bokrecensioner boktips

Kalmarunionen

Författare: Dick Harrison
Genre: Fakta
Ämnesord: krig, politik, historia
Utgivningsår: 2020
ISBN: 9789177891673


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Kalmarunionen :
2023-06-20 12:03
Dick Harrisons bok ”Kalmarunionen en nordisk stormakt föds, som ingår i Historiska Medias bokserie ”Sveriges dramatiska historia”, är en bra skriven bok om en intressant period.

Kalmarunionen är benämningen på den union som formellt existerade mellan de tre nordiska rikena Danmark, Norge och Sverige 1397-1523 och som fått sitt namn efter unionsmötet i Kalmar i juli 1397.

Det tyska handelsförbundet Hansan hade under medeltidens gång vuxit sig allt starkare och mäktigare. Under slutet av 1300-talet var Hansan en politisk och ekonomisk supermakt i Östersjöområdet och hotade de nordiska ländernas handel i regionen.

Genom att förena de nordiska länderna hoppades drottning Margareta I av Danmark och Norge kunna avvärja detta hot. När hon sedan kom i besittning av Sverige kunde, hon skrida till verket och låta förena de nordiska länderna i en union. Detta ägde rum under ett storpolitiskt möte i staden Kalmar 1397. Det politiska och ekonomiska samarbetet mellan länderna kom därför att kallas Kalmarunionen.

Syftet var att genom Kalmarunionen hoppades drottning Margareta kunna stabilisera det politiska förhållandet i och mellan länderna i Norden och samtidigt få ett starkt gemensamt förvar utåt. Detta gällde främst gentemot Hansan, som gjorde anspråk på att styra all handel inom Östersjöområdet.

Unionstiden kom istället att präglas av politiskt kaos främst i Sverige. Ganska snart uppstod konflikter. Svenska grupperingar såg unionen som ett sätt för danskarna att kunna kontrollera Sverige och ha herraväldet i Norden. Många uppror och inbördeskrig utbröt därför under unionstiden. Danmark försökte leda och styra unionen, medan många i Sverige hellre ville vara självständiga och slippa lyda under utländskt styre. Kalmarunionen upplöstes 6 juni 1523 av Gustav Vasa.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Kalmarunionen
Liknande böcker:
Korstågen
 D. Harrison
Säpo inifrån
 B. Nylander
Klimatboken
 G. Thunberg
Den siste gudfadern
 J. Follain
Demokrati : en liten b..
 S. Näsström
Ungernrevolten
 A. Szulc
Tjernobylkatastrofen
 S. Olsson