bokrecensioner boktips

Låt de gamla drömmarna dö

Författare: John Ajvide Lindqvist
Genre: Novellsamling
Ämnesord: spänning
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789170375910


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I Låt de gamla drömmarna dö har John Ajvide Lindqvist samlat texter skrivna under lång tid i vitt skilda sammanhang. Här finns allt från efterfrågade noveller, sketcher och kåserier till recensioner och Sommarprogrammet från 2006.
Inte minst finns här novellen som gett samlingen dess namn, och som ger svaret på vad som hände Oskar och Eli sedan de stigit av tåget där Låt den rätte komma in slutade.
Vissa av texterna har publicerats tidigare, däribland följetongen Tindalos och långnovellen Ansiktsburk, andra är helt nyskrivna eller har bara framförts på scen. Allt inleds med ett specialskrivet förord.
Det här är en bok för dem som vill läsa allt, för dem som vill veta hur det går och för alla som vill prova på att tillbringa några timmar i John Ajvide Lindqvists skrämmande och fascinerande värld.
Pressröster
"Det allra mesta är av intresse och mycket är suveränt. Novellerna håller genomgående hög klass." Svenska Dagbladet
"Det här är en nätt liten bok, också till sitt format, som en godispåse att ha i fickan och plocka ur när man blir sugen." Camilla Jönsson, Hallandsposten
"En fin liten bok för den som bryr sig om skrivandets metodik och mannen bakom tangentbordet. Han skymtar fram annorlunda här; resultaten känns mindre processade och mer omedelbara än hans prosa annars gör." Andreas Ekström, Sydsvenskan
Medelbetyg: 3 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Låt de gamla drömmarna dö :
2011-02-02 18:50
Recension av John Ajvide Lundqvists bok Låt de gamla drömmarna dö

Boken är utgiven på Ordfront (2011) och innehåller 364 sidor.
John Ajvide Lindqvist är född 1969 och är uppväxt i Blackeberg, där också hans första roman och många av hans noveller utspelar sig. Efter en karriär som trollkarl, ståuppkomiker och manusförfattare blev han tillslut skräckförfattare. Hans debutroman Låt den rätte komma in (2004) har filmatiserats av Tomas Alfredson och blev en stor internationell succé. Johan Ajvide Lindqvist har även skrivit Hanteringen av odöda (2005), Människohamn (2008) och Lilla stjärna (2010).

Handling: Efter den obehagliga romanen Lilla stjärna kommer Johan Ajvide Lindqvist ut med en novellsamling. Visserligen är inte alla texter noveller. En del är kåserier, sketcher och även det manus som John Ajvide Lindqvist använde sig av under sitt sommarprogram i P1 2006 finns med. Några är publicerade tidigare som till exempel följetången Tindalos och novellen Ansiktsburk, andra är helt nyskrivet material och en del har bara framförts på scen.

Boken inleds med ett specialskrivet förord.
I boken finner du svaret på vad som egentigen hände efter att Oskar och Eli klivit av det tåget det åkte i, under slutscenen i Låt den rätte komma in. Många av texterna är lite väl otäcka och skrämmande, medan andra är något snällare skrivet. Boken innehåller sammanlagt trettio olika texter, en del väldigt långa och andra korta. Underhållningsvärdet varierade mycket. Vissa texter var riktiga nagelbitare, medan andra var ganska långtråkiga.

Själv föredrar jag nog att läsa en skrämmande roman av John Ajvide Lindqvist, där jag kan försvinna in i den obehagliga världen. När det gäller noveller vill jag ha lite mer kvalitet på hur skrivandet ser ut. John A. Lindqvist skriver på ett väldigt enkel språk, med nästan enbart korta meningar. När jag läser en spännande roman kan jag glömma bort skrivkvaliteten till förmån för handlingen. Men i vissa texter som inte höll måttet, blev jag tyvärr lite irriterad på John A. Lindqvists språk. Vissa texter hade jag till och med svårt att komma igenom. Till det stora hela var boken hyfsat bra, men inte så bra som jag hade förväntat mig.

Betyg 3/5 Kristina Simar (13) 2011-01-31 www.kristinasimarlektor.se
Betyg 3
2011-03-24 12:29
Aldrig blir jag så glad av att höra en Stockholmare =) Lyssnade på ljudboken med John själv som uppläsare och det är en sann glädje för både själ och öra. Han har en så behaglig röst att lyssna på och det han skriver är så bra. Hans språk tilltalar mig helt och hållet och jag behöver en stund mellan varje novell att andas ut lite. Nu kommer en period av "Du måste lyssna på det här"-tjat för min sambo :P

Vill veta så lite som möjligt om böcker innan jag läser dem, så jag visste inte att detta var en samling kortare texter så jag blev lite paff och lite besviken när det första novellen tog slut. I de flesta historier vill man bara ha mer men på plussidan kommer ju att man får lite av allt.

Tyvärr var ett fåtal av berättelserna inte riktigt lika lysande som de andra, så det får bli en stark 4:a.
Betyg 4
2011-10-07 03:10
Detta är en novellsamling av en av Sveriges mest intressanta författare just nu. Men som är vanligt i novellsamlingar är det skiftande art och kvalité på berättelserna. Titelnovellen "Låt de gamla drömmarna dö" är en spännande epilog till "Låt den rätte komma in" där vi får veta vad som hände med Oskar och Eli efter de försvunnit. Och historien "Anisktsburk" är en underbart självironisk självbetraktelse där John Ajvide framställer sig själv som neurotisk, självupptagen och bär på en ständig ångest och rädsla inför att ta ansvar för sina historier - och att få på käften av Roy Andersson. "Tindalos hundar" är en mer klassisk skräckhistoria som Johan Ajvide berättar med bravur. Resten av historierna i boken faller dock snabbt i glömska.

John Ajvide Lindqvist har valt att läsa in sina egna böcker och så även denna gång. Detta gör han bättre och bättre. Dock blir det lite kluvet i "Ansiktsburk" som betraktar honom själv - utifrån en fiktiv persons perspektiv. Det blir meta-meta-meta av det.
Betyg 3
2012-02-17 14:44
Intressanta noveller och roliga sketcher, men vissa av texterna var lite obegripliga, som till exempel "Känner du Rudi Schmerz?". "Ansiktsburk" var spännande och underhållande. Även roligt att sommartalet är med, så att man får veta lite av Ajvides tankar och erfarenheter som ligger bakom böckerna. Måste även tillägga att jag beundrar omslagsbilden. Den är skrämmande och symbolisk.
Betyg 4
2012-03-10 15:10
Några av novellerna var bra men en del var obegripliga.
Det är svårt och förstå några av novellerna ex ansiktsburk.
Tindalos är den bästa av novellerna.
Betyg 3
2014-05-26 10:06
En samling noveller med blandat innehåll. Några höll bra kvalite som skräckberättelse och där hade jag gett en fyra som betyg men tyvärr fanns det även med några som drog ner betyget. Ansiktsburk gillades inte alls.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Låt de gamla drömmarna dö
Liknande böcker:
Ödets svärd
 A. Sapkowski
Det är från polisen
 J. Broberg
Man kan inte hindra et..
 C. Castillon
Skräck
 .
Än skyddar natten
 A. Lihammer
Irakisk Kristus
 H. Blasim
Tre deckare
 C. Läckberg