bokrecensioner boktips

Kometen kommer

Författare: Tove Jansson
Genre: Barnbok
Ämnesord: Mumin, natur, katastrofer, äventyr
Utgivningsår: 1946
ISBN: 9789129687415


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Sommaren är som den brukar i Mumintrollets dal, varm och full av trevliga möjligheter. Det lilla djuret Sniff har hittat en egen grotta - en mycket stor händelse. Men sent på natten kommer stormen... Om man är mycket liten är det svårt att fatta att världsrymden är kolsvart och aldrig slutar, och att jorden är en försvinnande liten gnista liv. Plötsligt - långt ute i mörkret lyser ett rött öga, som blir större för varje dag. Det är kometen som kommer närmare och närmare Mumindalen! Himlen är röd och havet kryper längst ner i sina hålor. Vartenda litet knytt packar ihop sina saker och flyr. Men Snusmumriken tar sin munharmonika och spelar visan om äventyr som inte är lagom stora utan alldeles kolossala, och så ger de sig rakt ut i farligheten. Följ med!

Utdrag ur boken:
Man vet aldrig med kometer. De kommer och går som de vill. Kanske kommer den inte alls hitåt.
Vad är en komet för nånting? frågade Sniff och blev svart i ögonen.
Vet du inte det? sa Snusmumriken. Ni är ju ute och tittar efter farliga stjärnor. En komet är en ensam stjärna som har tappat besinningen och störtar omkring i världsrymden med en glödande svans efter sig. Alla stjärnor har ordentliga banor att gå runt i men kometen kan dyka upp var som helst. Här också.
Och hur går det då? viskade Sniff.
Illa, sa Snusmumriken. Hela jorden går i småbitar.
Hur vet du allt det där? frågade Mumintrollet häftigt.
Snusmumriken ryckte på axlarna.
Folk pratar, sa han.


Nedskrivet av Salamis

Medelbetyg: 4,8 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Kometen kommer :
2006-10-09 09:34
Undergången är nära, och hur ska de mumintrollen regare. Det är i den här boken Snusmumriken dycker upp för första gången.
Betyg 5
2006-11-17 12:43
Kometen kommer är en bok som lämnat avtryck från min barndom.På ett positivt vis.Vår fröken läste högt ur den på fredagarna och illustrerade den för den lyssnande klassen genom att rita av Janssons bilder på ett blädderblock(hon var duktig på att teckna,fröken Gunnarsson).

Kometen kommer är liksom de flesta andra av Janssons böcker en "vuxen" barnbok som inte räds de svåra frågorna i livet.Här är det en domedagsprofetia som sätter känslorna i rörelse i Mumindalen.Vädret har varit märkligt en tid,och Mumin och hans vänner ger sig av till Observatoriet i Ensliga Bergen för att ta reda på vad den där Kometen alla talar om är.
Där får de veta att Kometen kommer att "tangera" jorden och att de måste skynda sig hem så de kan rädda sig i Mumins grotta vid stranden.
När de väl är hemma kan väl inget ont hända?

En spännande och rolig barnbok som lika väl kan läsas av vuxna,med största behållning.
Betyg 5
2007-03-09 09:41
Detta är en omarbetad version av "Kometjakten" från 1946, som kom ut 1968. Det här är den andra delen i serien om Mumintrollen.
Mumintrollet och Sniff ger sig av för att ta reda på om en komet verkligen är på väg mot jorden. De träffar Snusmumriken, Snorkfröken, Snorken, Hemulen och hans kusin. Vad som blir tydligt är allas olika förhållandesätt till livet och vad som är viktigt. Själv tycker jag väldigt mycket om Snusmumriken.

Betyg 5
2007-07-06 16:54
Den Janssonbok jag tycker allra minst om.
Betyg 4
Liknande böcker:
Super - Charlie och sp..
 C. Läckberg
Super - Charlie och mo..
 C. Läckberg
Skalman och Trollfen
 R. Andreasson
Alva och sommaren
 J. Berglund
Alva och vintern
 J. Berglund
Vägen till Mumindalen
 T. Jansson
Super-Charlie och Gose..
 C. Läckberg
Vips i trädet
 O. Jonsson
H.C. Andersens underba..
 H. Andersen