bokrecensioner boktips

Ögonbindeln

Originaltitel: The Blindfold
Författare: Siri Hustvedt
Genre: Roman
Ämnesord: depression, kärlek, ungdom, vänskap, fattigdom, konst, litteratur
Utgivningsår: 1994
ISBN: 9789155042431


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Iris Vegan studerar vid Colombia University i New York. Hon lever ensam under besvärliga ekonomiska förhållanden. Ögonbindeln skildrar hennes möten med fyra starka personligheter som både fascinerar henne men som också på olika sätt dominerarr henne, förändrar hennes identitet.


Utdrag ur boken:
"Han dödar inte katten"
Medelbetyg: 3,25 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ögonbindeln :
2008-09-11 16:11
Siri Hustvedts debutroman. Iris Vegan, litteraturstuderande i New York, är huvudpersonen i boken. I fyra berättelser skildras Iris möten med fyra personer som förändrar hennes liv. Den sista berättelsen är mest lyckad. Fantasi, udda personer, det lågmälda sättet att skriva om konst och litteratur och ett vackert språk står på plus sidan men boken saknar en mittpunkt, ett hjärta. Den liknar mer en samling korta berättelser än en roman. En mörk, underlig bok om underliga personer. Ett ljusår från Siris andra böcker.
Betyg 3
2008-09-17 22:15
Hej!
Denna bok var totalt obegriplig för mig...förstod inte vad författaren ville ha fram. Språket i boken var bra och boken får en tvåa, för jag tror inte det var boken som var dålig i sig, utan bara jag som inte fick ut något av den.

http://www.folkbibliotek.lund.se/html/amnesresurser/litteratur/forfattare/hustvedt.asp

Betyg 2
2011-01-28 14:29
Jag är visserligen ett Hustvedt-fan av stora mått men det förvånar mig att hennes debutroman fått så låga betyg. Det som är, är väl att hennes böcker överlag kräver något av läsaren och gärna någon att diskutera med. Den uppbrutna kronologin, de suggestiva berättelserna som gör läsaren osäker på vad som är sant och vad som är falskt är en genial skildring av den unga Iris Veghans liv och ställer många frågor kring identitet, könsroller, konstens funktion och gränser samt medvetandets koppling till kroppen. Man blir förvirrad och ska också bli det, om någon frågar mig. Boken får en att ställa fler frågor men man får desto mindre svar. Innehåller därtill många litterära referenser som kan vara intressanta för den insatte.
Betyg 5
2016-06-18 15:03
Det här är en bok som ger avtryck. Iris Vegans möte med mycket speciella personer ger en djuphet och tanke hos hos henne som hon inte riktigt förstår. Hennes fängslan gör samtidigt att hennes hälsa försämras. Hon lever sig så mycket in i sina tankar att hennes kropp försummas. Boken ger en intressant inblick i faran att intressera sig för mycket och bli fast i sina tankar och funderingar.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Ögonbindeln
Liknande böcker:
Lundens hjärta
 L. Edgarsson
Två systrar
 J. Bengtsson
Eldsjäl
 A. Åhman
Stormberget
 L. Marklund
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo