bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Bortom varje rimligt t..
Dubbla slag
Störst av allt
Liknande böcker:
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Du tysta du glädjelika..
 D. Östlund
Den andra munnen
 C. von Zweigbergk
Huset med de sju gavlarna
 N. Hawthorne
Frank
 U. Persson-Nyberg
Den röda bokstaven
 N. Hawthorne
Huset vid Peachtree Road
 A. Rivers Siddons
Den obetänksamme älskaren
 L. Panduro
Totalskada
 H. von Zweigbergk

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerBara ett barn

 
Författare: Malin Persson Giolito
Genre: Roman
Ämnesord: psykologi, barnmisshandel
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789146234586
 
Spänning:  7
Romantik:  1
Humor:  1
Lärorik:  9
Sorglig:  9

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Advokat Sophia Weber har väntat många år på att företräda massmördare, bankdirektörer eller våldsmän - den kallblodiga brottsling som hon tycker att hon förtjänar. Hennes nya klient Alex Andersson är endast sju år. Han kan vare sig åtalas eller straffas. Ändå är det han som ska göra Sophia Weber känd.

Medelbetyg: 3,17 (6 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Bara ett barn :


kristina_s 2010-09-01 12:00
Recension av Malin Persson Giolitos bok Bara ett barn

Boken är utgiven på Piratförlaget och innehåller 372 sidor.

Malin Persson Giolito är jurist, född 1969 och efter tio års anställning på en av Sveriges största advokatbyråer arbetar hon nu som handläggare på Europeiska kommissionen. Sin utbildning skaffade hon sig på fyra olika universitet: i Sverige, Frankrike och Belgien. Hon är född och uppvuxen i Stockholm, men bor numera med sin man och tre barn i Florens. Hon debuterade 2008 med romanen Dubbla slag. Bara ett barn är hennes andra roman.

Handling: Alex Andersson är sju år gammal, men han är inte som andra barn. Han pratar knappt, hamnar ofta i slagsmål och har svårt att koncentrera sig.

En dag när han är extra arg och slänger iväg skolbänken, tar skolfröken Karin tag i honom. Alex stelnar till och Karin undrar varför. Hon drar upp hans tröja och upptäcker att han har ett flertal brännmärken på armarna. Hon tar Alex i handen och går iväg till skolsköterskan som undersöker hans kropp. Förutom brännskadorna som förmodligen kommer från cigaretter, hittar hon frakturer på revbenen som läkt av sig självt. Tydligen har ingen läkare tittat på hans skador.

Socialen blir inkopplad och Alex blir omhändertagen enligt LVU – Lagen om vård av unga (tvångsomhändertagen).
Som Alex advokat utses Sophia Weber, delägare på en liten byrå i Gamla Stan, Stockholm.
Sophia kommer att göra allt hon kan för att hjälpa lilla Alex, men lätt blir det inte eftersom Alex själv inte kan eller vill berätta vad som har hänt hemma.

De flesta som är inblandade i fallet tror att det är Alex pappa som har misshandlat honom. Sophia är dock lite osäker på detta och vill vara försiktig med att han ska återförenas med sin mamma så snart som möjligt som de andra vill. Under hela processen med Alex rehabilitering kommer det att ske en hel del otäcka och oväntade saker. Men till slut kommer alla pusselbitarna på plats. Hur allt förhåller sig överlåter jag till läsarna att själva ta reda på genom att läsa boken.

Vilken strålande och underbart skriven bok. En av de bästa som jag läst på länge. Författaren skriver så fängslande och beskriver både karaktärerna och miljöerna helt perfekt. Berättelsen är väldigt sorglig och tragisk. Ibland blir jag till och med illamående av att läsa om vad lille Alex blir utsatt för. Förbannad också, för jag lyckas ganska snart komma underfund med hur det egentligen ligger till, och det är väl det som är meningen att läsarna ska göra. Men att läsa hur svårt det är för de inblandade myndigheterna att se sanningen gör att jag funderar på om det förhåller sig så i verkligheten också. Att myndigheterna blundar för hur det egentligen ligger till. Denna bok kan jag inte ge annat än en ordentlig femma.

Betyg 5/5 Kristina Simar
Betyg 5

koala_75 2010-10-22 21:14
Nu har jag äntligen läst ut boken.

Hon skriver om ett mycket viktigt ämne men för mig blir det inte trovärdig. Och det beror på att jag inte känner något engagemang för karaktärerna. Inte ens huvudpersonen Sophia känner jag något för. Alex, lär man aldrig känna på djupet så det känns som om hela romanen faller platt.

Det är lite tråkigt, för ämnet är som sagt mycket viktigt och jag tror man hade kunnat göra så mycket mer av den.
Betyg 2

Akillas 2011-08-07 21:05
Malin Persson Giolito skriver om ett angeläget ämne "vem för ett utsatt barns talan?". I romanen gör advokaten Sophia Weber det. Hon blir den sjuårige Alexs advokat och engagerar sig med själ och hjärta i honom.
Berättelsen känns (tyvärr) trovärdig och trots att flera tjänstemän gör rätt enligt regelverket så placeras Alex hos sina dysfunktionella föräldrar och får genomlida nya vidrigheter. Detta händer i Sverige 2011 och författaren vill (tror jag) peka på detta.
Alla personerna i boken känns trovärdiga och är väl tecknade. Det enda jag inte förstår är varför författaren konstuerar en romans i samband med upplösningen? Den känns tafflig och behövdes inte alls med tanke på övrig dramatik.
Slutet är gott och tryckte på alla knapparna så att tårarna rann. IRL är dessvärre sluten på liknande historier början på nya svårigheter för barnen.
Betyg 4

Phenomena 2011-09-30 20:59
Det tragiska temat, barnmisshandel, griper ett hårt tag i mig. Jag fylls av både raseri och illamående.
Själva berättelsen tycker jag däremot går trögt framåt. Handlingen spretar och är aningen seg.
Betyg 2

anette.lenander 2014-08-15 20:39
En mycket spännande bok
Det händer mycket hela tiden.
Man håller tummarna för
Alex och hoppas att allt
ska lösa sig.
Betyg 3

sgs 2018-02-05 20:23
Bokens huvudperson, Alex, är en 7-årig kille som utmärker sig i skolan genom att bråka och slåss. Hans lärare slår larm och Alex tas omhand av olika fosterhem.
Det är en väldigt sorglig handling med få ljuspunkter. Tyvärr är första halvan av boken ganska långdragen, medan andra halvan blir oerhört dramatisk och spännande.
Mitt betyg dras ner av att det handlar om ett barn som far illa, och det känns väldigt olustigt, även om det är viktigt att lyfta fram hur barn behandlas av föräldrar, fosterhem och sammhället.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Bara ett barn


  Köp boken som film på cdon: