bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Bernard Foys tredje ro..
En biodlares död
En tid i Xanadu
Familjefesten
Fru Sorgedahls vackra..
Sigismund
Sorgemusik för frimurare
Variationer över ett t..
Yllet
Liknande böcker:
Vi som hade alla rätt
 K. Thulin
Rekviem för John Cummings
 B. Ohlsson
Den som går på tigerst..
 H. Thorfinn
Lilla livet lilla döden
 P. Nilsson
Hjärtat söker nödhamn
 D. Edqvist
En av oss sover
 J. Klougart
GАМВ..
 M. Shackleford
Rika flickor
 S. Scheuermann
Kolla, fröken....!
 M. Westblad
Elitloppet - en dag om..
 C. Freidenvall

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerEn kakelsättares eftermiddag

 
Författare: Lars Gustafsson
Genre: Roman
Utgivningsår: 2013
ISBN: 9789174990324
 

KÖP PÅ CDON.COM


Direktlänk till boken hos Bokus


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Den gamle kakelsättaren Torsten Bergman får ett efter­läng­tat jobb. Rösten på telefonen känner han först inte igen. Men det är hans gamle bekant, rörmokaren Pentti. Det är tänkt att han ska kakla ett badrum.
Han får fart på sin gamla bil och är snart på plats. Ingen syns till på bygget men han går i gång ändå. Medan han jobbar uppför sig hans minne allt underligare. Det är som om han minns hela sitt liv denna eftermiddag.

Men varför visar sig inte hans uppdragsgivare? Vad är det egentligen för ett hus han kommit till? Medan dagen lider mot obönhörlig skymning hamnar Torsten i sammanhang och tankar som blir allt svårare att överblicka.

LARS GUSTAFSSON föddes 1936 i Västerås. Han debute­rade med romanen Vägvila [1957]. En kakelsättares ­eftermiddag [1991] är en resa i tid och allt tydligare en av vår tids romanklassiker. Denna nyutgåva är försedd med ett förord av poeten och kritikern Anna Hallberg.

Medelbetyg: 4 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av En kakelsättares eftermiddag :


mammene 2017-04-05 15:36
En kakelsättares eftermiddag, Lars Gustafsson Natur och Kultur 1991


Den förtidspensionerade och något alkoholiserade Torsten Bergman vaknar upp till ännu en trivial dag , det mesta verkar vara förfallet i hans liv, inklusive han själv.

”Han hade så mycket hellre föredragit att inte finnas till framför att finnas till. Om någon hade frågat honom till råds.”

När telefonens skarpa signal bryter hans funderingar denna morgon halv sju i Uppsala i november 1982 börjar en dag som kommer att kännas ändlös för Torsten, men av detta vet han inget ännu.

Det är som om man hör Lars Gustafssons röst när man läser denna lilla roman, som för övrigt har ett otroligt fint omslag ”Skatan på galgen” av Peter Bruegel. Gustafsson använder ett lugnt språk, där man kan se bilden av Torstens liv, han ser väl ingen anledning att stiga upp ur sina föga tvättade lakan, men telefonsamtalet, när han väl förstod vad det handlade om fick hans slöa hjärna att vakna upp och börja planera, tur att han inte visste hur hans nyvunna hopp sakta men säkert kom att dala. Men innan dess gjorde han allt för att få sin uppgift att fungera, han träffar även på en gammal vän som också blir indragen och de hade till en början mycket trevligt.

Jag känner för berättelser om den ”lilla” människan som försvinner i det stora, men som enskilt har ett helt liv att berätta, som vi alla har. Beskrivningen av denna roman verkar kanske ganska deprimerande, det är det inte, ja kanske lite, men det är befriande att läsa om ”vanliga” människor med ”vanliga” bekymmer och glädjeämnen, för det finns det att hitta i kakelläggarens liv. Torsten funderar över mycket medan han utför sitt uppdrag och ibland drar fantasin iväg, där kan jag känna igen mig mycket, då och då funderar man över saker som man inte riktigt kan förstå varför, tankarna bara far iväg, det har författaren fångat mycket bra.

Människans kraft kan vara oändlig, vi hoppas i det längsta och hoppet håller oss uppe, ett halmstrå räcker, men hur blir det sedan, när allt känns förgäves? Här slutar historien lite abrupt, men också öppet. En dörr stängs, men kanske en annan öppnas, jag vill nog tro det.

Betyg 4

Skriv egen bokrecension till En kakelsättares eftermiddagKÖP PÅ CDON.COM


  Köp boken som film på cdon: