bokrecensioner boktips

Hummelhonung

Författare: Torgny Lindgren
Genre: Roman
Utgivningsår: 1995
ISBN: 9172634103


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En sen oktoberkväll föreläser en medelålders författarinna om helgon i församlingshuset i ett litet västerbottniskt samhälle. Bland de fåtaliga åhörarna finns en äldre man som efter föredraget bjuder henne nattkvarter i sitt hem som ligger en bilfärd ut i nattmörkret.
När nästa morgon gryr är landskapet kring det ensligt belägna huset insvept i snö. Kvinnan stannar hos mannen i väntan på att vägen bort skall plogas. Medan tiden går skriver hon på en bok om ett helgon. Samtidigt lär hon allt djupare känna sin värd och hans historia. Den tycks gradvis förtunna hennes egen helgonsaga.
Hadar är döende i kräfta och lever för att överleva sin bror, som hjärtsjuk bor nere i sluttningen. De två är fångade i ett livslångt beroende och hat till varandra, och kvinnans roll i detta slutskede av deras liv blir budbärarens och till sist iscensättarens.

Medelbetyg: 3,43 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Hummelhonung :
2005-03-13 19:30
En livfull berättelse om två bröders eganartade tillvaro. Tämligen lättillgänglig, även om livet de två bröderna levat inte tillhör vanligheterna.
Betyg 3
2005-09-30 16:43
Djupt inne i de Västerbottniska skogarna bor Hadar och Olof, två åldrade grannar och bröder - bröder som när ett gåtfullt och livslångt hat till varandra. Bröderna som är varandras direkta motpoler ligger båda för döden; Hadar förtvinar i cancer medan Olof är hjärtsvag och svällande av korpulens. Det enda som får dem att härda ut i sina lidanden är hoppet om att kunna överleva varandra. Till denna ensliga avkrok anländer av en slump en okänd författarinna som så småningom kommer att engagera sig i brödernas minst sagt konstiga döds- och livskamp. Hon blir något av en budbärare mellan fiendelägren och via hennes samtal med bröderna framträder två livshistorier som minst sagt får läsaren att tappa hakan.

Efter att ha läst ”Ormens väg på Hälleberget” var förväntningarna på denna bok högt ställda och jag kan så här efter läsningen konstatera en påtaglig besvikelse. Jag ställer mig nämligen ganska kallsinnig till den högst orealistiska skrönan om Hadar och Olof. Jag tycker helt enkelt att berättelsen är mer än nödvändigt konstruerad och verklighetsfrämmande. Möjligen anspelar Lindgren, via brödramotivet, på något religiöst tema som jag inte uppfattat eller har kännedom om. Jag förstår helt enkelt inte syftet med denna berättelse. Då vraken bröderna eller författarinnan (som beskrivs som en barmhärtig samarit) känns verkliga hjälper det inte att såväl språk som berättartempo är behagligt. Nej, den här boken kan jag inte rekommendera er att läsa…möjligen skulle storyn lämpa sig bättre som manus till en kortfilm…möjligen. Belönades med Augustpriset år 1995 för bästa skönlitterära bok.
Betyg 2
2006-07-14 11:26
Detta är en mycket speciell roman som handlar om den märkliga relationen mellan två bröder.

Jag tyckte mycket om boken hur bisarr den än var emellanåt. Eller just därför kanske!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Hummelhonung
Liknande böcker:
Tillbaka till Hemsjö
 M. Wensund
Bara på besök
 B. Oleary
De ofrälsta
 R. Harris
Blå
 M. Lunde
Flickvänskontraktet
 A. Keiler
Jag är Gud
 M. Karim
Gökungen
 L. Marklund
De sju vindarnas hus
 A. Estberg