej. Mamman bläddrade och sökte. Till slut hittade hon en anteckning i slutet som mormor hade gjort när hennes stil redan blivit ganska darrig. >>Ifall ens bekanta blir dimmiga och svåra att se.>> Nåja. Tackochlov. Mamman läste igenom receptet som var ganska komplicerat. Sen satte hon igång med att blanda ihop en huskur för lilla Ninni.


Nedskrivet av Salamis

Medelbetyg: 4 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Det osynliga barnet :
2005-05-22 20:28
Det osynliga barnet -den enda muminboken vi har hemma på svenska. Ända sen ja började med Bildhuggarens dotter för inträdesprovet till universitetet har ja velat läsa mumin. I da hadde ja lite spear time, så ja tog helt enkelt ner den från hyllan o läste. Rättare sagt slukade på lite över 2 timmar. Tove Jansson e bara så underbar! Ja älskar hennes stil. Fast osynliga barnet var inte rikitgt det jag hade förväntat mej. Den består ju av många olika berättelser, o handlar inte bara om osynliga barnet som ja kom ihåg. Men när ja började läsa så kändes alla berättelserna so familiar (tappat dom svenska orden ida). Men dethär känner ja ju igen, tänkte ja många gånger. Nog har man väl läst dendär boken för mej många gånger också. Vår bok ser i alla fall rätt läst ut.

Ja, men i varje fall är det sant att mumin är både för barn o vuxna. Det osynliga barnet känns faktiskt tom mera som en vuxenbok. När jag var barn kan jag väl inte ha fattat vad domhär berättelserna egentligen handlade om. I Det osynliga barnet handlar de ju mycke om att vara fri, göra som man vill, inte vara för mycket påverkad av andras åsikter eller beroende av materiella saker. Ja, frihet är faktiskt det övergripande temat i alla berättelserna.

Underbart, fantastiskt. Ja älskar underbara Tove Jansson. Man känner verkligen igen henne i texten. Hon är texten. Lite hotfullt i början, men comforting till slut.
Betyg 4
2005-06-05 19:33
Som så ofta i Mumindalen är det elaka Lilla My som visar sig vara den klokaste och som genom sin elakhet gör den osynliga synlig. Det är inte alltid som den "snällaste" är den som gör mest gott. I dagens skola handlar allt om att förstå, men det verkar som om för mycket "förståelse" kan stjälpa. Lilla My hade blivit en utmärkt psykolog!
De "riktiga" Muminböckerna (de av Tove Jansson eller serierna av hennes bror Lasse Jansson) läses lämpligen av lärare och andra fåvitska vuxna, så att de lär sig något om hur vi mumintroll, filifjonkor, skrutt och mänskor är!
Betyg 4
2006-09-27 21:32
Korta små underbara historier. Mina favoriter är Hemulen som älskade tystanden och Granen. Om jag skulle göra nån tatuering nån gång så skulle det bli knyttet på första sidan i Granen.
Betyg 4
2007-03-14 11:10

Den sjunde boken om mumintrollen som är en novellsamlig innehållande:
Vårvisan
En hemsk historia
Filifjonkan som trodde på katastrofer
Historien om den sista draken i världen
Hemulen som älskade tystnad
Berättelsen om den osynliga barnet
Hatifnattarnas hemlighet
Cedric
Granen

Jag tyckte bäst om vårvisan, den sista draken och hemulen som älskade tystnad.

Betyg 4
2007-07-06 17:02
Njae...
Betyg 4
2021-05-24 19:02
För mig som har Den sista draken i världen, Granen och Det osynlig barnet som separata bilderböcker känns den här samlingen noveller för mig som överflödig. Jag menar att de övriga bidragen har väldigt lite att ge mig - och där en del dessutom är långtråkiga. Ta bara novellen om Filifjonkan som trodde på katastrofer. Här sker det mesta i huvudpersonens inre. Hela tiden tror hon att det ska ske ett oväder, medan hennes granne tycker att hon överdriver. Kanske detta är en berättelse som roar någon som är äldre än mig. Men jag som ännu känner mig som det lilla barnet bara gäspar och undrar om det inte snart ska ta slut.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Det osynliga barnet
Liknande böcker:
Spökhuset
 N. Hebert
Den farliga resan
 T. Jansson
Hur gick det sen?
 T. Jansson
Pappan och havet
 T. Jansson
Farlig midsommar
 T. Jansson
Trollkarlens hatt
 T. Jansson
Kometen kommer
 T. Jansson