bokrecensioner boktips

Pölsan

Författare: Torgny Lindgren
Genre: Roman
ISBN: 9172633522


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Romanen Pölsan är till sin form en enda lång notis. Den påbörjas av en notisskrivare, romanens berättare, år 1947 när en märklig tysk kommer till en västerbottnisk by. Den märklige tysken heter egentligen Martin Bormann, nazistledaren som i krigets slutskede gått under jorden men som nu dyker upp som Robert Maser, resande försäljare i herr- och damkonfektion.

Till byn kommer också Lars Högström, en ung lärare som i sin barndom höll på att stryka med i den gäcksamma sjukdomen, men överlevde och blev immun. Han har nu tagit tjänst i denna den mest smittade byn i hela landet. De båda finner varandra och far runt i hela nejden och smakar av den ena pölsan efter den andra. Målet är att hitta den yttersta, den slutgiltiga pölsan. Värst är viltpölsan i Morken, där huvudingrediensen är femton flådda ekorrar, kokta och malda. Bäst, men farligast, är den hos Ellen i Lillsjöliden.

Först 53 år senare kan berättelsen om byn, Bormann och Högström fullbordas. Notisskrivaren har då blivit 107 år gammal. Han kan inte dö förrän han fått summera ett helt livs förhållande till sjukdomen, skrivandet och medmänniskorna och till pölsan.
Medelbetyg: 3,64 (11 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Pölsan :
2005-07-23 23:02
Underfundigt, finurligt och mycket norrländs humor i denna Västerbottniska skröna.
Enda nackdelen med boken är väl att man inte blir speciellt sugen på pölsa efter att ha tagit del av recepten i denna bok...
Betyg 4
2007-10-19 09:52
Utgavs första gången 2002. Vansinnigt rolig i början, men sen går det utför. Att läsa sida upp och sida ner om pölsatillverkning är tröttsamt. Förstår att det är ämnat att vara ironiskt och mycket roligt. Kan inte säga att jag längtar till Norrlands inland. Lindgren har en stor litterär förmåga som här slösas bort på strunt.
Betyg 3
2011-03-22 19:29
Absurd bok där gränsen mellan verkligehet och fantasi är luddig, hade stora förväntningar på boken men kunde aldrig riktigt ta den på allvar.
Betyg 3
2014-09-21 15:11
Hade hört en del om boken och väntat mig mer. Blev till sist lite tjatigt med allt pölssmakande. Och pölsa lär jag nog inte äta mer ...
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Pölsan
Liknande böcker:
Två systrar
 J. Bengtsson
På egna ben
 S. OFlanagan
Eldsjäl
 A. Åhman
Ett litet bo
 I. Edelfeldt
Bombay Take away - Ind..
 M. Mendel Westberg
Eldens tid och isens d..
 E. Eriksson
Stormberget
 L. Marklund