bokrecensioner boktips

Minnen av framtiden

Originaltitel: Memories of the future
Författare: Siri Hustvedt
Genre: Roman
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789113089249


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I Minnen om framtiden skildras en ung kvinnas liv efter det att hon flyttar från mellanvästern till New York. Året är 1978 och S.H., alias Minnesota, påbörjar arbetet med sin första roman men blir ständigt avbruten av sin märkliga granne, Lucy Brite. Minnesota tjuvlyssnar på Lucy genom de papperstunna väggarna i det vanskötta huset och börjar nogsamt skriva ner den andra kvinnans oberäkneliga monologer om en mördad dotter och hur hon vill hämnas hennes död.

Fyrtio år senare upptäcker författaren S.H. av en slump den dagbok som hon förde 1978 och skriver en självbiografi, Minnen av framtiden, i vilken hon blandar dagbokstexterna, utdrag ur sin aldrig avslutade roman och egna förklarande anmärkningar som skapar en dialog mellan sina två olika jag från två olika årtionden. Hon minns. Hon minns fel. Hon glömmer. Saker som inträffade i det förflutna får en helt ny innebörd. Hon försöker även återskapa hemska minnen av ett sexuellt övergrepp. Hon firar minnet av den vilda och upproriska dadaistiska konstnären och poeten baronessan Elsa von Freytag-Loringhoven. I takt med att boken vecklar ut sig får läsaren bevittna hur S.H. uppnår en känsla av självständighet genom att skriva sig fri från behovet att utkräva straff.

På ett intelligent, roligt, upprörande och gripande sätt samlar Siri Hustvedt i sin sjunde roman de ledmotiv som har gjort henne till en av dagens mest uppskattade författare: tidens nyckfullhet, patriarkatets grymhet och hur fantasin erbjuder oanade möjligheter att omskapa nuet.
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Minnen av framtiden :
2019-11-13 08:21
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Minnen av framtiden
Liknande böcker:
Lundens hjärta
 L. Edgarsson
Farväl Söderberga
 E. Åhman Owetz
Ur elden i askan
 U. Persson-Nygren
De sju som såg
 D. Rudberg
Övre port, nedre port
 G. Gulliksen
Mjölkat
 S. Samuelsson
Anna
 O. Blegel