bokrecensioner boktips

Väninnan

Författare: Denise Rudberg
Genre: Roman
Ämnesord: humor, kärlek
Utgivningsår: 2000
ISBN: 9170549265


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Kristin lever ett till synes skyddat och bekymmerslöst överklassliv i Stockholm. Det är emellertid en värld fyld av oskrivna regler och stark social press. Så när äktenskapet med den tyranniske David blir ohållbart ställs Kristin i en svår situation: Skall hon våga lämna honom, bryta mot konvenansen och riskera att förlora såväl vänner som ställning? Från den närmaste omgivningen, inklusive sin egen mor har hon inget stöd att hämta. Det är först när Kristin återupptar kontakten med Eva, en skolkamrat från Östra Real, som hon möter egentlig förståelse. Eva drar med sig Kristin i ett hektiskt nöjesliv och stärker hennes självförtroende, vilket resulterar i att hon bestämmer sig för att ta det avgörande steget. Väninnan är en berättelse om en ung människas integritet och hennes möjligheter att upprätthålla den i en miljö där avvikelser ses med oblida ögon.
Medelbetyg: 3,5 (22 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Väninnan :
2004-06-21 18:09
denise använder ett ganska alldagligt språk. enligt mej är hennes meningar lika bra uppbyggna som många andra författares meningar oftast är.

men ändå tycker jag att det här är en helt suverän bok. fängslande. det känndes faktiskt som att jag förlorat men mycket nära och kär vän när jag hade läst ut den, och vad jag kan minnas har jag aldrig känt det så förut.

så därför förtjänar den här boken ett bra betyg enligt mej.
Betyg 5
2004-07-13 13:09
Boken var lättläst och till viss del underhållande. Språket är dock bedrövligt; inga variationer, med stavfel och meningsbyggnadsfel.

Huvudpersonerna är ytliga, utseende- och märkesfixerade. Jag får ingen riklig kläm på om författarinnan tycker att det är normalt med denna typ av utseendefixering. Varje gång huvudpersonerna sätter på sig några klädesplagg noteras detta med vilken designer som gjort plaggen (och detta görs ofta!).
Betyg 2
2005-06-29 17:28
Ingen djupare analys av misshandelsrelationen bjuds, inte heller några större överraskningar i storyn i övrigt, men flyt i ordet har Denise, och jag kan inte låta bli att tycka att det är rätt kul att läsa.

Helt ok tidsfördriv, men utan större litterära kvalitéer. Språkligt är Rudberg rätt kass, men ändå skyhögt över bästsäljande Liza Marklund i mitt tycke.
Betyg 3
2005-07-08 07:54
Boken är vad jag kallar för en "vardagsroman". Den beskriver vardagliga situationer, händelser och känslor. Detta görs på ett bra sätt. Man känner igen många av de triviala tankarna och känslorna som beskrivs och i och med att författaren är svensk och handlingen utspelar sig i Sverige så känner man ännu mer igen sig.

Det som störde mig var alla insprängda engelska fraser och allt supande. På var och varannan sida söp sig personerna redlösa och sen var de bakis och sen sov de. Igen och igen och igen. Och personerna var "överklass-slynglar" som strör pengar omkring sig. En nyskild tjej köper en lägenhet svart för totalt 600 000 kronor, köper en matta för 50 000, lite kläder till en fest för 20 000 kronor etc. Och så funderar hon på om hon verkligen har råd men så kommer hon på att hon ju har några miljoner undanstoppade någonstans så det ska nog gå bra. Hm, HÄR kände jag definitivt inte igen mig.

Misshandelshistorien kändes bara som en ursäkt för att kunna skriva om att frigöra sig och festa, eller f'låt, parta heter det visst.

Boken var väldigt lättläst och visst var den underhållande. Jag funderade mellan en stark 3 och en svag 4. Det får bli en 3:a.
Betyg 3
2005-09-03 12:53
Jag tycker om denna bok, jag tycker om att läsa böcker om andra som lever ett liv som är tvärt emot mitt liv. Det som är tvärt emot i denna bok är att det finns mycket tilgång till pengar, vilket då jag inte har. Jag tycker att boken är skriven på ett enkelt sätt som gjorde att jag kunde komma in i handlingen fort vilket jag tycker om.
Betyg 4
2005-09-24 17:06
En suverän bok! En sån där som är perfekt att läsa på tunnelbanan eler bussen, eftersom den är mycket lättläst. Kanske lite för lättläst, den skulle kunnat vara bättre om spåket var lite mer varierat.
Jag har själv gått på Östra Real och känner igen människornas karaktärer vilket gör att boken blir mycket intressant. Lätt att ryckas med i handlingenoch när jag började läsa kunde jag inte sluta.
Betyg 4
2005-09-25 17:49
Skön och lättläst bok som jag knappt kunde lägga ifrån mig.
Betyg 4
2006-04-15 12:46
Rudbergs första. Helt okej! Ibland väldigt mycket mer än okej. Man fastnar lätt i den, eftersom den är väldigt lättläst. Det är också lätt att leva sig in i handlingen vilket gör att man hela tiden vill läsa vidare. Man blir glad av den. Bitvis är den ganska ytlig, men ibland går den lite djupare. Jag tycker att den på ett sätt är väldigt fin, och man kan hitta ett mycket bra budskap om man tänker efter.
Betyg 4
2006-07-16 00:00
Även om den snuddar vid orealistisk för de flesta tycker jag den är skön! Det obekymrade party-livet tillsammans med ett kompisgäng lyfter helt klart den trista starten med den "dumme" mannen.

Läsvärd.
Betyg 3
2007-06-13 19:30
Jag tycker jättemycket om den här boken. Den handlar om att våga ta steget och säga ifrån när något gått för lång, och sedan börja om på nytt. Själva "grundstoryn" är aktuell och verklighetstrogen men när det kommer till festandet och shoppingen, som den här boken är fylld av, blir det överdrivet. Man köper oftast inte 4 klädersplagg för 20 000kr eller festar, coh då menar jag FESTAR, minst en gång i veckan. Boken är dock rolig läsning för den som intresserar sig för mode, "stureplansfestande" och lite nervkittlande kärlek. Språket är inte på högsta nivå och inte särskilt varierande men det är inte något som spelar så stor roll för mig. En feel-good bok ā la Denise Rudberg.
Betyg 4
2007-06-28 16:09
Jag är inte alls imponerad av denna bok. Karaktärerna har inget djup, jag fick inte ens grepp om huvudpersonens personlighet. Språket är riktigt dåligt. Det är roligt med mycket dialog, men när jag läste den här boken blev jag ofta irriterad på just dialogerna. Ointelligent är ett ord som beskriver det rätt bra. Jag skulle kunna gnälla i evigheter, men boken hade även sina goda sidor. Det positiva med Väninnan är att den är lättläst, lättsmält och trots sina brister underhållande. Men nu längtar jag efter lite riktig skönlitteratur!
Betyg 2
2008-10-29 08:32
Bok om partylivet i Stockholm som lätt får en att drömma sig bort från vardagen. Inga direkta överraskningar utan en lättsmält roman.
Betyg 4
2009-05-10 19:46
Jag har försökt läsa. Jag brukar tycka om sådana tjejböcker, men den här var rätt trist. Har inte kommit längre än sidan 30, det hade kanske blivit bättre sedan.
2009-08-29 22:01
Jag har läst flera böcker av Rudberg och jag gillar detta. Jag gillar personerna men miiljön e ju förståss inte riktigt likt min.... Kul å läsa om det ändå men man kan ju bara drömma om å köpa en matta för 50 000 kr. Men det är säkert så det går till ibland mycket fest å shopping å så...

Jag läste ändå boken på några dagar och ville inte att den skulle ta slut , men jag ska börja på den andra boken nu så jag ska gotta mig lite till i Denises härliga böcker!! ;)
Betyg 4
2009-09-20 11:38
denise rudbergs väninnan tkr jag är sjukt bra ! jag har även läst hennes andra böcker med undantag på o.s.a och storlek 37 men jag letar nu för fullt efter dessa böcker också , jag tkr att alla hennes böcker har varit grymt bra . men jag måste säga att dt är denna boken som är bäst . jag är ännu nt så gammal (15 år) och jag tycker att böckerna passar de flesta , även min mamma som är mkt äldre än mig tkr om böcker. denise böcker passar alla . karaktärena i denna bok återkommer som många nadra i hennes senare böcker. man får liksom reda på vad som händer efter boken , vilket jag tkr är mkt bra.

när jag börja läsa boken släppte jag den inte en sekund och efter jag läst ut den villej ga bara läsa mermermer! även fast att hennes språk inte är dt finare tkr jag att dt är anpassat till dagens sätt att skriva , allstå inte som en tråkig gammal bok , man fick mer filmintrycket vilket jag tkr är en av de bästaintryck av en bok . en bok som verkligen är en nödvändighet!
Betyg 5
2009-11-11 16:02
en så otroligt skön bok. underhållande och trevlig.
Betyg 4
2011-04-05 12:20
En helt ok tidsfördrivande bok, men samtidigt ingen bok som lämnar några djupare spår efter sig.
Betyg 3
2011-04-27 19:58
Har du läst någon av Rudbergs andra chic lit-böcker för vunxa? Då kommer känna igen dig.

Om du vill ha en lättsam och väldigt lättläst bok kan det här vara något för dig. Men jag, nja, det föll inte riktigt mig i smaken. Det är förutsägbart och bara en massa name dropping av dyra stockholmskrogar. Och massa sex och killar.

Trots att jag alltid är skeptisk till Rudberg fortsätter jag att läsa henne. Så något måste hon ha... Eller så är hon någon form av drog.
Betyg 2
2012-02-05 16:04
Jag började på den med stor skeptism och efter sisådär 20 sidor var jag dödstrött på språket och allt som hade med denna bok att göra, men efter ett tag blev den förvånansvärt bra och jag är glad att jag fortsatte med den. Den är skönt skriven och jag blev nöjd med slutet, ingenting jag tycker kunde ha ändrats, vilket jag brukar tycka. Den var väldigt lättläst när man väl börjat på den, vilket gjorde den skön att sträckläsa också. Rekommenderas varmt till de som är trötta på kriminalromaner och invecklade böcker som man jämt behöver tänka till i. LÄS, säger jag bara! :)
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Väninnan
Liknande böcker:
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Rött, vitt & kungligt..
 C. McQuiston
De stora spåren
 H. Innes
Sommarens röster
 R. Pilcher
En omoralisk historia
 P. Sörman
Vägen vidare
 T. Thorup