bokrecensioner boktips

Sagor från Midgård

Författare: JRR Tolkien
Genre: Fantasy
Ämnesord: krig, spänning, äventyr
Utgivningsår: 1980
ISBN: 9172633190


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

''Sagor från Midgård är en samling berättelser som alla anknyter till Trilogin om Härskarringen och till Tolkiens storslagna och förtrollande sagovärld.

Här finns sagan om hur Tuor kom till Gondolin och om hur Túrin besegrade den väldiga draken Galurung. Här berättas om jakten efter ringen, om färden rill Erebor, om slagen vid Isenvaden, om Galadriel och Celeborn, om Gandalf trollkarlen och om många andra sällsamma händelser, personer och platser som återkommer i sagorna om ringen.

Dessutom finns här en ny reviderad karta över Midgård och den enda existerande kartan över landet Númenor.''


Allmänt om handlingen...
Bokens innehåll är mycket varierat. Den är indelad i fyra avdelningar där de tre första behandlar Ardas Första, Andra och Tredje ålder. Del fyra tar upp något som kanske kan rubriceras som ''övrigt material''; en text om Druédains vildmän, en om Istari och en om Palantírerna. Materialet rörande Första åldern berättar om Tuor och Gondolin och om Húrins barn. I avsnittet för Andra åldern finner vi ovärderlig kunskap för den som vill lära sig mer om ön Númenor och även annan information i överflöd. I avsnittet för Tredje åldern berättas om mycket av det som nämndes eller pågick i utkanten av Härskarringen.
Medelbetyg: 3,57 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Sagor från Midgård :
2004-10-11 00:39

Många av historierna i boken är oavslutade texter, och detta gör att det ibland blir lite rörigt. Detta är en bok för den lite mer avancerade "tolkienisten" som vill ha mera fakta om Arda. Sagor från Midgård är en mycket intressant och relevant bok för den som vill få reda på mer om Midgård än vad man får veta i Härskarringen.

Informationen svämmar formligen över bokens kanter. Jag uppfattade boken som seg på många ställen, detta är nog för att jag ibland upplevde texterna som lite för långa och detaljrika. Det lite gamalmodiga språket i boken gjorde också att jag tyckte att det var lite svårt att läsa den.

2005-05-10 15:59
Bra fast långtråkig...
Betyg 3
2006-10-07 15:16
Tycker det är samma sak som Silmarillion, alltså är boken ganska onödig.
Betyg 3
2007-01-30 19:23
Tror aldrig jag läste färdigt den här... och det säger väl ganska mycket.
Betyg 2
2011-07-29 00:24
Här får man mycket kött på benen för att förstå Tolkiens värld.

Från första åldern berättas en utförligare version om hur Tuor kom till Gondolin (men som inte tar med vad som hände sedan, med anfallet, stadens fall, flykten osv). Och så den långa versionen av Túrin Turambars saga (som nyligen gavs ut som "Húrins barn").

Berättelserna från andra åldern tycker jag är mera intressanta, för här får man äntligen en levande bild av ön Númenor (med karta och allt) och vad som hände där, utförliga hävder om Númenors kungar (som bara skissas snabbt i tilläggen till Sagan om ringen), mycket fakta om alverna och deras historia mm.

Från tredje åldern berättas om slaget på Glitterfälten, då Isildur skar ringen av Saurons finger, blev förföljd och dödad och tappade ringen, en hel del om Rohirrim och Rohans historia, om Gandalfs förehavanden innan historierna i Bilbo och andra berättelser om vad Gandalf gjorde mm.

Dessutom mycket fakta om Istari (trollkarlarna), palantírerna och vildmännen, som inte står någon annanstans.

Den är ju en sammanställning av olika skrifter, och man kanske inte läser den i ett sträck, men den är ändå en oumbärlig nyckel till Sagan om ringens värld.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Sagor från Midgård
Liknande böcker:
Judas barn
 M. Heitz
Nagriljärerna
 E. Blume
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Ormens skugga
 R. Riordan
De fallna
 M. Peterberg
Serafers drömmar
 O. Wikander