bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Innan svenskarna kom
 A. Olsson
Jaktfalkens ögon
 S. Viksten
Krönikan om Ylva Alm 1..
 I. S. Skjelbakken
Frihetens pris
 S. Nordenswan
Doktor faustus
 T. Mann
Föreningens tid
 L. Selander
Maos Siste Dansare
 L. Cunxin
Där låg ett skimmer...
 R. Olofsson
Fruktans tid
 L. Selander
Svekens tid
 L. Selander

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerJonathan Strange & Mr Norrell

 
Författare: Susanna Clarke
Genre: Historisk roman
Ämnesord: psykologi, historia, kultur, spänning, äventyr, magi, fantasy
ISBN: 9113012800
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Jonathan Strange & Mr Norrell utspelar sig i England under Napoleonkrigen i början av 1800-talet och handlar om magiker och spöken, maktspel och korruption, passion, svartsjuka och ond bråd död.

För länge, länge sedan när magin fortfarande existerade i England var den störste magikern the Raven King, ett människobarn som växte upp bland älvor. Nu är det början av 1800-talet, the Raven King är bara en legend, och engelsmännen, med sin galne kung och sina slagfärdiga poeter, tror inte längre på magiker.
Då uppenbarar sig den mystiske Mr Norrell och nyheten om magins återkomst sprider sig. Han övertalas att hjälpa regeringen i kriget mot Napoleon och åker till London. Där möter han den unge, begåvade Jonathan Strange och tillsammans ger dig sig ut i kriget. Men snart hotar Stranges strävan att återuppväcka gammal magi att förgöra inte bara vänskapen med Mr Norrell, utan också allt som han håller kärt.


Medelbetyg: 3,38 (13 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Jonathan Strange & Mr Norrell :


Nessa 2006-09-07 21:16
Jag hade väldigt höga förväntningar på den här boken. Tyvärr levde den inte upp till dessa. Jag tyckte den var lite långtråkig och ojämn. Det var alldeles för många utsvävningar som "störde" storyn. Boken är full med fotnoter - en del är bara någon mening och andra långa stycken. Men ibland glimmar den till och blir riktigt bra.
Betyg 3

tooms13 2007-02-01 19:58
Jag gillade verkligen den här boken. En bok om magi skriven som om magi vore det naturligaste i världen. Takten i boken är långsam och engangerande och karaktärerna så välskrivna att man följer dem med spänning ända till bokens slut.
Vem gillar t.ex. inte Jonathan Strange?
Betyg 4

Asta 2007-02-12 09:54
Jag säger som Nessa. Jag hade höga förväntningar på den här boken. Så gammal jag är är jag ganska förtjust i Fantasy och hade nog väntat mig något i Roald Dahl stil. Fråga mig inte varför. Dessutom är det en tjock bok och jag älskar tjocka böcker.

Men boken uppfyllde inte alls mina förväntningar. Den var långtråkig och tjatig. Författaren är dessutom förälskad i fotnoter och det finns mellan 150-200 stycken i boken. Påhittat innehåll som jag tror är meningen skall vara lite smålustiga. Själv fann jag dem, efter att ha läst de 10 första, oerhört jobbiga. Ibland är fotnoten lika lång som ett helt kapitel och när jag läst fotnoten så har jag tappat bort var i boken jag var. Till sist valde jag att skippa de flesta fotnoterna.

Boken tog lång tid att läsa och jag fick tvinga mig igenom den. Någonstans alldeles i slutet väcktes dock lite intresse över hur det skulle gå och slutet i sig var ganska spännande. Detta gör att boken får betyg 2 och inte betyg 1 som jag annars skulle gett den.
Betyg 2

moberg 2007-04-11 17:57
Det här en av de böcker som måste läsas. Boken har allt, spänning, romantik, och humor.
Betyg 5

tekoppen 2007-09-12 12:08
Även jag hade en del höga förväntningar på den här boken, men den var seg, omständlig, och rörig med alla fotnoter. Tillslut vart det så förigt att jag slutade läsa fotnoterna.
Betyg 2

Plingrid 2009-01-11 13:14
Jag tyckte mycket om denna bok, även om den tog ett tag att ta sig igenom. Till en början tyckte jag, precis som många andra kan jag tänka, att de extremt långa fotnoterna utgjorde ett lite störande moment som avbröt flödet i läsandet. Efter ett tag vande jag mig dock vid dem och började se dem som trevliga små avbrott som syftade till att få en att stanna upp istället för att hasta sig igenom historien, som man annars har för vana att göra när man läser.
Betyg 4

turkos 2009-08-03 19:52
Otroligt välskriven. Dock fastnade jag inte i den trots att jag läste närmare trehundra sidor. Mitt intresse väcktes aldrig och tanken på att läsa ut denna tegelsten kändes bara jobbig.
Betyg 1

okidoki 2011-02-05 09:34
Fantasirik och rolig. Alldeles för lång (772 s.). Lämnade av vid hälften.
Betyg 3

Freddi 2011-11-08 21:26
Sedan ett par hundra år tillbaka är magi ett akademiskt ämne som mer handlar om historisk forskning än praktiskt utövande. Praktiska magiker anses inte längre finnas. Döm om alla teoretiska magikers förvåning när Mr Norrell en dag äntrar scenen och visar sig besitta stort kunnande och pratiskt magisk förmåga. Han tvingar myndigheterna att erkänna honom som den enda äkta magikern och påbörjar sitt projekt att återställa den brittiska magin. Hans planer blir först lite störda när det visar sig att den unge ädligen Jonathan Strange visar sig vara en självlärd naturbegåvning inom magi – men när han kommit över det har Mr Norrell i stället funnit en lärling och bundsförvant. I bakgrunden rör sig dock mycket mäktigare och mörkare krafter där en smått psykopatisk älva fått för sig att den svarte slaven Stephen ska bli Englands nästa kung.

”Jonathan Strange och Mr Norrell” är lite av en genreblender. Influenser kan man hitta från Jane Austen, Terry Pratchett, J.K Rawlings med flera; lite magi, lite torr humor, lite absurditeter, lite äventyr skapar en spännande och läsvärd bok som dock laddar upp för ett crescendo som lite kommer av sig. Slutet känns antingen som ett upplägg till en uppföljare, som inte känns intressant, eller så är det bara ett bortslarvat slut. Oavsett vad kändes det väldigt mjäkigt i förhållande till resten av boken.

Boken var inläst på utmärkt trivsam brittiska av Simon Prebble.
Betyg 3

bonadea 2013-08-25 12:49
Jonathan Strange & Mr Norrell är fängslande debut av Susanna Clarke, den språket är rikt och handlingen och stilen känna som man läser en gammal bok om magi , det passar och blir inte seg . Det är ingen bok man sträck läser även om boken är spännande och för att vara en fantasy bok så är handlingen originell.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Jonathan Strange & Mr Norrell


  Köp boken som film på cdon: