bokrecensioner boktips

Krigarnas och helgonens tid

Författare: Dick Harrison
Genre: Fakta
Ämnesord: krig, politik, historia
ISBN: 9151838974

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar jag pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Perioden från slutet av 300-talet till slutet av 700-talet har karaktären av en stor, svårdefinierad övergångsprocess, under vilken det antika samhället förvandlades till ett medeltida. Det är denna fyrahundraåriga epok
? den mest smutskastade i hela Europas historia ? som behandlas i denna kritikerrosade bok. Dick Harrison, född 1966, är docent i historia vid Lunds universitet och verksam som universitetslektor i Linköping. Mottog Augustpriset för faktalitteratur 2000.


Medelbetyg: 3,6 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Krigarnas och helgonens tid :
2006-01-04 16:08
Dick Harrison måste rimligen ha Sveriges värsta skrivklåda. Han formligen sprutar ur sig böcker om de mest skiftande ämnen. Och det är inga dåliga luntor heller. Krigarnas och helgonens tid är en redig tegelsten på närmare 600 sidor om en av de minst kända perioderna i den europeiska historien. Fram ur historiens mörker träder visigoter, langobarder, kelter, alemanner och andra mystiska folkslag. Starka personligheter som Teoderik, Gregorius, Offa och Karl Martell flyger fram på sidorna och bildar ett svåröverskådligt myller. Dick Harrison vrider och vänder på sitt ämne och tar upp skiftande aspekter som kvinnans ställning, krig och juridik. Det är aldrig tråkigt, aldrig ointressant.

Är det något som är negativt så är det att mängden av information är så massiv att det även för en person med goda allmänkunskaper är svårsmält. Det gör att det i efterhand är svårt att skilja personer, folkslag m m åt.

På den positiva sidan är att Harrison redogör för olika forskningsinriktningar där sådana finnes. Det gör att man får en nyttig känsla av att historien inte är så enkelspårig som den gärna blir i populärhistoria.

Sammantaget är detta en bra och spännande, faktaspäckad bok. Som går ganska fort att läsa.

Betyg 3
2006-01-20 23:32
Jag tyckte boken var seg! Harrison skriver mastiga luntor och gör det bra, men jag saknar det ömsom briljanta och ömsom fåniga språkbruket som utmärker hans kollega Peter Englund - det gör att man minns Englunds böcker.
Men Harrisons storhet består i att han skriver om sådant som andra populärhistoriker konsekvent hoppar över. Den tidiga europeiska Medeltiden (den nordiska medeltiden började senare) är just en sådan bortglömd tid. Eyvind Johnsons lika tjocka och sega roman Hans Nådes tid, handlar om just denna tid.
Betyg 3
2006-11-14 18:37
Den här boken är faktaspäckad! Ganska tungläst, mer än ett kapitel om dagen orkar man inte läsa. Väldigt, väldigt intressant om en tidsperiod man nästan aldrig hör något om.
Betyg 4
2009-07-02 11:19
Mycket bra och faktaspäckad bok som jag varmt rekomenderar till alla historieintresserade läsare. Boken belyser en tidsperiod som är relativt okänd för de flesta av oss. Dessutom är boken rätt så lättläst också.
Betyg 5
Liknande böcker:
Den obeboeliga planete..
 D. Wallace-Wells
Vi stormade först
 T. Saunders
Homeros
 S. Linnér
Catalina affären
 W. Agrell
Sverige vid avgrunden
 D. Ahlander
Kreuger kraschen
 T. Blom
Historien om Europa
 K. Alnæs
Bortrivna sidor ur his..
 C. Bergström