bokrecensioner boktips

Störst av allt

Författare: Malin Persson Giolito
Genre: Thriller
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789146232414


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

De rikaste rika och de mest utsatta behöver sällan träffas. Utom i Djursholms allmänna gymnasium. Fem tonåringar, och en lärare som vill väl. Det slutar i katastrof. Nio månader senare ställs artonåriga Maja inför rätta.

"Jag vet inte hur jag ska orka lyssna. Men det är farligt att släppa på koncentrationen. För då kommer ljuden. Ljudet när de kom in i klassrummet och drog bort mig, ljudet när Sebastians skalle föll i golvet, det lät ihåligt. Det dånar i mig, så fort jag inte passar mig kommer det tillbaka. Jag pressar naglarna in i mina handflator, försöker ta mig därifrån. Men det hjälper inte. Min hjärna släpar alltid tillbaka mig till det där jävla klassrummet."

Störst av allt är en stenhård rättegångsthriller, ett inkännande porträtt av en ung människa och en svidande vidräkning med ett samhälle som obönhörligt håller på att glida isär. Ett drama som väcker frågor om skuld och ansvar, straff och försoning.
Medelbetyg: 4,12 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Störst av allt :
2016-09-15 15:48
Fantastisk JA. Intensiv, bitvis elakt rolig, samhällskritisk och djupt rörande. Här finns mycket att diskutera för en bokcirkel.
Betyg 5
2016-11-06 16:06
Träffsäkert,spännande
Betyg 4
2017-06-23 12:39
Jag tyckte inte lika mycket om boken som alla som rekommenderade mig den. Speciellt i början tyckte jag att författaren hade en pladdrande stil, pratade hit och dit. Boken fångade mig helt enkelt inte riktigt. Slutet var dock riktigt bra.
Betyg 3
2017-07-12 13:08
En bok om en rättegång - hur bra kan det va'?
Jo, jättebra! Särskilt som jag lyssnade på Lo Kauppis engagerande inläsning.
Boken ger en kristallklar bild av ungdommar i övre tonårens problem, speciellt dessa överklassbarn från Djursholm.

En av de bästa böcker jag läst på länge!
Betyg 5
2018-07-07 11:13
En mycket bra kriminalroman!!! Skriven på ett helt annorlunda sätt. Vi får följa rättegången mot Maja, som anklagas för att skjutit ihjäl 5 personer.
Boken börjar med att hon sitter, helt oskadd, i ett klassrum, med 5 skjutna personer runt om sig. Under rätttegången, som skildras med tillbakablickar på händelserna, så får vi reda på mer och mer om Maja, hennes skjutna kamrater och vad som lett fram till morden.
Mycket bra skriven!
Betyg 5
2019-08-09 13:08
Detta är ett rättegångsdrama. Boken utspelar sig i en rättegångssal där man får följa den unga flicka som står åtalad för att ha utfört en skolmassaker. Varvat med den tre veckor långa rättegången får man även en inblick i livet innan denna händelse.
Kärlek är vacker men ohyggligt vidrig. En känsloladdad story som kramar om mitt hjärta och sänder kalla kårar längs min ryggrad. Huvudkaraktärerna kryper in innanför huden på mig.
Kärleken mellan Maja och Sebastian är allt annat än okomplicerad.
En intressant, gripande, långsam story som stannade kvar länge i mina tankar.
Betyg 5
2020-06-22 14:14
"Luften är grå och suddig av krutrök. Alla är skjutna utom jag. Jag har inte så mycket som ett blåmärke"
Skolskjutning på en överklasskola i Djursholm. 18-åriga Maja får skulden och hamnar inför rätta. Hon är inte oskyldig men är hon tillräckligt skyldig för att dömas för mord? Och hur kunde det gå så fel, de hade ju allt...?

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om denna ytterst upphaussade roman? Kanske kommer sig tvivlet av att den är så hypad, höga förväntningar har lätt att komma på skam? För som rättegångsskildring är den bra, författaren är själv jurist och har kopplat in stjärnadvokaten Peter Althin som konsult. Porträttet av Maja är inkännande och detaljerat om än inte unikt. Vi vet vad kärlek och besatthet kan göra med kvinnor. Sebastian är däremot svårare att förstå sig på Han har allt men fuckar till sitt liv så sanslöst - och detta utan att omgivningen agerar - att det knappt känns trovärdigt. Det är väl förenklat och PK med en överklass som badar i pengar i en omgivning som fjäskar, men där barn lever i en total känslolöshet och med dysfunktionella föräldrar, samtidigt som den fattiga invandrarfamiljen gör allt rätt.

Boken är också onödigt lång, om lektörerna vågat kapa 70-80 sidor hade nivån höjts betydligt. Kan vara det som skaver för mig. Men kanske är de drabbade av samma vördnad för eliten som personerna i boken, ikonen GW:s dotter bråkar man inte med. Den pladdrande talspråksstilen och mängden citattecken och kursiveringar har jag mer överseende med, det är väl så som ungdomar påstås tala. Boken är av någon anledning klassad som deckare men är egentligen en blandning av psykologisk thriller och drama. Någon deckargåta är svår att hitta men epitetet i sig gör väl att den förväntas sälja bättre.

Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Störst av allt
Liknande böcker:
Gråt ej mer min älskling
 M. Higgins Clark
Black Ice
 B. Fritzpatrick
Landsförrädaren
 D. Baldacci
Murgrönan
 M. Stewart
Sista planet till Norge
 Å. Cederberg
Sandfågeln
 S. Nygren
Mörkt begär
 N. Condé
Djävulens verk
 M. Yorke
Den som fruktar snön
 H. Palladino