bokrecensioner boktips

Pappersväggar

Författare: John Ajvide Lindqvist
Genre: Science-Fiction
Ämnesord: depression, mat, mord, psykologi, humor, kärlek, spänning, äventyr
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9789170378621


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Ett höghus i Blackeberg kröker sig, en tullare med ovanligt gott väderkorn hittar sanningen om sitt förflutna, en man som mött döden offrar allt för att fånga den och en tvåbarnsmamma blir besatt av ett fruset lik som övergivits i en sommarstuga.

Vardagen går inte alltid att känna igen i de berättelser som finns samlade i John Ajvide Lindqvists Pappersväggar. Alldeles i utkanten av den verkliga världen finns fasan och bråddjupen; det osannolika, oväntade och otroliga. Människorna vi möter i berättelserna är de som slagit hål på pappersväggarna och stigit över på andra sidan. Inte alla lyckas ta sig tillbaka till verkligheten igen.

De tio fristående berättelserna utspelas i de miljöer som läsaren känner igen från John Ajvide Lindqvists tidigare böcker. Kortromanen "Sluthanteringen" är en fristående fortsättning på romanen Hanteringen av odöda, där alla som undrat vad som hände med de uppvaknade döda får ett svar.

John Ajvide Lindqvists debutroman Låt den rätte komma in (2004) blev en omedelbar succé som väckte uppmärksamhet hos både media och läsare. Den har sålt i mer än 40 000 exemplar och ska ges ut i åtta länder. Uppföljaren Hanteringen av odöda kom 2005 och har sålt i 14 000 exemplar.
Medelbetyg: 3,62 (26 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Pappersväggar :
2006-08-03 22:54
Pappersväggar är en samling ganska olika noveller. Jag hade innan läst båda författarens romaner och det gjorde att jag ville ha mer. Första novellen ”Gräns” är min absoluta favorit och också den som är mest lik "Låt den rätte komma in", inte så mycket i handling, men i stämning och huvudtema. "Gräns" är en lång novell, nästan som en början på en roman, och tusan vet om man inte hade velat att det blivit en roman av den, det är inte så stoffet inte räcker, tvärtom slutet kommer väl plötsligt.

Av dom andra novellerna är det "Majken" jag gillar bäst, det är en klassisk novell, man tar en idé (som dessutom känns helt ny, trots att en viss låttext har varit inblandad) och sen drar man alla slutsatser som går ur den idén, eller kör vidare liksom. Struntsamma, "Majken" är en väldigt bra novell.

Dom andra är bra, men inte riktigt lika bra som dom två nämnda. En lite kortis är nästan obegriplig, men det kommenterar författaren själv.

Summa summarum, bra novellsamnlig hög och jämn kvalitet. Gillar man fantastisk litteratur är den ett måste. (totalt får den betyg 3, däremot är novellerna jag nämnde mycket bättre, snarare starka fyror...)
Betyg 3
2007-01-27 18:41
En del korta noveller som var obegrpliga drog ner betyget, men en del drog upp betyget mycket. Novellen vikarien skulle jag vilja ge en 6....
Betyg 4
2007-03-03 15:46
Boken är syverän som allting som john skriver.Det är 9 olika berättelser.Vissa är konstiga att förstå men dom flesta är spännnande.
Det är intressant att läsa slutet på hanteringen av de odöda.Det var spännande att få reda på slutet,
Betyg 5
2007-04-23 19:56
bra små berättelser även om jag själv föredrar längre historier. några av "rysarna var lite väl kortfattade, så kortfattade att substansen försvann, samtidigt så var några av dem av hög klass, håller med tidigare recensenter om hanteringen av odöda del 2 var en av de bästa.
tyvärr så drar de svagare styckena ner slutbetyget även om de bästa höll en femma.
Betyg 3
2007-04-26 22:03
Jag gillar den här novellsamlingen! En del av novellerna är otroligt bra, och andra är "bara" bra. Därför ger jag en 4:a i betyg, men som sagt var: en del noveller är helt klart 5:or. Jag tycker att han är en väldigt skicklig författare. Språket flyter på, boken är fängslande och spännande.
Betyg 4
2007-11-27 17:57
John Ajvide Lindqvist håller stilen, men det hade varit bättre om han koncentrerat sig på en eller två av novellerna och skrivit en ny bok om dem, istället för en novellsamling. De når inte upp till de andra böckerna, men samlingen är bra.
Betyg 3
2008-10-25 18:22
Lite ojämnt underhållningsvärde och ojämn kvalité mellan dom olika novellerna, men det är som det brukar vara med novellsamlingar i allmänhet (enligt min mening). Tycker dock att dom flesta berättelserna var riktigt bra, som Gränsen, Vikarien, Evig/Kärlek och Sluthanteringen. Jag ser fram emot Människohamn :-)
Betyg 4
2008-11-03 12:09
vet inte om jag är en "novell-person".. mest troligt inte tydligen. vill följa personerna, lära känna dem... vilket ju inte hinns med här. men framför allt så tyckte jag inte om stilen på dessa.. lite väl suspekta och fantasiiga för min smak.
Betyg 2
2008-11-14 22:53
Jag älskar Ajvides böcker! Från första sidan till sista är det mysig spänning rakt igenom. Alla novellerna håller mycket hög klass. En fröjd att läsa, boken sitter som klistrad i händerna.
Betyg 5
2009-01-14 19:18
Mycket ojämn novellsamling...Härligt med ett slut på "hanteringen va odöda"...Gillade troll-novellen menmånga andra var inte så bra...
Betyg 2
2009-03-03 18:00
En samling kortare berättelser av varierande längd och kvalitet. Jag är ingen novellmänniska. Vill följa människorna och lära känna dem mer på djupet vilket inte riktigt hinns med i denna bok.
Är kluven. Jag gillar sättet Ajvide skriver på, gillar berättelserna men inte själva novellupplägget.
Betyg 3
2009-03-13 11:41
Detta är en samling noveller. Vissa av dem var riktigt bra som Gräns, Equinox och Evig/kärlek sen som fanns de dem som var riktgt dåliga som: Byn på höjden,Syns inte! Finns inte! och papperväggar. Därför får den ett medel betyg av mej
Betyg 3
2009-10-15 16:48
Stor skillnad på kvaliteten på novellerna. Jag tycker att "gräns" och "vikarien" var mycket bra, de hade helt klart fått femmor, men det finns en del noveller som drar ner betyget. Förstod inte "att få hålla om dig till musik" alls och "byn på höjden" var en stor besvikelse.
Betyg 3
2010-03-11 22:37
Intressanta och småkusliga noveller, med olika teman och olika budskap.
Vikarien som visar hur rutinmässiga och robotiska våra liv egentligen är, var en utav mina favoriter.
Men även Evig/Kärlek som påminner om Gilgamesheposet och som återigen visar att människan måste acceptera sin odödlighet.
Inledningensnovellen - Gränsen - handlar om främlingsfientlighet och identitessökande.
Novellen som mest ger upphov till diskussionen är Sluthantering. Finns det någon gräns för vetenskapen? När sätter sig människan likvärdig Gud?

Högklassiga noveller, men något saknas.
Betyg 3
2010-04-25 20:58
Den bästa novellsamling jag någonsin läst, även om alla naturligtvis inte håller samma kvalitet rakt igenom. Ajvides sorgsna undertoner märks tydligare här än i hans två första romaner, men skräckentusiasten blir inte besviken.
Betyg 4
2011-03-21 19:18
Varierande kvalitet mellan de olika novellerna men helt klart läsvärda allihop.
Betyg 4
2014-06-06 21:18
En samling noveller som jag fann mycket intressanta. Det ger extra behållning om man läst tidigare böcker av författaren då noveller ger en fördjupning och spinner vidare på en del händelser.
Även om novellerna skiftar i kvalite så fann jag samlingen väl värd ett bra betyg.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Pappersväggar
Liknande böcker:
Uppdrag Hail Mary
 A. Weir
Nightflyers
 G. Martin
Code Walkers
 S. Laguna
Oxygen och Aromasia
 C. Lundin
Use of Weapons
 I. Banks
Stjärndamm
 L. Wilderäng
Stjärnfall
 L. Wilderäng
Consider Phlebas
 I. M. Banks
The Separation
 C. Priest