bokrecensioner boktips

Blodets meridian

Författare: Cormac McCarthy
Genre: Roman
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789174291544


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3,8 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Blodets meridian :
2012-10-27 14:39
På första sidan tänkte jag att vad är detta för en usel författare som inte behärskar sitt verktyg, dvs språket. På sista sidan tänkte jag att vilken utmärkt författare och hur väl han behärskar sitt verktyg. Och vilken historia han berättar. Det tar med andra ord ett tag att komma in i McCarthys språk, hans ibland lite ålderdomliga meningsbyggnad och hans sätt att använda egendomliga och ovanliga uttryck. Liksom hans ibland lite drömlika berättarteknink. Men läs på! Det är det värt.
Betyg 5
2013-01-22 16:59
Denna bok utspelar sig under 1800-talet i USA och Mexico. Huvudppersonen, som kallas för yngligen är bland annat med i ett skalpjägargäng. Boken är bitvis mycket våldsam. Boken innehåller väldigt poetiska beskrivningar av landskap och man får läsa om filosofiska föreläsningar som "Dommaren" håller. Språket i boken uppfattade jag som gammaldags.
Betyg 5
2014-01-03 21:10
Jag klarade inte att läsa klart den, bara blodiga beskrivningar, inga dialoger eller ens röd tråd. Jag ger sällan upp och jag hade höga förväntningar på denna bok men hur mycket jag än läste så förstod jag inte poängen med den, blev bara tröttare och tröttare.
Betyg 1
2014-01-09 09:07
Egendomlig bok som svävar runt utan något mål eller drivkraft.
Samtidigt är det ett drömskt tillstånd av våld, solhetta, blod och damm som beskrivs på ett stundtals väldigt vackert vis.
Flera gånger fick jag läsa om samma meningar för att försöka förstå vem som gjorde vad med vem, och vem som sade vad osv. Det kunde vara rätt frustrerande.
Läsvärd och lite tänkvärd, men inte helt omissbar heller...


Betyg 3
2016-10-10 21:57
Kontrasterna mellan det vackert poetiska, filosofiskt beskrivna landskapet och djuren, de helt otroligt uppmålade händelseförloppen å ena sidan och det hemska råa våldet å andra sidan skapar en kanske för vissa läsvärd, om än svårsmält bok kan tänkas. Det som jag personligen tyckte gjorde den lite svårgenomtaglig var inte våldet eller det täta språket (även om våldsskildringarna stundtals gjorde mig ledsen och äcklad), snarare att den på sina håll kändes något långdragen på grund av en tunn handling. Behållningen i denna bok är alltså inte handlingen utan språket. Tror aldrig jag har läst något liknande. Nu har jag inte läst så jättemycket men detta måste nog vara en av de tio mest minnesvärda böcker jag någonsin upplevt och jag har kanske lågt satta referensramar, det är möjligt; men vissa stycken i boken rinner igenom som guldådror och jag kan öppna den igen och läsa om dessa märkliga stycken.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Blodets meridian
Liknande böcker:
Det stora julkalaset
 J. Stubbs
Stanna hos mig
 A. Adébáyò
Barn av ensamheten
 M. Sandemo
Den sista kvinnan
 A. Olafsdottir
Fiskarens barn
 V. Österman
Farlig förälskelse
 J. Blackmore
Lilla rosenknopp
 I. Noll
Tusen bitar
 M. Jarl
Nä, nu blommar det
 L. Holtti Claesson
Vinnarna
 F. Backman