bokrecensioner boktips

X. Den sista platsen.

Författare: John Ajvide Lindqvist
Genre: Thriller
Ämnesord: mord, psykologi, spänning
Utgivningsår: 2017
ISBN: 9789170379420


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

»Under hösten 2016 drog en självmordsvåg genom Stockholms undre värld.«

Så inleds John Ajvide Lindqvists roman X – Den sista platsen, den avslutande delen i trilogin som inleddes med Himmelstrand och Rörelsen.

En gång var kriminaljournalisten Tommy T hela Sveriges älskling, men på senare år har hans stjärna dalat. Undersökningen av självmorden ska bli hans upprättelse. Tillsammans med sin hund Hagge nosar han sig djupare in i mysteriet kring den undflyende gestalten »X« som tycks ligga bakom allting. Spåren leder till ett enormt parti kokain samt till ett oändligt fält med kortklippt gräs och en himmel utan sol.

Samtidigt dras Tommys systerson Linus allt djupare in i X verksamhet. Han är 17 år och bor i det megalomaniska höghusbygget Gårdsstugan. Allt sedan han som 13-åring började sälja sin egen ADHD-medicin har han drömt om att få deala i de högre divisionerna. När han slutligen får chansen visar sig verksamheten vara både farligare och underligare än vad han kunnat föreställa sig.
Medelbetyg: 3,75 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av X. Den sista platsen. :
2017-11-15 09:55
Jag hade egentligen inte tänkt att läsa fler av Ajvide Lindqvists böcker, men när det kommer en bok, som ska sammanfatta de två andra jag läst "Himmelstrand" och "Rörelsen", så kunde jag inte motstå frestelsen.
X är mer en "vanlig" berättelse, som sammanfattar och förklarar en del av de mystiska och egendomliga sakerna i de två första böckerna. Det är en mycket grym och mörk bok, med våld, tortyr och hat, så det räcker och blir över. En del av det övernaturliga från de två första böckerna blir förklarat, men många undringar kvarstår (men det är nog meningen).
Trots all våld och liknande, så var boken lättläst.
Men jag undrar om jag vågar använda slips i fortsättningen.
Betyg 3
2017-12-13 13:48
Den sista installationen i trilogin "Platserna" är som också påpekats av många andra recensenter mer en thriller/kriminalroman än en skräckroman, men likväl skiner Ajvides berättarkonst och hans förmåga att skapa trovärdiga karaktärer igenom. Många svar och sammanhang utlovas för de som läst de första två delarna, och bokens höga tempo och osedvanliga(?) tydlighet gör den svår att lägga ifrån sig. När man lagt den ifrån sig känner man sig nöjd, och sugen på att plocka fram "Himmelstrand" igen för att omläsa serien med andra ögon...
Betyg 4
2018-10-04 01:36
Den var bra lite mörk och kuslig att läsa.Kul med tillbakablickar från dom andra böckerna.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till X. Den sista platsen.
Liknande böcker:
Se mig falla
 M. Kallentoft
Leva och dö i Norden
 K. Genberg
Vinter
 P. Jansson
Operation Medelhav
 D. Lowden
Dissonans
 B. Wikström
Slavlägret
 P. ODonnell
Modesty Blaise - Köpa..
 P. ODonnell
Drakklon
 P. ODonnell
Sommar
 P. Jansson