bokrecensioner boktips

De förlorade sagornas bok 1

Författare: JRR Tolkien
Genre: Roman
Ämnesord: fantasy
Utgivningsår: 1983
ISBN: 9172633204


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En kväll kommer en sjöfarare vid namn Eriol till Ensliga ön där han blir mottagen av Lindo och hans hus. På kvällarna berättar man historier vid stockvedsbrasan. Det är märkliga berättelser som Eriol får höra, inte bara om trakterna och dess invånare, utan också om forna tider, om gudarna, alverna, dvärgarna och andra folkslag, om den onde Melko och hans mörka gärningar, om strider och krig, om underbara skatter och magiska ting, om solen och månen och om jordens skapelse och historia.

De förlorade sagornas bok 1 och 2 hör till J.R.R. Tokiens tidiga verk, en del av historien om Midgård, den sagovärld som Tolkien skapade. Volymen är redigerad av Christopher Tolkien.

Utdrag ur boken:
''Nu hände det sig vid en viss tid att en färdeman från fjärran länder, en man med stor nyfikenhet genom sin önskan att lära känna främmande länder och okända folkslags seder och boningar, lät sig föras med ett fartyg västvart till Ensliga ön, Tol Eressea, på alvernas tungmål, men som gnomerna kallar Dor Faidwen, Befrielsens land; och om detta berättas en mäkta skön historia.''
Medelbetyg: 3,25 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av De förlorade sagornas bok 1 :
2004-12-08 17:33
Tråkig bok. Borde aldrig läst den.
Betyg 1
2004-12-09 12:46
Först och främst: Det här är inte en bok för de som inte redan är insatta och intresserade av Tolkiens värld. Jag rekommenderar den inte till folk som inte läst Bilbo, Sagan om Ringen och framförallt Silmarillion ett par gånger.

För de som redan är insatta är det däremot väldigt intressant! Här presenteras tidigare versioner av berättelserna ur Silmarillion, med förklarande tillägg och kommentarer från Christopher Tolkien. Det hela byggs upp kring att sjöfararen Eriol kommer till Tol Eressëa och får höra gamla sagor och legender av alverna som bor där. Det är ingen skillnad i storyn mellan första och andra boken, den bryts mitt i helt enkelt och tvåan tar vid direkt där ettan slutade. Personligen tycker jag att tvåan är bättre, men det beror på att mina favoritsagor ur Silmarillion finns representerade där.

De förlorade sagornas böcker är de första delarna i den 13 böcker långa History of Middle-earth, och de enda två som finns översatta till svenska. Som om du planerar att läsa hela serien rekommenderar jag att du läser de här två på engelska istället (Book of lost tales part 1 och part 2) De är annars översatta av samma person som översatte Silmarillion, så det är inget som helst problem att läsa dem på svenska.
Betyg 4
2004-12-10 04:14
Fastnade och ställde tillbaka den i bokhyllan efter mindre än hundra sidor. Utesluter inte att den är bra; det är mest en fråga om hur intresserad man är av Tolkien.
2006-11-19 17:31
Intressant
Betyg 5
2011-07-28 23:40
Den här (och del 2) är sammanställd och kommenterad av Tolkiens son Christopher och utgör förstadierna till det som blev Silmarillion. Men där Silmarillion är otroligt kompakt och "arkaiserande" i sitt språk, så får här historierna ta sin tid och breda ut sig.

Här får man mer kött på benen än i Silmarillion, och även en inblick i hur Tolkien långsamt formar sin mytologi. Namnen ändras gång på gång och t ex Melkor heter här Melko, Teleri heter Solosimpi, Noldor heter Noldoli osv. Men det får man acceptera.

I del 1 får man historierna från Ainurs musik fram till att människorna framträder. Kul är t ex de mer detaljerade berättelserna om gudarna och deras liv, solen och månens skapelse och några tidiga skisser på hur världen såg ut. Och så får man förstadiet till Tom Bombadil! Här är han flöjtspelare och heter Tinfang Warble.

Men särskilt lättläst är den inte...
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till De förlorade sagornas bok 1
Liknande böcker:
Skrattets rike
 J. Carroll
The Reckoning
 A. Katsu
Hex Hall
 R. Hawkins
Väktarens offer
 J. Delaney
Fushigi Yuugi
 Y. Watase
De försvunna
 C. Rees