bokrecensioner boktips

Fågelbarnet

Författare: Inger Frimansson
Genre: Thriller
Ämnesord: hälsa, mord, spänning
Utgivningsår: 2020
ISBN: 9789150948653

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den vilda, svarta fågeln som bor hemma hos Justine Dalvik i huset vid Mälarens strand är inte sig lik. Och det är inte mannen hon bor med heller. Hans Peter jobbar som nattportier på Hotell Tre Rosor i Stockholm och Justine har märkt att han blivit alltmer trött och butter på senaste tiden.

Mikael Gendser sörjer fortfarande sin pappa som mystiskt försvann i den malaysiska djungeln för flera år sedan och tillsammans med sin nya flickvän Saga kommer han på en genial plan för att skaffa sig ett gott liv.

När Hans Peter försvinner spårlöst från det gamla stenhuset, den svarta fågeln blir allt sjukare och Justines plågoande från barndomen, Jill, plötsligt dyker upp i hennes liv igen inser Justine att ingenting längre är vad hon trodde.
Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Fågelbarnet :
2020-08-02 15:03
Som jag längtat efter en ny psykologisk thriller av Inger Frimansson, som för mig står helt i en klass för sig själv när det kommer till svenska thrillers. Hennes språk är fenomenalt och orden känns så väl genomtänkta. Det finns en realism i hennes thrillers. Ingenting är svart eller vitt. Ingen människa är genomond eller genomgod. Och så hennes mästerliga, ibland nästan poetiska psykologiska prosa som genomtränger sidorna. Och med små enkla medel lyckas hon skapa riktigt nervpirrande berättelser.
Fågelbarnet är precis lika bra som hennes tidigare böcker och till skillnad från många andra svenska författare så finns det inget som helst förutsägbart här. Inte ens när boken närmar sig slutet så vet jag inte hur det hela kommer att sluta. Jag tycker mycket om Justine och de andra karaktärerna. Det här är den tredje fristående fortsättningen i serien om Justine. De två föregående böckerna: God natt min älskade (1998) och Skuggan i vattnet (2005) blev båda två utnämnda av svenska deckarakademin till Årets bästa svenska kriminalroman. Båda dessa böcker medverkar Justine och jag hoppas innerligt att Fågelbarnet också utses till årets bästa svenska kriminalroman.
Jag kan varmt rekommendera Fågelbarnet som är både spännande, engagerande, med fängslande karaktärer och ett fantastiskt språk.
Råttfångerskan (2009), Katten som inte dog (2000), Mörkerspår (2003) och De nakna kvinnornas ö (2002) är några andra exempel på mästerliga psykologiska thrillers skrivna av Inger Frimansson.
Toppbetyg!
Betyg 5
Liknande böcker:
The IN-Sect - In The S..
 N. Gattegno
Vargasommar
 H. Rosenfeldt
Tornet i fjärran
 M. Sandemo
Nadia
 E. Norebäck
Pojken från skogen
 H. Coben
En detektivroman
 J. Bolinder
Förarsätet
 M. Spark
De kapabla
 K. Ekman
Spegelmannen
 L. Kepler