bokrecensioner boktips

Muminpappans memoarer

Författare: Tove Jansson
Genre: Barnbok
Utgivningsår: 1950
ISBN: 9789129687408


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Muminpappan har skrivit ner berättelsen om sin stormiga ungdom när drontarna var mycket större, ovädren farligare och solskenet varmare än nu. Kanske har han skarvat lite ...


Utdrag ur boken:
Pappan skadade på huvudet, snöt sig och suckade.
Det var det jag trodde, sa han. Tänk nu om jag hade dött av förkylning i morse. Då hade ingen av er haft en aning om spårvagnens historia. Antagligen är det likadant med en massa andra viktiga saker. Jag har berättat om min ungdom för er men ni har naturligtvis glömt bort alltsammans.
Kanske nån liten detalj här och var, medgav mamman. Ens minne blir ju lite obestämt så småningom... Vill du ha din middag nu? Det är sommarsoppa och saftkräm.
Jamigt, sa pappan dystert. Han vände sig mot väggen och hostade ihåligt.
Mumintrollets mamma satt och tittade på honom en stund. Sen sa hon: Vet du vad, jag hittade ett stort skrivhäfte när jag städade på vinden häromdan. Tänk om du skulle skriva en bok om din ungdom?
Pappan sa ingenting men han slutade hosta.Nedskrivet av Salamis

Medelbetyg: 3,78 (9 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Muminpappans memoarer :
2005-08-08 11:54
Muminpappans memoarer var faktiskt väldigt underbara. Det handlar om äventyr, faror och små trevliga stunder. I trygg Tove Jansson-stil. Visst hade Muminpappan en trevlig ungdom. Och jag kan precis se allting framför mej. Den japanska tv-serien förföljer mej. Dessutom råkade det sej så att jag just förra veckan såg ett avsnitt som var från Muminpappans memoarer...

Ja, och till slut blev ju Muminpappan nöjd med att slå sej ner med sin underbara Muminmamma. Det var ju det boken handlade om: vägen till det stabila livet (eller hur man nu borde uttrycka det).
Betyg 5
2005-08-14 21:32
En mysig barnbok. Jag gillar den lite vemodiga stämningen.
Betyg 3
2006-05-21 13:02
Jag tycker att denna bok är rolig och trevlig.
Muminvärlden är verkeligen en värld jag trivs i och boken äör samtidigt rätt spännande.
Betyg 4
2006-10-02 10:13
mysig bok, men känns lite som en mellanbok i serien.
Betyg 3
2007-03-11 20:00

"Muminpappans memoarer" från 1968 är en omarbetad version av "Muminpappans Bravader Skrivna av Honom Själv" från 1950 och är den fjärde boken om mumintrollen.
Muminpappan känner att han måste skriva ner sina erfarenheter från sin ungdom där han slår följe med dels Snusmumrikens pappa Joxaren och Sniffs pappa Rådd-djuret. Här dyker även lilla My upp för första gången.
En helt okej barnbok, men inte i samma klass som de andra i serien.
Betyg 3
2007-07-06 17:03
Vilket äventyr!
Betyg 5
2010-03-03 17:31
Muminpappan är en av mina favoriter efter det här.
Rolig, med mycket ironi.
Men...
Barnbok?
Betyg 3
2021-05-21 13:29
I Muminhuset finns en salongsprydnad föreställande en spårvagn. Spårvagnen är gjord i sjöskum och var en gång en vinst i ett lotteri som hade anordnats av en kung i samband med att han skulle fylla 100. Mumintrollets pappa känner sig orolig över att hans familj ska glömma alla intressanta historier om hur det var när han var ung. Han beslutar sig därför att skriva ner dem och ge ut dem, så att hela Mumindalen kan läsa om dessa. Språket som Mumintrollets pappa använder sig av är ansträngt och knastertorrt. Det går med andra ord trögt att läsa, medan det istället flyter på riktigt bra i de små avbrott där Tove Jansson (utan att spela rollen som Mumintrollets pappa) berättar om vad som händer vid varje tillfälle då Mumintrollets pappa läst eller rättare sagt ljugit färdigt ett avsnitt.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Muminpappans memoarer
Liknande böcker:
Tant Sol
 L. Geffenblad
Får ekorren vara med?
 E. Petrén
Majken och Tassa
 P. Nilsson