bokrecensioner boktips

Iskällaren

Författare: Minette Walters
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, spänning
Utgivningsår: 1992
ISBN: 9789175250199


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Föraktade och avskydda är de, Phoebe Maybury och hennes två väninnor, som lever ett tillbakadraget liv på den stora herrgården Streech Grange. Och när ett lik påträffas i Streech Granges gamla iskällare bekräftar det bara vad man alltid trott,ända sedan den gången då David Maybury försvann: att det var hans hustru Phoebe som tog livet av honom. Men varför går det inte att identifiera liket?Är den döde någon annan än David Maybury? Och vad har i så fall hänt med Phoebes äkta man? Kan polismännen Walsh och McLoughlin bringa klarhet i denna svårutredda händelsekedja, där fördomar och ondsint byskvaller skymmer sanningen?
Medelbetyg: 3,3 (10 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Iskällaren :
2004-10-29 23:42
en riktigt riktigt bra thriller! så jättespännande och oförutsägbar, det älskar jag! plus språket, hm, jag njöt varje sekund! den första boken jag läst av walters så jag blir nyfiken på hennes andra alster...
Betyg 4
2004-11-01 10:45
Första boken jag läste av författarinnan, tyckte den var ganska bra och småspännande.
Betyg 3
2006-02-13 18:27
Den första boken jag läste och en av de bästa av Walters. Boken var en mycket bra start som gjorde att jag sedan läste flera böcker av denna författaren. Spännande, rolig (ironi) och speciellt språk.
Betyg 4
2006-06-19 17:54
Denna bok handlar om tre kvinnor som bor tillsammans på en gård i England. De är nära vänner, vilket sätter griller i huvudet på ortsbefolkningen. De anklagas för häxeri och sexuella orgier; när tre kvinnor bor tillsammans måste de ju bara vara lesbiska, tänker skvallerkäringarna i bygden. Det blir inte bättre av att en av kvinnorna, Phoebe, en gång varit misstänkt för mord på sin make. Polisen har aldrig hittat kroppen och därför aldrig hittat mördaren. Byborna tror naturligtvis att det är Phoebe som begått mordet och vill helst inte ha någon att göra med henne eller hennes två väninnor.

Som om inte detta vore nog hittas en dag ett manslik i deras iskällare. Kroppen är så illa tilltygad att man inte kan identifiera kroppen. Misstankarna yr i huvudet på de flesta. Vem är den döde mannen? Phoebes försvunne make? Någon annan? Ortsbefolkningen vet i alla fall vad de tror...

"Iskällaren" är en vanlig engelsk deckare, där alla pusselbitar faller på plats i slutet. Den är spännande och visar människors rädsla för det de inte vet något om, och deras ovilja att ta reda på sanningen. Jag vet inte om jag skulle kalla den här boken bra. Den går dock att läsa men jag skulle inte rekommendera den.
Betyg 2
2006-08-01 09:41
En mycket bra psykologisk thriller. Spännande och välskriven. Kan rekommenderas!
Betyg 4
2008-02-01 23:58
En ganska så bra bok av Walters. Hyfsat spännande.
Betyg 3
2008-05-03 19:38
Tyvärr blev jag besviken på den här Walters-deckaren, kanske beroende på översättningen? Hela tiden medan jag läste kändes det som om någonting saknades. Visst är boken spännande, men den saknar djup även om den verkligen försöker.
Betyg 2
2008-05-15 11:21
Mina känslor för Walters varierar. Å ena sidan kvalitativa, riktigt engelska spänningshistorier. Å andra sidan lite tomgång och oengagerande intriger.

Det här var den första jag läste och det var rätt länge sen nu. Men jag minns att jag gillade den! Kanske på grund av min ålder/att det var lite nytt/att jag vurmade än mer för engelska deckarförfattarinnor... Men ändock! Klassisk brittisk sak, med mer deckarupplägg än andra av Walters verk.
Betyg 3
2024-04-26 16:01
För tio år sedan försvann den fruktade och hänsynslösa affärsmannen och familjefadern David Maybury mystiskt. Då misstänkte kommissarie Walsh att han blivit mördad av sin hustru Phoebe och han försökte med alla medel få henne fälld för mord, men misslyckades.
Tio år har nu gått och Phoebe bor kvar på herrgården Streech Grange tillsammans med sina två kära väninnor och kanske något mer?- heminredaren Diana och journalisten Anne. De lever ett tillbakadraget liv och är såväl fruktade som hatade av traktens inskränkta invånare. Det går rykten om kvinnorna på Streech Grange och det skvallras om allt från lesbiska orgier till häxsabbater. De har två gemensamma tjänare, makarna Fred och Molly Phillips som delar kvinnornas eremitliv och kanske har de egna hemligheter som dem inte vill dela med sig av inför omvärlden?
En dag låter Fred meddela att han funnit en död naken man i den gamla iskällaren på tomten. Mannen är helt oidentifierbar. När den tjurskallige kommissarie Walsh åter gör entré tillsammans med sin tungsinta assistent McLoughlin- står det klart för Phoebe att man vill få det till att den döda är hennes sedan länge försvunna man David. Kommissarie Walsh beslutar sig för att knäcka Phoebe och hennes vänner. Likt en blodigel suger han sig fast vid dem med sina mannar. Besatt av att få fram det erkännande han inte fick fram tio år tidigare...
Med i handlingen finns också Phoebes två barn: Jonathan och Jane. Samt Dianas dotter Elizabeth.
Visserligen har jag läst den här någon gång i mitten av 90-talet och jag har också för mig att det fanns en tv-serie?, men då jag inte mindes något av handlingen så blev det här som om jag läste den för första gången. Den är mycket välskriven, karaktärerna är komplexa, välskrivna och intressanta att följa. Intrigen är spännande och oförutsägbar. Det är en blandning av traditionell brittisk kriminaldeckare och psykologisk thriller.
Jag blir sugen på att läsa mer av den idag kanske något bortglömda? Minette Walters. Jag har för mig att "Blomsterkronan (1997)" också var mycket bra.
Den här pärlan kan jag varmt rekommendera!
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Iskällaren
Liknande böcker:
En bondes död
 N. Naseh
Islossning
 A. Dahl
Mörk flod
 D. Meyer
Parasiten
 S. Sarenbrant
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai
Det trettonde fallet
 Å. Edwardson
Ökenstjärna
 M. Connelly