bokrecensioner boktips

Mordet på Gustav III

Författare: Dick Harrison
Genre: Fakta
Ämnesord: mord, historia
Utgivningsår: 2020
ISBN: 9789177891666


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mordet på Gustav III :
2020-09-18 20:07
Dick Harrisons bok Mordet på Gustav III är en bra sammanfattning över skottet på Operan i Stockholm och attentatets för och efterspel.

Hatet mot Gustav III hade vuxit sig starkt inom delar av adeln som ogillade att kungen inledde ett krig mot Ryssland, men hatet växte på allvar fram efter att han tre år tidigare förstärkt sin enväldiga makt ytterligare, genom den så kallade Förenings- och säkerhetsakten. Dessutom lät kungen då ta ifrån adeln en stor del av deras tidigare privilegier. Detta ledde till att hans egen klass, landets absoluta överhet, helt enkelt vände sig från honom. Gustav III vet att han är illa omtyckt hos många men förstår inte själv hur intensivt hatet mot honom är och hur många det är som vill ta hans liv.

Vintern 1791-1792 bildades en sammansvärjning inom adeln, vars syfte var att avsätta kungen och reformera regeringssättet. Friherren och generalen Carl Fredrik Pechelin stod i centrum för sammansvärjningen. I den vida kretsen av adelsmän ville man inte vara delaktiga i något så ohyggligt som ett kungamord, men var beredda att utnyttja situationen efter kungens undanröjande.

Mordet på Gustav III skedde under en maskerad på operahuset i Stockholm den 16 mars 1792 då kapten Jacob Johan Ankarström sköt Gustav III i ryggen. Det tar tretton dagar för kung Gustav III att dö. Först tror man allmänt att kungen ska överleva, vilket innebär att den statskupp som planerats aldrig blir av och att många av konspiratörerna istället hinner gripas. Ett intensivt polisarbete inleds, under ledning av den skicklige polismästaren Liljensparre som genast identifierar de närmast skyldiga.

En bra och fängslande bok som jag varmt kan rekommendera.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Mordet på Gustav III
Liknande böcker:
Den siste gudfadern
 J. Follain
Ungernrevolten
 A. Szulc
Kalmarunionen
 D. Harrison
Tjernobylkatastrofen
 S. Olsson
Finden
 D. Harrison
Juvelarian
 C. Mattsson
Dreyfusaffären
 A. Marklund
Kampen om Afrika
 A. Karlsson
Moralpanik och lågkult..
 T. Gustafsson