bokrecensioner boktips

Er tredje man

Författare: Denise Rudberg
Genre: Historisk roman
Ämnesord: krig, historia, spänning
Utgivningsår: 2021
ISBN: 9789189298071


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Sommaren 1941 är osedvanligt varm. Vid Nybrokajen ligger stockholmarna i ekor och solar samtidigt som statsminister Per Albin Hansson håller sitt historiska anförande där han hävdar Sveriges neutralitet. För signalspanarna på Karlaplan 4 pågår en febril verksamhet med att avkoda krigsmeddelanden när Elisabeth dessutom blir rekryterad som spion för försvarets underrättelsetjänst. Märkliga omständigheter vid tiden för Iris landsflykt uppdagas medan Signe äntligen får chans till återhämtning i skärgårdsidyllen hos professor Svartström. Men mitt under ett pågående världskrig är det svårt att avgöra vem som verkligen går att lita på.

Utdrag ur boken:
Elisabeth vaknade av att solen brände in över hennes säng. Hon försökte öppna ögonen men lyckades bara kisa. Hela kroppen värkte och hon fick kämpa för att ta sig upp till sittande. Hennes händer skakade och hon såg att lakanen bar spår av blod. Tårarna rann utan att hon kunde stoppa dem och saltet från dem fick såren i ansiktet att svida än mer.

Trots att fötterna inte ville bära henne tog hon sig upp med stöd av väggen. Hennes ben hade skrapats upp och på insidan av låren syntes intorkat blod.

Medelbetyg: 2 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Er tredje man :
2021-06-18 21:45
Er tredje man är tredje delen i Denise Rudbergs serie Kontrahenterna. De tidigare delarna är Det första chiffren och En andra allians. Tyvärr har jag inte läst de tidigare delarna, vilket nog hade varit en fördel, men boken är ändå fristående tycker jag mig förstå. (Vad jag däremot inte förstår är varför boken heter just Er tredje man.)

Jag gillar att Rudberg valt att ha tre kvinnliga huvudpersoner. Alltför ofta är det männen som får vara modiga och driftiga. Men förutom Elisabeth, Iris och Signe finns kvinnor som har den viktiga uppgiften att avkoda krigsmeddelanden. Kvinnornas insats i det svenska totalförsvaret under andra världskriget förtjänar verkligen att lyftas fram och det har Denise Rudberg lyckats med.

Författaren har dessutom gjort en grundlig research för att säkerställa att de historiska detaljerna blir riktiga. I ett par fall har hon gjort förändringar, men då berättar hon föredömligt om detta i ett efterord.

Men trots detta är det något som skaver. I sin strävan att skapa trovärdiga kvinnliga gestalter tycks Rydberg ha glömt männen. Där finns några riktigt elaka män, men de är bara onda. Det finns inget försonande drag hos dem och det skadar tyvärr trovärdigheten. Människor är inte bara onda eller goda. Vi är komplexa varelser som bär både det onda och det goda inom oss. Männen porträtteras utan djup, vilket är beklagligt, och det gör att boken får godkänt, men inte mer.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Er tredje man
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Ensam i världen
 M. Sandemo
Nickelpojkarna
 C. Whitehead
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
De ofrälsta
 R. Harris
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
Beskyddaren
 S. Scarrow