bokrecensioner boktips

Det kalla landet

Författare: Inger Frimansson
Genre: Thriller
Ämnesord: depression, hälsa, kärlek, spänning, bokförlag
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789113037172


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Hur mycket ondska och grymhet ska en människa tåla? Kan man lita på att förövaren verkligen får sitt rättmätiga straff? Frågor om skuld och försoning är centrala i Inger Frimanssons nya psykologiska thriller Det kalla landet.

Maria Strandberg har svårt att hantera det fasansfulla som hänt hennes syster. Ingrid blev kidnappad, inlåst under ett källargolv hos en galen kvinna som hette Rose. Tankarna på hämnd och vedergällning är så starka att de till och med skrämmer henne själv. Hon, som är en vanlig fredlig hemmafru och nybliven farmor.
Av en händelse får Maria höra talas om voodoodrottningen Marie Laveau som höll till i New Orleans under artonhundratalet. Hon börjar mer och mer känna sig besläktad med denna magiska kvinna. Hon bestämmer sig för att ta med sig Ingrid på en resa till det stora landet i väster.
Ingrid är mycket svag efter sin fångenskap i den mörka källaren. Hon är avtrubbad och viljelös, försänkt i djup sorg efter sin make Titus död, men det är ändå inte svårt att få henne att följa med på resan. Maria blir mer och mer besatt av tanken på hämnd och straff. Och om hon inte kan komma åt Rose, så finns ju alltid Roses son Tomas ...


Medelbetyg: 3,67 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Det kalla landet :
2011-08-22 10:33
Recension av Inger Frimanssons psykologiska thriller Det kalla landet

Boken är utgiven på Norstedts (2011) och innehåller 357 sidor.

Inger Frimansson, född 1944, är författare och journalist. Sedan 1988 är hon författare på heltid. Inger Frimansson ger ut både romaner, lyrik, noveller och ungdomsromaner och hon slog igenom på allvar med God natt min älskade 1998. Det kalla landet är en direkt uppföljare av Råttfångerskan som kom ut 2009.

Handling: Ingrid överlever trots alla odds, efter att varit instängd i Roses källare i fyra dygn. Hon hade åkt till Rose för att berätta att Titus Bruhn, Roses före detta man låg för döden och att han nu ville prata med Rose. Hon blev nedknuffad i Roses källare och där blir hon liggandes tills Titus döttrar, Jennifer och Julia kommer dit och upptäcker Ingrids jacka och stövlar. Ingrid är mycket illa däran, när ambulansen kommer, hon har rasat i vikt och ena armen har blivit bruten på ett märkligt sätt. På sjukhuset ligger hon bara och vill inte prata med någon.

Titus Bruhns döttrar ordnar med begravningen och Tomas, Roses son, lovar efter mycket tänkande att spela gitarr på begravningen. Tomas och hans gravida thailändska fru har precis kommit till Sverige. Tomas hann inte berätta om deras ankomst till Rose, och de råkar komma mitt i den traumatiska händelsen med Ingrid. Rose själv hämtas av polisen.
När Ingrid kommer hem från sjukhuset får hon bo hos sin syster Maria och hennes man Mogens. Men det är mycket jobbigare än Maria föreställt sig. Ingrid skriker ofta och högt av rädsla. Så den dagen deras yngsta syster Cecilia ringer på Marias dörr och berättar att hon lämnat Brasilien för att flytta hem igen, blir allt lättare. Cecilia flyttar med Ingrid hem till hennes lägenhet för att ta sitt ansvar. Julia får en uppenbarelse från sin pappa under begravningen. Hon hör honom säga att hon ska bli hans kronprinsessa och ta hans plats på bokförlaget och jobba tillsammans med Annie. Hon kommer med många nya förslag till förändringar på förlaget. Något som de andra anställda tycker är allt annat än förkastliga förslag. Det blir intriger och flera anställda berättar för Annie hur de upplever situationen och ber henne om hjälp, Annie är i sin tur för finkänslig för att sätta Julia på plats.
Ingenting blir längre som när Titus Bruhn var i livet, då allting var ordning och reda. Nu är det bara osämja och tråkigheter både på förlaget och bland familjemedlemmarna.

Jag läste och recenserade pocketupplagan av ”Råttfångerskan” rätt nyligen och tyckte att den var både skrämmande och spännande, men att slutet var så abrupt. Bara några dagar efter upptäckte jag att det skulle komma en efterföljare – Det kalla landet, och blev så glad. Jag hade ju handlingen i färskt minne från Råttfångerskan så det var inga problem att komma in i i den nya boken. Den var precis lika välskriven och spännande som den förra. Ingrid Frimansson är en mästare på att hålla läsarnas nerver på helspänn hela vägen. Både beskrivningar och gestaltningar var perfekta. Att boken handlade om bokbranschen var ett extra plus eftersom jag själv arbetar inom den, och inte gör det saken sämre att en del av handlingen var från kända ställen i Huskvarna-Jönköping, som jag kände igen, eftersom jag även bor där. Hoppas att det kommer ytterligare en fortsättning på denna berättelse.

Betyg 4/5 Kristina Simar 2011-08-22 (81) http://blogg.passagen.se/krisim
Betyg 4
2016-12-15 18:06
Åter igen en stark & gripande thriller av Inger Frimansson! Stark 4:a!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Det kalla landet
Liknande böcker:
Doktor Bertilssons eve..
 T. Arvidsson
De ensamma
 A. Kuru
De rättrådiga
 T. Lindberg
Älgkronan
 A. Lilja Gladh
Lämna inga spår
 H. Coben
Den sista akten
 A. Berg
X
 P. Engman
Röd signal
 J. Brännström
Dödsdansen
 M. Grund